tromaktiko: Νέας γενιάς αντιπηκτικό φάρμακο

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Νέας γενιάς αντιπηκτικό φάρμακο



Ελπίδες αποτελεσματικής αντιμετώπισης της συχνότερης και σοβαρότερης μορφής καρδιακής αρρυθμίας, της κολπικής μαρμαρυγής, δημιουργεί... έρευνα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Παρίσι.

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «St.George» στη Μ.Βρετανία με επικεφαλής τον καθηγητής Τ.Καμ, ανέλυσαν επιδημιολογικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία πολλοί ασθενείς πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, ωστόσο δεν το γνωρίζουν. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι η καρδιακή αυτή αρρυθμία είναι τόσο συχνή, που αφορά έναν στους τέσσερις ενήλικες, ηλικίας 40 ετών.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μετά την ηλικία των 80 ετών, ένας στους δύο άνδρες θα εκδηλώσει κολπική μαρμαρυγή. Η πάθηση συντελεί στην δημιουργία θρόμβων αίματος, οι οποίοι με τη σειρά τους ευθύνονται για σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία αντιμετωπίζονται με δυσκολία.

Για πολλά χρόνια η κολπική μαρμαρυγή αντιμετωπιζόταν με την χορήγηση της δραστικής ουσίας, βαρφαρίνης, ωστόσο τα τελευταία χρόνια στην διάθεση των γιατρών βρίσκονται και άλλα τρία νέα αντιπηκτικά φάρμακα, απ’ τα οποία όμως μόνο ένα έχει λάβει έγκριση κυκλοφορίας από τους αρμόδιους φορείς.

Πρόκειται για την απιξαμπάνη, η οποία στο πλαίσιο της μελέτης ARISTOTLE συγκρίθηκε την βαρφαρίνη. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 18.201 ασθενείς από 39 χώρες.

«Τα πλεονεκτήματα που προέκυψαν ήταν σημαντικά και μπορούν να μας βοηθήσουν να πείσουμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους να εξεταστούν για την κολπική μαρμαρυγή και να πάρουν θεραπεία γι' αυτή, προκειμένου να προλάβουν ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο», τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Λ.Γουάλεντιν, από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, στη Σουηδία.

Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, καθηγητής Π.Βάρδας επισημαίνει ότι «είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές από εγκεφαλικά επεισόδια που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή, όταν υπάρχουν τόσο αποτελεσματικά νέα αντιθρομβωτικά φάρμακα.»

Εξηγεί επίσης ότι «είναι λάθος να πιστεύουν οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ότι επειδή δεν έχουν εμφανή συμπτώματα δεν κινδυνεύουν από την αρρυθμία αυτή, με αποτέλεσμα να μην την αντιμετωπίζουν.»
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!