Ο Σαμαράς και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι σύντομα θα βρεθούν στο Μαξίμου, αφού, όπως λένε, η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση των εταίρων, δανειστών και επιτηρητών είναι εντελώς αποτυχημένη. Τα αποτελέσματα των μνημονίων, αλλά και του μεσοπρόθεσμου, είναι πενιχρά έως ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα και τεράστιο πρόβλημα να έχουμε με τους δανειστές μας και οι κοινωνικές αντιδράσεις να κλιμακώνονται.
Έτσι καθημερινά σχεδόν το επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. αξιολογεί την κατάσταση και διαβάζει τις δημοσκοπήσεις, ενώ ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα.
Οι λόγοι για τους οποίους τα γαλάζια στελέχη πιστεύουν ότι μέσα στο φθινόπωρο οι πολίτες θα βρεθούν ξανά μπροστά στις κάλπες - παρότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός μπορεί να μην επιθυμεί πρόωρες εκλογές - είναι αρκετοί.
♦ Κατ’ αρχήν θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει. Τόσο οι ευρωπαϊκές πιέσεις για περισσότερα και πιο επώδυνα μέτρα όσο και οι αντιδράσεις των πολιτών, που δεν αντέχουν άλλο τη φοροεισπρακτική λογική της κυβέρνησης, θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό τοπίο μέσα στο οποίο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει η κυβέρνηση.
♦ Τα μέτρα που έχουν ληφθεί με τα δυο μνημόνια και το μεσοπρόθεσμο δεν έχουν αποδώσει και δεν αναμένεται να αποδώσουν, ενώ τα φορολογικά έσοδα δεν προβλέπεται ούτε κατά διάνοια να προσεγγίσουν τα επιθυμητά οφέλη στα οποία αποβλέπει η κυβέρνηση.
♦ Θα κλιμακωθούν κατά πολύ οι κοινωνικές εντάσεις που θα προκληθούν τόσο από τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων όσο και από τις αλλαγές στην Παιδεία και στον δημόσιο τομέα.
♦ Ένας ακόμη λόγος που η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να συρθεί σε εκλογές είναι - όπως σημείωναν οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά - και το γεγονός ότι κορυφαίοι υπουργοί δεν φαίνονται πια διατεθειμένοι να υποστηρίξουν τις επιλογές της κυβέρνησής τους, αφού αξιολογούν ότι όλα αυτά έχουν πολιτικό κόστος, το οποίο μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα θα τους θέσει εκτός της πολιτικής σκηνής.
Μόνο αυτοδύναμος
Έχοντας όλα αυτά ως δεδομένα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου αναμένεται να δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, αν και όταν κυβερνήσει. «Πέρυσι είχαμε στοχεύσει στο να παρουσιάσουμε στους πολίτες την αντιμνημονιακή πρότασή μας», έλεγε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά. «Τώρα θα καταθέσουμε την πρόταση με την οποία θα κυβερνήσουμε προκειμένου να βγούμε από την κρίση».
Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη ως άλλος... Σημίτης εμμένοντας στις «καθαρές λύσεις». Τι σημαίνει αυτό;
♦ Αυτοδυναμία και όχι συνεργασία.
♦ Όχι στη συναίνεση, όσο και αν τη ζητά ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
♦ Όχι στη συνεργασία, όσο και αν την απαιτούν οι Ευρωπαίοι.
Όμως, όπως είναι φυσικό, το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και η απόλυτη στάση του Αντώνη Σαμαρά για μη συνεργασία έχει δημιουργήσει και τους αναμενόμενους τριγμούς στο κόμμα του.
Οι εκφραστές του «μεσαίου χώρου» εμφανίζονται όλο και συχνότερα στα τηλεοπτικά παραθύρια και στις κυριακάτικες εφημερίδες να υποστηρίζουν το σενάριο της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. Μετά μάλιστα τη θετική ψήφο της Ν.Δ. στο νομοσχέδιο για την Παιδεία οι εκφραστές αυτής της άποψης θεώρησαν ότι το ενδεχόμενο της συγκυβέρνησης είναι πολύ κοντά και κλιμάκωσαν τις δηλώσεις τους.
Νευράκια...
Οι απόψεις όμως αυτές δημιουργούν εκνευρισμό στη Συγγρού, αφού οι στενοί συνεργάτες του Σαμαρά δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να γίνει πράξη ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεδομένου ότι μια τέτοια άποψη τους ταυτίζει με τον ΛΑΟΣ και την Ντόρα Μπακογιάννη. Μάλιστα το επιτελείο του προέδρου έχει διαμηνύσει στους εκφραστές αυτής της άποψης ότι μόνο κακό κάνουν στην πορεία και την πολιτική που ακολουθεί η επίσημη ηγεσία της Ν.Δ. παρά διαμορφώνουν ένα σκηνικό συναίνεσης.
Δεν λείπουν μάλιστα και οι «σκληρές» φωνές που ισχυρίζονται ότι πρόθεση κάποιων εξ αυτών που μιλούν για συνεργασία και συγκυβέρνηση είναι να δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να αποκτήσει αυτοδυναμία και άρα καλό θα ήταν να κυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα πριν από λίγες μέρες ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης, προκειμένου να σταματήσει τις φωνές που μιλούν για συνεργασία, δήλωσε ότι «οι φωνές μέσα στην κυβέρνηση που μιλούν για συναίνεση - και εννοούν συνενοχή - είναι προφανές ότι είναι εκτός των προθέσεων της Ν.Δ. Συναίνεση ή συνενοχή στο λάθος η Ν.Δ. δεν πρόκειται ποτέ να δώσει».
Καραμανλής «εντός γραμμής»
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι κατά του σεναρίου της συναίνεσης τάσσεται και ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος εσχάτως φλερτάρει έντονα με την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. Ο Σαμαράς μάλιστα έσπευσε πριν από λίγες μέρες να δηλώσει ότι ο τέως πρωθυπουργός θα είναι υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη εφόσον το επιθυμεί, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο μια μακρά περίοδο αποστασιοποίησης από την προηγούμενη ηγεσία.
Αντιθέτως φαίνεται να μεγαλώνει η απόσταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εμφανίζεται συχνά - πυκνά να διαφοροποιείται από τις επίσημες θέσεις της Ν.Δ. δημιουργώντας εικόνα μπάχαλου στο κόμμα. Κάποιοι... κακόπιστοι μάλιστα θεωρούν ότι οι διαφοροποιήσεις του Κυριάκου γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη της αδελφής του Ντόρας, προκειμένου να δημιουργήσει πρόβλημα στη Ν.Δ. ώστε κάποιοι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι να στραφούν προς το κόμμα της.
Παρά την όποια δυσφορία, πάντως, η ηγεσία της Ν.Δ. δεν σκέπτεται για την ώρα να δώσει συνέχεια στο θέμα, δεδομένου ότι γνωρίζει πολύ καλά πως οποιαδήποτε κίνηση θα έδινε λαβές για πολλά σχόλια, πράγμα που θέλει να αποφύγει αυτή τη στιγμή.