συγκεκριμένα στην Ελλάδα και την Ιταλία, γεγονός που τροφοδοτεί "μία περίοδο αναταραχής στον κόσμο", δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χοσέ Μπλάνκο στο τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco, ο οποίος αναγνωρίζει ότι η κατάσταση "είναι δύσκολη".
"Περνάμε μία παγκόσμια οικονομική αναταραχή που εκδηλώνεται κάθε μέρα"...Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες δεν πηγαίνουν καλά και δεν εκπληρώνουν τους στόχους τους (για τη μείωση των ελλειμμάτων): η Ελλάδα, η Ιταλία με το σχέδιο λιτότητας και για το οποίο υπαναχώρησε έπειτα από λίγες ημέρες", συνέχισε.
Από αυτό εξαρτώνται οι αποφάσεις "των αγορών που πρέπει να αγοράσουν το χρέος μας", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η Ισπανία, σε ό,τι την αφορά, είχε προβλέψει αυτήν την δύσκολη περίοδο και έλαβε μέτρα για να την αντιμετωπίσει.
"Η κυβέρνηση είχε προβλέψει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και γι΄αυτό λάβαμε τις τελευταίες αποφάσεις", είπε.
Οι ισπανοί βουλευτές ενέκριναν την Παρασκευή την προσθήκη στο ισπανικό Σύνταγμα ενός "χρυσού κανόνα" δημοσιονομικής πειθαρχίας, σε ένδειξη καλής θέλησης προς τις αγορές, κίνηση που προκάλεσε κοινωνική και πολιτική δυσαρέσκεια.
Τα δύο μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Ισπανίας οργανώνουν σήμερα "μεγάλη διαδήλωση" στη Μαδρίτη, απαιτώντας τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συνταγματική τροποποίηση , καθώς το κείμενο της τροπολογίας βρίσκεται στην ισπανική Γερουσία, στο πλαίσιο μίας επείγουσας κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο, το CGIL, οργανώνει σήμερα γενική απεργία και διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ιταλία, κατά του νέου προγράμματος λιτότητας, η εξέταση του οποίου αρχίζει σήμερα στην ιταλική Γερουσία για να τεθεί προς ψήφισιν το Σάββατο.