Το φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στη Ρόδο -συνήθως τον μήνα Σεπτέμβριο- και διαρκεί 7 με 10 μέρες. Φέτος περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων (συνέδρια, εκθέσεις, ημερίδες, διαλέξεις, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, ανοιχτές συγκεντρώσεις), οι οποίες απευθύνονται όχι μόνο στους κατοίκους της Ρόδου, αλλά και σε όποιον άλλον επιθυμεί να παρευρεθεί. Οι δραστηριότητες αυτές θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης.
Την πρώτη ημέρα του προγράμματος θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης για το περιβάλλον, στην οποία θα συμμετέχουν οι διεθνώς βραβευμένοι Ρόδιοι σκιτσογράφοι Βαγγέλης Παυλίδης και Μιχάλης Κουντούρης. Παράλληλα, η ομάδα «Οικολογικά - Ροδιακά» θα παρουσιάσει επίκαιρα θέματα για το περιβάλλον της Ρόδου, ενώ θα προβληθούν και ταινίες μικρού μήκους από Ρόδιους κινηματογραφιστές.
Η πυρηνική Τουρκία
Η ημερίδα με θέμα «Πυρηνικό Πρόγραμμα της Τουρκίας: Μία διαρκής απειλή στη γειτονιά μας» κατέχει σημαντική θέση στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου, με εισηγητές τον Θανάση Γεράνιο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Παναγιώτη Τσάκωνα, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και τον Tolga Yarman, καθηγητή του Πανεπιστημίου Οκάν της Κωνσταντινούπολης και πρώην μέλος της Τουρκικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.
Στη Ρόδο κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα βρίσκεται και η ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente, η οποία θα παρουσιάσει στις 13 Σεπτεμβρίου τις δράσεις της ομάδας για τα ύποπτα ναυάγια με τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα στον χώρο του Ιονίου και της Αδριατικής.
Ο Θανάσης Αναπολιτάνος, πρόεδρος του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου, δήλωσε στη Real planet: «Το Διεθνές Αντιπυρηνικό Φεστιβάλ Ρόδου οργανώνεται κάθε δύο χρόνια, τον μήνα Σεπτέμβριο. Διαρκεί 7-10 ημέρες και περιλαμβάνει εκδηλώσεις που απευθύνονται όχι μόνο στους κατοίκους της Ρόδου αλλά και στους χιλιάδες επισκέπτες της.
Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε καλύτερα την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση της κοινής γνώμης και ιδιαίτερα των νέων. Νομίζουμε, επίσης, ότι με αυτόν τον τρόπο στέλνουμε ένα πιο δυνατό μήνυμα στις πολιτικές ηγεσίες για να αντιμετωπίσουν επιτέλους τα θέματα που έχουν να κάνουν με την πυρηνική απειλή, είτε με τη μορφή των πυρηνικών όπλων, είτε με τη μορφή των πυρηνικών ενεργειακών σταθμών. Η Ρόδος, σταυροδρόμι μιας περιοχής με έντονα προβλήματα γεωπολιτικής ρευστότητας, στέλνει μέσα από το φεστιβάλ ένα σαφές μήνυμα: Να μετατραπούν η Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή σε Ζώνη Ειρήνης, ελεύθερη από πυρηνικά και όπλα μαζικής καταστροφής».
Οι συντελεστές
Για την οργάνωση των εκδηλώσεων συνεργάζονται το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Κινηματογραφική Λέσχη Ρόδου «Θέασις», η Δημοτική Κοινότητα Ρόδου, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, ο Ομιλος Κινηματογραφιστών Ρόδου Cine-Απόπειρα, η Πρωτοβουλία «Κοινόν Δωδεκανησίων», η ΜΚΟ «Λυσιστράτη» και η Ομάδα «Οικολογικά – Ροδιακά». H πραγματοποίηση του φεστιβάλ γίνεται με τη στήριξη του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλησης Ρόδου, της 4ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και της Δημοτικής Επιχείρησης «Πηγές Καλλιθέας Α.Ε.».