tromaktiko: Μας γέμισες ψέματα Δήμαρχε Ξάνθης και για την κεντρική πλατεία

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Μας γέμισες ψέματα Δήμαρχε Ξάνθης και για την κεντρική πλατεία



Το κεφάλαιο της κεντρικής πλατείας της Ξάνθης μετά την ενοποίηση της πλατείας Διοικητηρίου, της πλατείας Βασιλέως Γεωργίου... και μεγάλων τμημάτων των δρόμων πέριξ αυτών δεν έχει κλείσει.

Συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή δεν έχει παραλάβει από την εργολήπτρια εταιρία το έργο το οποίο κανονικά βάσει των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου θα έπρεπε να παραληφθεί το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου του 2010. Από τη δημοσιογραφική έρευνα καταγράφεται έως και σήμερα ότι το έργο της κεντρικής πλατείας δεν έχει παραληφθεί από τον δήμο Ξάνθης. Να θυμίσουμε ότι τον Αύγουστο του 2010 σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε η δίμηνη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας που ήταν το τέλος Σεπτεμβρίου του 2010, πράγμα που σημαίνει ότι έπρεπε να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να παραδοθεί το έργο από την εργολήπτρια εταιρία στον Δήμο Ξάνθης.

Επίσης να θυμίσουμε, μέτοχος της εταιρίας και σημαίνον στέλεχος της είναι οαναπληρωτής δημάρχου αντιδήμαρχος επί των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών κος Δημήτρης Μπένης. Από αρχές Δεκεμβρίου του 2010 έως και σήμερα το έργο δεν έχει παραληφθεί από τον δήμο Ξάνθης πράγμα που εγείρει κατά την εκτίμηση μηχανικών και νομικών κύκλων, με τους οποίους συζητήσαμε, αστικές, ποινικές και διοικητικές ευθύνες επιμεριζόμενες κατά περίπτωση σε υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και την πολιτική ηγεσία του δήμου Ξάνθης.

Έχει πληρωθεί η ανάδοχος εταιρία;
Γιατί κε Δήμαρχε, κε Μιχάλη Στυλιανίδη δεν παραλαμβάνεται το έργο; Μήπως γιατί δεν έχουν τακτοποιηθεί οικονομικές εκκρεμότητες πέραν των συμβατικών οικονομικών υποχρεώσεων που είχε το νομικό πρόσωπο του δήμου προς την εργολήπτρια εταιρία; Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι σε μια προσπάθεια “κλεισίματος” του θέματος, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2010 δεν υπερψηφίστηκε το ποσό το οποίο ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ και απαιτεί η εργολήπτρια εταιρία από τον δήμο Ξάνθης για, όπως ισχυρίζεται, έργα που κατασκεύαζε με προφορική εντολή στην οδό 4ης Οκτωβρίου, δρόμος που ένα τμήμα του πια αποτελεί τμήμα της νέας πλατείας, το δε άλλο εξυπηρετεί αυτήν.

Το ερώτημα που δεν έγινε σαφές, πλήρως, είναι εάν υπάρχει σύννομη απόφαση των θεσμοθετημένων οργάνων του δήμου με έγκριση της περιφέρειας για τη συμπληρωματική κατασκευή αυτών των έργων στην 4ης Οκτωβρίου, εάν υπήρχε προκήρυξη και όλα τα σχετικά τα οποία ορίζει η νομοθεσία, ή εάν οι όποιες οικονομικές απαιτήσεις σήμερα της κατασκευάστριας εταιρίας εδράζονται σε προφορικές εντολές ανάθεσης. Αυτές όμως δεν έχουν διευκρινιστεί. Δόθηκαν από έναν απλό υπηρεσιακό παράγοντα ή από τον δήμαρχο Ξάνθης ή από τον δήμαρχο και τους στενούς του συνεργάτες;

Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι στενός συνεργάτης του δημάρχου, μετέπειτα αναπληρωτής του, εμπλεκόμενος άμεσα με την κατασκευάστρια εταιρία και τότε και σήμερα, εξ’ όσων γνωρίζουμε, χωρίς να διαψευστεί είναι ο κος Δημήτρης Μπένης.

Εάν δεν υπάρχει απόφαση υπηρεσιακού οργάνου ή επιτροπής ή του δημοτικού συμβουλίου πριν από την κατασκευή των εργασιών μπορεί σήμερα να πληρωθούν οι όποιες απαιτήσεις; Στην ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου του Δεκεμβρίου,μηχανικός της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Ξάνθης ανέφερε ότι δεν υπήρχε καμία γραπτή σύμβαση για αυτά τα πρόσθετα έργα.

Η Περιφέρεια ΑΜΘ με τις αντίστοιχες τεχνικές υπηρεσίες δεν πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα εφόσον είναι εκπρόθεσμη στην παράδοση του έργου η ανάδοχος εταιρία δεν πρέπει να ελεγχθεί; Και εάν δεν υπάρχει ποινική ρήτρα εκ προθέσμου πόσους μήνες πρέπει να περιμένουν οι άλλες υπηρεσίες του δήμου αλλά και οι πολίτες να διευθετηθεί το θέμα; Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν διοικητικές ευθύνες οι οποίες πρέπει να αποδοθούν στη δημοτική αρχή Ξάνθης;

Είναι ή δεν είναι εργοτάξιο η πλατεία;
Στην έρευνα του ο «Ακ» μίλησε με πολλούς επιχειρηματίες, επαγγελματίες, μικροπωλητές αλλά και πολιτιστικούς φορείς της πόλης όπου εισέπραξε αντιφατικές απαντήσεις ως προς τον κανονιστικό ρόλο που διαδραματίζει ο δήμος Ξάνθης με τις οικονομικές του υπηρεσίες στην εκμετάλλευση αλλά και συμπλήρωση των έργων στην κεντρική πλατεία.

Μάθαμε και μεταφέρουμε με επιφύλαξη από τη δημοσιογραφική έρευνα, αυτό θέλουμε να πιστεύουμε εάν λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους ακόμα, ότι ορισμένες από τις συμβατικές υποχρεώσεις που είχε η ανάδοχος εταιρία της κάλυψε με κονδύλια ο δήμος Ξάνθης. Δηλαδή, η τότε αντιδήμαρχος Ξάνθης επί του πρασίνου κα Σοφία Καραγιαννίδου αγόρασε με χρήματα της υπηρεσίας δένδρα και φυτά, κάτι ακούγεται για περισσότερα από 20.000 ευρώ και φύτεψε μαζί με τις πινακίδες στην υπό ολοκλήρωση πλατεία. Εάν αληθεύει αυτό τότε τι…;

Οι προφορικές εντολές του δημάρχου προς υπηρεσιακούς παράγοντες και οι προς χάρη αστεϊσμού εντολές προς στενούς συνεργάτες για εξωραϊσμό και ολοκλήρωση τμημάτων της εν λόγω πλατείας δεν φαίνεται να βρίσκουν ευήκοα ώτα. Αυτό σημαίνει ότι οι δε υπηρεσιακοί παράγοντες γνωρίζουν ότι εάν μπουν και κατασκευάσουν αυτά που στο μιλητό λέει ο δήμαρχος μπορεί να μπλέξουν νομικά. Η συμβατική υποχρέωση των υπηρεσιών είναι μόνο για τη συντήρηση των προϋπαρχόντων δένδρων. Άλλωστε γνώρισμα των τελευταίων μηνών είναι ο δήμαρχος άλλα να λέει τη μια και άλλα να ισχυρίζεται την άλλη, παραδεχόμενος ότι δεν γίνεται τίποτα εάν δεν το γνωρίζει Αυτός ή εάν δεν δώσει εντολή να πραγματοποιηθούν οι… επιθυμίες του.

Η έρευνα του «Ακ» κατέγραψε επίσης τα εξής: υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν άμεση πρόσβαση στη νέα κεντρική πλατεία που δήλωσαν ότι πλήρωσαν για ενοίκιο κοινόχρηστου δημοτικού χώρου στον Δήμο Ξάνθης για το 2010 και για το 2011. Αυτό παραδέχθηκε και στέλεχος των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Ξάνθης σε ερώτηση του «Ακ». Δηλαδή, ο δήμος Ξάνθης εισέπραξε από μια μερίδα επιχειρηματιών χρήματα ως ενοίκιο κοινόχρηστου δημοτικού χώρου ενώ ο χώρος αυτός ήταν και εξακολουθεί να είναι εργοτάξιο και τυπικά δεν ανήκει στο δήμο η διαχείρισή του; ερωτάται ο δικηγορικός σύλλογος Ξάνθης να απαντήσει την αστική και ποινική ευθύνη στην περίπτωση αυτή την έχει η κατασκευάστρια εταιρία ή ο δήμος Ξάνθης μια που ακόμη είναι εργοτάξιο τυπικά, και δεν έχει παραδοθεί στον δήμο Ξάνθης.

Είναι νόμιμο να εισπράττει λεφτά από τα τραπεζοκαθίσματα ο δήμος;
Εάν λοιπόν νομιμοποιείται ο δήμος Ξάνθης να εισπράττει χρήματα από ορισμένους εκ των επαγγελματιών που κάνουν χρήση αυτών των χώρων τότε γιατί δεν εισπράττει από τους υπόλοιπους, που είναι και αρκετοί, επιχειρηματίες αντίτιμο για την χρήση των κοινόχρηστων χώρων που κάνουν; Ρωτήσαμε κάποιους από αυτούς και η απάντηση που πήραμε ήταν ότι βάλτε τα τραπεζοκαθίσματά σας στην πλατεία, δεν μπορούμε να σας πάρουμε νοίκι, τους έλεγε στέλεχος του δήμου, γιατί δεν μας ανήκει και δεν την έχουμε παραλάβει, άρα δεν μπορούμε να νοικιάσουμε κάτι που δεν μας ανήκει. Αυτό ισχύει μόνο για αυτούς που δεν πληρώνουν; Οι άλλοι που πληρώνουν; Ενώ αναπτύξανε τα τραπεζοκαθίσματά τους στην κεντρική πλατεία με ποια απόφαση εισέπραξε ο δήμος Ξάνθης το αντίτιμο του ενοικίου κοινόχρηστων χώρων στη νέα ενοποιημένη πλατεία;

Φυσικά η αντιπολίτευση θα έχει τους δικούς της σοβαρούς λόγους για να μην θέλει να φέρει στη δημοσιότητα το θέμα αυτό. Από την άλλη οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους δεν “ενοχλούνται” από αυτές τις συμπεριφορές οι οποίες απ’ ότι φαίνεται είναι έκνομες, ελεγχόμενες, πολιτικά και ηθικά αίολες με τα δρώμενα πρόσωπα να προσπαθούν να βρούνε “λύσεις παρασκηνίου”.

Είστε πολιτικά, ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά έκθετος κ. Στυλιανίδη, γιατί δεν μπορείτε να καταπίνεται την κάμηλο και να διυλίζετε τον κώνωπα. Δεν έχετε το δικαίωμα εσείς και οι στενοί σας συνεργάτες να ταλαιπωρείτε για λιγότερα συμπολίτες σας επειδή δεν σας είναι “αρεστοί”, τουτέστιν δεν λειτουργούν ως υποτακτικοί των πολιτικών σας καθημερινών προσεγγίσεων ενώ από την άλλη προκαλείτε με τις πράξεις σας.
www.thrakitoday.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!