tromaktiko: Αντιδράσεις στο τοπικό σχέδιο από πέντε κοινότητες της Λεμεσού

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Αντιδράσεις στο τοπικό σχέδιο από πέντε κοινότητες της Λεμεσού



Σειρά ενεργειών δρομολογoύν τα Kοινοτικά Συμβούλια Πύργου, Aγίου Tύχωνα, Παρεκκλησιάς, Μονής και Μοναγρουλλίου με τις οποίες ευελπιστούν ότι θα... επιτύχουν τροποποίηση κάποιων προνοιών του τοπικού Σχεδίου Λεμεσού που αφορούν τη διεύρυνση των πολεοδομικών οικιστικών ζωνών. Οι κοινοτάρχες, αισθανόμενοι ότι με την πρόσφατη δημοσιοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Λεμεσού, οι κοινότητες τους έχουν αδικηθεί, αποφάσισαν σε προχθεσινή κοινή σύσκεψη να προβούν σε σχετικό διάβημα προς τον αρμόδιο υπουργό Eσωτερικών, από τον οποίο ζητείται συνάντηση για συζήτηση του όλου θέματος.

Σε υπόμνημα το οποίο υπογράφεται από τους κοινοτάρχες των πέντε κοινοτήτων της ανατολικής περιοχής Λεμεσού, εκφράζεται η έντονη απογοήτευση και αγανάκτηση τους από τη στάση του Πολεοδομικού Συμβουλίου αλλά και του Υπουργείου Εσωτερικών. Περαιτέρω οι επηρεαζόμενοι αναφέρουν ότι με το εγκριθέν Τοπικό Σχέδιο ουδεμία αλλαγή έγινε για βελτίωση των πολεοδομικών ζωνών των κοινοτήτων τους σε σύγκριση με τις ουσιαστικές αλλαγές που έγιναν σε άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα «να ανακόπτεται δραματικά η προοπτική για περαιτέρω τουριστική, οικιστική και εμπορική ανάπτυξη των περιοχών».

«Παρόλες τις εισηγήσεις των οικείων τοπικών Αρχών, εντούτοις καμιά ανταπόκριση δεν υπήρξε από πλευρας αρμοδίων» επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι επηρεαζόμενοι κοινοτάρχες, τονίζοντας τον εμπαιγμό και κυρίως την αδικία που έγινε σε βάρος των κοινοτήτων τους. «Οι κοινότητες μας λαμβάνοντας υπόψη τις πρόνοιες του παλαιού τοπικού σχεδίου για την περιοχή μας σε συνεργασία με διαπρεπείς τοπογράφους - πολεοδόμους υπέβαλαν ολοκληρωμένες προτάσεις αλλά δυστυχώς το Πολεοδομικό Συμβούλιο για δικούς του λόγους αποφάσισε όχι μόνο να μη λάβει υπόψη τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας αλλά ούτε αυτές του Κοινού Συμβουλίου, το οποίο κατά συντριπτική πλειοψηφία και για ορισμένες περιοχές ομόφωνα υιοθέτησε» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πέντε κοινοτάρχες.

«Eκείνο που ζητούμε είναι να επανεξεταστεί το αίτημα μας για αναβάθμιση των οικιστικών και άλλων ζωνών ανάπτυξη, ώστε να έχουμε ίση μεταχείριση με άλλους δήμους και κοινότητες», ανεφερε στον «Φ» ο κοινοτάρχης Πύργου Αργύρης Ευαγόρου. Όπως επεσήμανε, σε περίπτωση που για μια ακόμη φορά δεν υπάρξει ανταπόκριση εκ μέρους των αρμοδίων, τα Kοινοτικά Συμβούλια θα συγκαλέσουν διάσκεψη Τύπου με σκοπό να αναλύσουν τις θέσεις τους, ενώ μέσα στις προθέσεις τους είναι και η σύγκληση περιφερειακής συγκέντρωσης, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις σε μια προσπάθεια, «να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούμαστε», όπως τονίζει ο κοινοτάρχης Πύργου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!