με επιστολή που απέστειλε στις 8 Αυγούστου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η επιστολή, την οποία υπογράφουν η Γενική Γραμματέας και ο βουλευτής του Κινήματος, Ιωάννα Παναγιώτου και Γιώργος Περδίκης, συνοδεύει υπόμνημα της Συντονιστικής Επιτροπής των Κοινοτήτων Περιφέρειας Βασιλικού, με συγκεκριμένα αιτήματα, το οποίο επίσης απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 19 Ιουλίου 2011. Το Κίνημα, όπως σημειώνεται, υποστηρίζει όλα τα αιτήματα των οκτώ κοινοτήτων, ενώ καταθέτει συγκεκριμένες εισηγήσεις για τα θέματα υγείας, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Εκτός από την εκπόνηση πλήρους επιδημιολογικής μελέτης, εισηγείται όπως όλοι οι κάτοικοι της περιοχής δώσουν δείγματα ούρων και αίματος και να διεξαχθούν όλες οι απαραίτητες αναλύσεις για εντοπισμό χημικών ουσιών που προήλθαν από την έκρηξη. Επίσης, στους κατοίκους της περιοχής να παρέχεται σε τακτικά διαστήματα κατάλληλη (δωρεάν) ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια, να γίνει πλήρης περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις της έκρηξης στο φυσικό περιβάλλον, σε στεριά, θάλασσα και αέρα και να εκπονηθεί σχέδιο αποκατάστασης του περιβάλλοντος.
Το Κίνημα εισηγείται, επίσης, την εκπόνηση πλήρους μελέτης στρατηγικού επιπέδου (Νόμο 102(1)/2005 - νόμος που προβλέπει για την εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον ορισμένων σχεδίων ή και προγραμμάτων). Μια άλλη εισήγηση του Κινήματος Περιβαλλοντιστών είναι η δημιουργία διαχειριστικής επιτροπής με την ενεργητική και καθοριστική συμμετοχή των κοινοτήτων. Η χωροθέτηση οποιασδήποτε βιομηχανίας στην περιοχή, σημειώνεται στην επιστολή, και η λειτουργία των υφιστάμενων να ελέγχεται από τη διαχειριστική επιτροπή.
Η επιστολή κοινοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου και τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου.
Στο μεταξύ, για το θέμα της εκπόνησης πλήρους επιδημιολογικής μελέτης, έδωσε απάντηση ο γ.δ. του υπουργείου Υγείας, Διονύσης Μαυρονικόλας, στην προχθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας, όταν ρωτήθηκε σχετικά από βουλευτή.
Πλήρης επιδημιολογική μελέτη, είπε ο κ. Μαυρονικόλας, δεν υπάρχει. Μια επιδημιολογική μελέτη αφορά κάποια συγκεκριμένα ευρήματα, για τα οποία θα εξετασθεί ένα συγκεκριμένο μέρος του πληθυσμού και οι αναλύσεις του Κρατικού Χημείου ήταν τέτοιες που δεν δημιουργούσαν τη διενέργεια της, αφού δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση προς την οποία θα στραφεί. Επομένως, υπογράμμισε, με βάση τα μέχρι στιγμής ευρήματα, το υπουργείο Υγείας δεν κρίνει και δεν έκρινε ποτέ αναγκαία την πραγματοποίηση επιδημιολογικής μελέτης, καθώς δεν υπάρχουν οι βάσεις πάνω στην οποία θα μπορούσε να εκπονηθεί.