tromaktiko: Βραβείο από τους Ελβετούς έλαβε ο Ρομάν Πολάνσκι δύο χρόνια μετά τη σύλληψή του

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Βραβείο από τους Ελβετούς έλαβε ο Ρομάν Πολάνσκι δύο χρόνια μετά τη σύλληψή του



Την εκδίκησή του πήρε από τους Ελβετούς ο Ρομάν Πολάνσκι. Ο διάσημος σκηνοθέτης πήγε στο Φεστιβάλ της Ζυρίχης για να παραλάβει βραβείο συνολικής... προσφοράς, δύο χρόνια μετά τη σύλληψή του στην Ελβετία, όπου είχε πάει με σκοπό να παραλάβει το ίδιο βραβείο. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ» είπε ο ίδιος.

«Φίλοι μου, τι να πω; Κάλλιο αργά παρά ποτέ» είπε ο Ρ.Πολάνσκι ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο του, σε μια δήλωση που προκάλεσε το γέλιο του κοινού.

«Δύο χρόνια. Θα ήθελα να ξεχάσω κάποια κομμάτια τους. Αλλά είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ, μιας και ξέρω ότι δεν ήταν μόνο πλήγμα για μένα, την οικογένειά μου, αλλά και πλήγμα και για το ίδιο το Φεστιβάλ» είπε.

Ο Ρ.Πολάνσκι ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν «τους δύσκολους εκείνους μήνες».

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω κυρίως τους εργαζόμενους στις φυλακές που προσπάθησαν να κάνουν την παραμονή μου εκεί όσο το δυνατόν πιο υποφερτή» είπε.

Στο Φεστιβάλ προβλήθηκε και ένα ντοκιμαντέρ του Λοράντ Μπουζερό, το οποίο ακολουθεί τις πολωνικές ρίζες του σκηνοθέτη και τις αναμνήσεις του από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Πολάνσκι διηγείται πως είδε μια γυναίκα να την πυροβολεί στην πλάτη ένας ναζί, μιλά για τον θάνατο της μητέρας του, την επίσκεψή του στο Γκστάαντ με τον πατέρα του.

Το 2009 οι Αρχές της Ελβετίας συνέλαβαν τον Ρομάν Πολάνσκι, για την υπόθεση βιασμού μιας 13χρονης κοπέλας στις ΗΠΑ το 1977.

Ο 78χρονος σκηνοθέτης τέθηκε υπό κράτηση για δέκα μήνες, μέχρι τα ελβετικά δικαστήρια να λάβουν την απόφαση να μην τον εκδώσουν τελικά στις ΗΠΑ.

Το 1978 ο Ρομάν Πολάνσκι είχε παραδεχθεί ότι είχε παράνομη σεξουαλική επαφή με τη 13χρονη τότε Σαμάνθα Γκέιμερ. Στην αρχή είχε κατηγορηθεί για έξι κακουργήματα και αντιμετώπιζε έως και ισόβια κάθειρξη.

Όμως, έκανε συμφωνία με τον εισαγγελέα, δήλωσε ένοχος για τη σεξουαλική επαφή με ανήλικη και οι κατηγορίες για τα πέντε κακουργήματα αποσύρθηκαν. Αργότερα, ο εισαγγελέας αποφάσισε εκ νέου τη δίωξή του, αναγκάζοντάς τον να διαφύγει στη Γαλλία.

Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να πιέζει για την έκδοσή του, προκειμένου να καταδικαστεί για το βιασμό μιας ανηλίκου το 1977.

Υπενθυμίζεται ότι η Interpol έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης, το οποίο παραμένει ενεργό σε 188 χώρες.

Το φθινόπωρο ο Ρομάν Πολάνσκι δεν πήγε στην Ιταλία για το Φεστιβάλ Βενετίας, όπου παρουσιάστηκε η ταινία του Carnage με την Κέιτ Ουίνσλετ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!