Ουδείς εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών σχολίασε μέχρις ώρας αυτό το δημοσίευμα.
Σύμφωνα πάντοτε με το ίδιο περιοδικό, εξετάζονται στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διάφορα άλλα σενάρια, στα οποία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διατηρεί ρόλο πρωταγωνιστικό, με παροχή δανείων προς την Ισπανία και την Ιταλία, ενόψει της απροθυμίας δανεισμού αμφοτέρων στην περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει, υπόθεση που συνδυάζεται --από το "Spiegel"-- με την αναγκαιότητα πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.
Όμως και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Γερμανίας, το βαυαρικό αδελφό κόμμα των συντηρητικών της Άγγελα Μέρκελ, θέλει να απειληθούν οι υπερχρεωμένες χώρες με αποπομπή από την ευρωζώνη, σύμφωνα με έγγραφο που έχει το Ρόιτερς.
Το έγγραφο αυτό, το οποίο δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τα μέλη του κόμματος, ενισχύει τη ρητορική κατά της Αθήνας, αλλά κύριος στόχος του είναι πιθανότατα η κλιμάκωση των πιέσεων προς τη Μέρκελ ,ωστε να υιοθετήσει αυστηρή στάση απέναντι σε χώρες όπως η Ελλάδα.
"Οι χώρες της ευρωζώνης που δεν τηρούν τους κοινούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και συνεπώς φέρουν σε δυσχερή θέση τη νομισματική ένωση, πρέπει να περιμένουν ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη νομισματική ένωση", αναφέρει το έγγραφο του CSU.
Το CSU τείνει να υιοθετήσει μια πιο ευρωσκεπτικιστική γραμμή από τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στο επικίνδυνο φαινόμενο του ντόμινο.
Ωστόσο, η δυσαρέσκεια όσον αφορά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη αυξάνεται στη Γερμανία. Ένδειξη των αυξανόμενων διαφωνιών στους κόλπους της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού είναι η δήλωση του ηγέτη του CSU Χορστ Ζεεχόφερ αυτήν την εβδομάδα ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.