tromaktiko: Το θέμα των διαζυγίων επί τάπητος στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής στην Κύπρο

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Το θέμα των διαζυγίων επί τάπητος στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής στην Κύπρο



Οι Δικαστές θεωρούν ότι το θέμα του διαζυγίου πρέπει να ρυθμίζεται αποκλειστικά και μόνο με νόμους του κράτους και ότι η περίληψη άρθρων του καταστατικού της Εκκλησίας σε μια νέα νομοθεσία δεν... συνάδει με κοσμικό κράτος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Ιωνάς Νικολάου μετά τη συζήτηση που διεξήχθη ενώπιον της Επιτροπής της κατάστασης στην έκδοση διαζυγίου και τέλεσης δεύτερου εκκλησιαστικού γάμου από διαζευχθέντες, όπως διαμορφώθηκε μετά την τροποποίηση του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και την κατάργηση εκκλησιαστικών διαζυγίων.

Η Επιτροπή Νομικών εξέτασε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, ενόψει του γεγονότος ότι με την έκδοση και μόνο διαζυγίου από Δικαστήριο της πολιτείας, χωρίς η Εκκλησία να έχει καταλήξει σε πνευματική λύση του μυστηρίου του γάμου, δεν μπορούν οι διαζευχθέντες σύζυγοι να τελέσουν δεύτερο εκκλησιαστικό γάμο.

Ο κ. Νικολάου εξήγησε πως μετά την κατάργηση της αρμοδιότητας στα εκκλησιαστικά δικαστήρια να αποφαίνονται για την κατάργηση γάμων και την εισαγωγή της διαμεσολάβησης από Επίσκοπο για τη διάσωση γάμου και τη δυνατότητα συνδιαλλαγής μεταξύ των συζύγων και την πνευματική λύση του γάμου, δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα που χρήζουν ρύθμισης.

Ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή Νομικών άκουσε απόψεις σε σχέση με την τροποποίηση του άρθρου 111 του Συντάγματος και των υφιστάμενων νομοθεσιών ώστε να παύσει να υπάρχει η διάσταση της νομοθεσίας με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας και παρατήρησε πως πλην του γεγονότος ότι υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία υπάρχει συμφωνία δικαστών, δικηγόρων και της νομικής υπηρεσίας στις αλλαγές στην Εκκλησία, διαπιστώθηκε πως υπάρχουν διαφωνίες που σχετίζονται με εκκλησιαστικές διαδικασίες, δηλαδή την πνευματική λύση του γάμου και τη διαδικασία συνδιαλλαγής που προηγείται της πνευματικής λύσης του γάμου ή της έκδοσης διαζυγίου από τα Δικαστήρια..

«Φαίνεται ότι οι διαφορές είναι τέτοιες που η Επιτροπή Νομικών αποφάσισε να εξετάσει το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί νομοπαρασκευαστική Επιτροπή με τη συμμετοχή της Βουλής, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Νομικής Υπηρεσίας, των Δικαστηρίων, του Δικηγορικού Συλλόγου και της Εκκλησίας η οποία να δώσει αποδεκτή λύση τόσο από την Εκκλησία όσο και από την πολιτεία», πρόσθεσε.

Ο κ. Νικολάου διευκρίνισε πως σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, γάμος ο οποίος τελέσθηκε σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας της Κύπρου για να λυθεί θα πρέπει να προηγηθεί η διαδικασία της συνδιαλλαγής των συζύγων ενώπιον Επισκόπου, κατά την οποία ο Επίσκοπος θα καταβάλει προσπάθεια να διασωθεί ο γάμος και εάν η προσπάθεια αποτύχει, η Εκκλησία θα προχωρήσει στην πνευματική λύση του γάμου.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στο μεταξύ οι σύζυγοι θα μπορούν να απευθυνθούν στο Δικαστήριο της πολιτείας για να αποκτήσουν διαζύγιο, προσθέτοντας ότι πριν ή κατά τη διαδικασία έκδοσης διαζυγίου ο γάμος μπορεί να λυθεί πνευματικά από την Εκκλησία.

Στην περίπτωση που εκδοθεί διαζύγιο πριν από την πνευματική λύση του γάμου, η πνευματική λύση του γάμου θα αποτελεί διαδικασία υιοθέτησης των λόγων έκδοσης του διαζυγίου από το Δικαστήριο εφόσον αυτοί συνάδουν με τους λόγους που προβλέπει το καταστατικό της εκκλησίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νικολάου εξήγησε ότι διαπιστώθηκε πως οι Δικαστές ενίστανται στην πνευματική λύση του γάμου και υποστηρίζουν ότι σε ένα κοσμικό κράτος δεν πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα συνδιαλλαγής και πνευματικής λύσης του γάμου και ότι αυτά τα θέματα πρέπει να ρυθμίζονται αποκλειστικά και μόνο με νομοθεσία και όχι με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

Εξήγησε επίσης ότι η πνευματική λύση του γάμου δεν έχει νομική ισχύ, αλλά για την εκκλησία σημαίνει λύση του μυστηρίου που τέλεσε η ίδια και διευκρίνισε πως εάν δεν υπάρξει πνευματική λύση ενός γάμου δεν μπορεί κανένας εκ των δύο συζύγων να τελέσει δεύτερο εκκλησιαστικό γάμο.

Είπε ακόμα πως παράλληλα πρέπει να γίνει διαβούλευση και με τις Θρησκευτικές Ομάδες και για τις επιπτώσεις στα διαζύγια μεικτών γάμων, ή γάμων μεταξύ μουσουλμάνων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε ότι κατά τη συζήτηση ηγέρθη το μέγιστο ζήτημα της τέλεσης πολλών γάμων από Δημαρχεία και της ανάγκης ελέγχου των εικονικών γάμων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης των ευρύτερων αλλαγών του οικογενειακού θεσμού, η Επιτροπή θα εξετάσει και αυτό το θέμα, πρόσθεσε καλώντας την Κυβέρνηση να προωθήσει έγκαιρα ενώπιον της Επιτροπής Νομικών το σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, ώστε να εξετασθεί και αυτό το θέμα στο πλαίσιο της συζήτησης για τα διαζύγια.

Ο τόπος και η κοινωνία χρειάζεται να υπάρξει κοινή ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν την οικογένεια, είπε καταλήγοντας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!