tromaktiko: Η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με την Τρόικα, το πολιτικό θέατρο, οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα, η "παιδική χαρά" της Ε.Ε. και ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός υπό κατάρρευση...

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με την Τρόικα, το πολιτικό θέατρο, οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα, η "παιδική χαρά" της Ε.Ε. και ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός υπό κατάρρευση...



Άλλη μια κρίσιμη εβδομάδα αναμένεται να είναι αυτή για το Χ.Α., με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις εξελίξεις στην οικονομία... οι οποίες αναμένεται να είναι καταιγιστικές αρχής γενομένης από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη της Τρόικας με τον υπουργό οικονομικών. Μάλιστα όλα αυτά γίνονται στη σκιά του νέου φιάσκου στην Ε.Ε. κατά το Eurogroup της Παρασκευής, όπου για ακόμη μια φορά οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να αποδείξουν ότι η κατάσταση στους κόλπους της Ε.Ε θυμίζει μια “παιδική χαρά”, όπως τη χαρακτηρίζουμε εδώ και μήνες, με τα πράγματα να γίνονται όλο και πιο σοβαρά για το ίδιο το μέλλον της Ε.Ε.

Μάλιστα χαρακτηριστικό του κλίματος είναι και η απαράδεκτη στάση των ευρωπαίων απέναντι στον υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκαιτνερ. Επίσης, η κατάσταση στην Ε.Ε. γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη, αν λάβει κανείς υπόψη και την πολιτική κρίση που ενδέχεται να προκύψει στον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία, μετά και το χθεσινό νέο Βατερλό της κόμματος του Ρέσλερ στο Βερολίνο, αλλά και τις επιθετικές δηλώσεις του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σοίμπλε εναντίον του Ρέσλερ.

Πολύ κρίσιμη η σημερινή ημέρα για την οικονομία…
Μια από τις πλέον κρίσιμες επαφές, μέσω τηλεδιάσκεψης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα ανάμεσα στον υπουργό οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλο με τους επικεφαλείς της τρόικας, ξεκινώντας έτσι ο νέος γύρος σκληρών διαπραγματεύσεων για την έκτη δόση του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα. Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία δεδομένα, αλλά και όσα δήλωσε χθες ο υπουργός οικονομικών το βάρος θα πέσει στο να πεισθούν οι εκπρόσωποι των δανειστούν ότι μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι οι συζητήσεις για την αποτελεσματικότητα του νέου μέτρου της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα, μέτρο το οποίο αμφισβητείται από την πλευρά των Τροικανών ότι μπορεί να αποδώσει τα προβλεπόμενα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το κλίμα δυσπιστίας σχετικά με την απόδοση στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2011 και του 2012 του ειδικού τέλους των ακινήτων που αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup στην Πολωνία, ενώ θα λέγαμε ότι τα βαρύ κλίμα το οποίο διαμορφώνεται στο εσωτερικό της χώρας σε συνδυασμό με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, διαμορφώνουν κλίμα αγωνίας για το επόμενο 20ήμερο, στο οποίο θα κριθεί η καταβολή της έκτης δόσης.

Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναμένεται να είναι εξαιρετικά σκληρές, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών χθες, πολύ πιθανή είναι η λήψη και νέων μέτρων αν διαπιστωθεί ότι το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι επαρκές για την επίτευξη των στόχων για τη μείωση του ελλείμματος που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο.

Επίσης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ε. Βενιζέλους, μετά την τηλεδιάσκεψη με την Τρόικα θα υπάρξει διυπουργική, όπου είναι πολύ πιθανό να κλειδώσουν τα νέα μέτρα.

Πάντως κάνοντας ένα συνολικό σχόλιο αναφορικά με τις εξελίξεις στην οικονομία, εμείς θα επιμείνουμε και σήμερα ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου των 8δις ευρώ θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρη, ενώ μεγάλο μέρος των όσων συμβαίνουν είναι στα πλαίσια της προσπάθειας της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα κλίμα πανικού, έτσι ώστε να περάσουν τα νέα μέτρα και κυρίως να περάσει το μέτρο της απευθείας απόλυσης μεγάλου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες του GFF υπολογίζεται στις 75.000 με 90.000. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το μέτρο αυτό θεωρείται κλειδί από την πλευρά της Τρόικας, για να μειωθούν οι συνολικές δαπάνες του δημοσίου. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες το συγκεκριμένο μέτρο ενδέχεται να ανακοινωθεί με δραματικούς τόνους, από την Κυβέρνηση, ενώ έχει ήδη υπολογιστεί ότι θα αποφέρει στο δημόσιο ένα ετήσιο όφελος περίπου 2δις ευρώ.

Η Παιδική χαρά της Ε.Ε. συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη μελλοντική βιωσιμότητα της Ε.Ε…

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή μας, για ακόμη μια φορά οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι την Παρασκευή, κατά το έκτακτο Eurogroup, απέδειξαν ότι το μεγάλο πρόβλημα στην Ε.Ε. δεν είναι ουσιαστικά το οικονομικό, αλλά το πολιτικό. Έτσι λοιπόν οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών, απλά και μόνο παραβρέθηκαν σε μια ακόμη σύνοδο, χωρίς να συζητήσουν επί τους ουσίας για τίποτα και χωρίς να καταφέρουν να αποφασίσουν για νέα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, όπου τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η Ε.Ε. την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκτεταμένη κερδοσκοπία στην αγορά.

Χαρακτηριστικό μάλιστα του κλίματος που επικρατεί ήταν και η απαράδεκτη στάση των ευρωπαίων ηγετών απέναντι στον υπουργό οικονομικών, Τίμοθι Γκαίτνερ, ο οποίο πήγε με συγκεκριμένες προτάσεις, σχετικά με λύσεις που έχουν να κάνουν με νομισματική χαλάρωση.

Έτσι λοιπόν, για σημαντική διαφορά απόψεων και φιλοσοφίας μεταξύ ΗΠΑ και ευρωζώνης στο ζήτημα της αντιμετώπισης του χρέους, κάνουν λόγω στη Γερμανία, την ώρα που η Μέρκελ και άλλοι ηγέτες επιμένουν στην ανάγκη τροποποίησης κατά το αυστηρότερο του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς οι 27 υπουργοί έδωσαν το πράσινο φως για τη συνέχιση της διαδικασίας.

Αφορμή φυσικά στάθηκε η παρουσία του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών, οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί αντιμετώπισαν με δυσθυμία την προσπάθεια του αμερικανού επισκέπτη να τους πείσει με διεισδυτικό μάλιστα τρόπο να ενισχύσουν πρώτα τους μηχανισμούς στήριξης με περισσότερους πόρους ώστε να δοθεί οριστική απάντηση στην κρίση χρέους και δεύτερον να χρηματοδοτήσουν νέα πακέτα τόνωσης της οικονομίας. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε φέρεται να είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα αυτά σε βάρος των φορολογουμένων. Ο κ. Σόιμπλε πρότεινε την υιοθέτηση του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών, κάτι το οποίο απέρριψε με τη σειρά ο κ. Γκάιτνερ. Αυτά όσον αφορά το κλίμα. Στο ζήτημα των πακέτων τόνωσης, ήταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που είπε στον αμερικανό επισκέπτη ότι στην ευρωζώνη δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα πακέτα.

Έμφαση δίνουν οι υπουργοί επίσης στη δημοσιονομική σύγκλιση η οποία παραμένει η βασική προτεραιότητα για την ευρωζώνη. Το Eurogroup ενέκρινε επίσης το πακέτο οικονομικής διακυβέρνησης που προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες.

Τα Highlights
Σύμφωνα με το reuters οι ευρωπαίοι δεν φαίνεται να συμφωνούσαν σε τίποτα από ότι πρότεινε ο αμερικανός υπουργός οικονομικών. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της υπουργού της Αυστρίας ότι ο Γκάϊτνερ δραματοποίησε τα πράγματα και βρήκε περίεργο μια μικρότερη οικονομία όπως η αμερικανική με σημαντικά προβλήματα να λέει στην Ευρώπη το τι θα πράξει. Επίσης, είναι χαρακτηριστική η στιγμή που ο Γκάϊτνερ έσπευσε να διαφωνήσει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που επικαλούμενος τους φορολογούμενους αρνήθηκε αύξηση του EFSF και πρότεινε το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γιουνκέρ, δήλωσε ότι δεν ήταν διατεθειμένος να συζητήσει τα θέματα του ευρώ με κάποιον έξω από το μπλοκ.

Το κακό διατλαντικό κλίμα επιβεβαιώνει και η δήλωση του Βέλγου Ντιντιέ Ρέϊντερς ο οποίος είπε ότι θα ήθελε να ακούσει το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μειώσουν τα ελλείμματά τους ... και τα χρέη τους. Μάλιστα, μιλώντας μετά τη συνάντηση ο Γκάϊτνερ δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσει στην Ευρώπη η συζήτηση περί διάλυσης των θεσμών του ευρώ. "Δεν θέλουμε να δούμε την Ευρώπη να αποδυναμωθεί από μια παρατεταμένη κρίση, καλύτερα για μας αν η Ευρώπη είναι ισχυρότερη», είπε ο αμερικανός υπουργός και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν την Ευρώπη να διαχειριστεί αυτές τις προκλήσεις.

Η πιθανή πολιτική κρίση στη Γερμανία…
Πέραν όλων των παραπάνω, φωτιά στην Ε.Ε. και στις αγορές, έστω και βραχυπρόθεσμα, ενδέχεται να βάλει και μια πιθανή πολιτική κρίση στη Γερμανία, τόσο μετά το χθεσινό πολιτικό Βατερλό του κόμματος του Ρέσλερ και κυρίως μετά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του Ρέσλερ και του Σόιμπλε. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας BILD και απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς εταίρους, τους Φιλελεύθερους, ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι εκείνος είναι αρμόδιος για θέματα του ευρώ. Επίσης, τόνισε ότι δε μπορεί να φανταστεί μια συγκυβέρνηση του κόμματος του, δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών, με ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα. Τέλος, υποδεικνύει στον πρόεδρο των Φιλελευθέρων και υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, ότι ναι μεν έχει το δικαίωμα να μιλά για το ευρώ, αλλά δεν χρειάζεται και να το ασκεί κάθε φορά. Σε μια πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε να πει κανείς, ότι ο κ. Σόιμπλε αντιδρά σε δηλώσεις αναλόγου επιπέδου από την μεριά των Φιλελευθέρων. Όμως, ο κ. Σόιμπλε δεν είναι άτομο που αντιδρά εν θερμώ, αλλά θεωρείται πως ξέρει να διαχειρίζεται την οργή του όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Για αυτό λοιπόν Εκτιμάται ότι ο τρόπος δημόσιας επικοινωνίας με τον κυβερνητικό εταίρο, που επέλεξε ο κ. Σόιμπλε μπορεί να σημαίνει το λυκόφως του κυβερνητικού συνασπισμού.

Τέλος, όσον αφορά το χθεσινό πολιτικό αποτέλεσμα στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου, το κόμμα των Φιλελευθέρων υπέστει πανωλεθρία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μένουν εκτός κοινοβουλίου λαμβάνοντας μόλις το 2 % των ψήφων. Μικρή αύξηση για τους Χριστιανοδημοκράτες της Α. Μέρκελ που λαμβάνουν 23 % (2006: 21,3%).
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!