Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καταμετρά ήδη: Τις ισοπεδωτικές μειώσεις των τιμών (που για τα γενόσημα έφθασαν και ξεπέρασαν το 35%), την πληρωμή με ομόλογα (τα οποία διακρατήθηκαν και έχουν χάσει 50% της αξίας τους), τη συσσώρευση νέων χρεών (με την άτυπη στάση πληρωμών από τα νοσοκομεία), τα rebate προς τα ταμεία (που η ελληνική φ/β πρότεινε λύσεις με θετικό πνεύμα), τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία με βάση τη χαμηλότερη τιμή (που οδηγούν σε αδυναμία ανταπόκρισης από τις ελληνικές εταιρίες, σε υποκατάσταση και αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης).
Τώρα πέρα από το νομοθετημένο rebate για το 2011 (4% επί των εξωνοσοκομειακών πωλήσεων) ζητείται κι άλλο 4% επί των πωλήσεων του 2011(!) ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό των 262 εκατ. ευρώ και να επιτευχθεί ο στόχος του Μνημονίου για τη φαρμακευτική δαπάνη του 2011. Αποκορύφωμα: η κυβέρνηση ζητά την καταβολή από τις εταιρείες του συνολικού ποσού μέχρι τις 15 Νοεμβρίου!
«Στο δυσβάστακτο οικονομικό περιβάλλον, προστίθεται τώρα μία ακόμα επιβάρυνση, η οποία μόνο ως «χαράτσι» μπορεί να χαρακτηριστεί και είναι πλέον πολλές οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που βρίσκονται σε οριακό σημείο», τονίζει ο κ. Θ.Κωλέτης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). «Η κυβέρνηση δεν βλέπει τη συνολική εικόνα, δηλαδή την καταστροφή των ελληνικών μονάδων και την απώλεια 8.500 θέσεων εργασίας και εκατοντάδων εκατ. ευρώ, που συνεπάγεται η ύπαρξη ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.»