tromaktiko: Οι εφημερίδες της Κύπρου σήμερα...

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Οι εφημερίδες της Κύπρου σήμερα...



Η αυριανή κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ενώπιον της Μονομελούς Ανακριτικής Επιτροπής για την έκρηξη στη ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και η... δημοσίευση σημειώματος του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, προς τον Πρόεδρο Χριστόφια για τα εμπορευματοκιβώτια με τα εκρηκτικά, μονοπωλούν τα θέματα των σημερινών εφημερίδων. Αλλά θέματα που ευρέως απασχολούν τον Τύπο είναι η εξόρυξη υδρογονανθράκων από την ΑΟΖ και οι τουρκικές απειλές και το θέμα των δημοσίων οικονομικών σε σχέση με την ετοιμασία του δεύτερου πακέτου μέτρων για την οικονομία.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Νέα δραστικά μέτρα ζητά η ΕΕ» γράφει ότι μεσούσης της διαδικασίας για την ετοιμασία του δεύτερου πακέτου μέτρων για την κυπριακή οικονομία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει σαφές μήνυμα προς τη Λευκωσία να προχωρήσει με τολμηρά μέτρα με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τέλος του τρέχοντος μηνός η πλατεία Σολωμού της Λευκωσίας θα παραδοθεί στο κοινό και τίποτα δεν θα θυμίζει την εικόνα που είχαμε για αυτήν.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα, υπό τον τίτλο «Για όλα φταίνε οι Αμερικανοί» γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατά την κατάθεση του αύριο ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής θα οχυρωθεί πίσω από την κομματική γραμμή του αντιαμερικανισμού και θα υποστηρίξει ότι «έπεσε θύμα των Αμερικανών, των Αγγλων και δυτικών συμμάχων τους». Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, άσκησε σκληρή κριτική κατά της Κυβέρνησης για την ενεργειακή πολιτική και την οικονομία.

«Η Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Βγάζει την ουρά του απ΄ έξω το Προεδρικό» γράφει ότι αποποιούνται κάθε ευθύνης για την έκρηξη στη ναυτική Βάση και προσθέτει ότι η χθεσινή αποκάλυψη από την εφημερίδα του εγγράφου σημειώματος Λεωνίδα Παντελίδη προς το Δημήτρη Χριστόφια προκάλεσε αμηχανία και δυσφορία στο Προεδρικό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθυστερεί αδικαιολόγητα την έναρξη του Β΄ αδειοδοτήσεων για το φυσικό αέριο.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Εργολαβική υπόσκαψη» γράφει ότι ακόμα και την περίοδο που δημόσια ο ΔΗΣΥ παρουσιαζόταν, για επικοινωνιακούς σκοπούς, να στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος του Νίκος Αναστασιάδης, υπέσκαπτε εργολαβικά τον Πρόεδρο και διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή διαμηνύει ότι καμία απολύτως διασύνδεση δεν υπάρχει ούτε μπορεί να γίνεται μεταξύ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την έρευνα για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» στο κύριο της θέμα, υπό τον τίτλο «Ο Πρόεδρος ενώπιον των συγγενών» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί αύριο πρόσωπο με πρόσωπο με τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στο Μαρί, για πρώτη φορά μετά την πολύνεκρη έκρηξη της 11ης Ιουλίου, όταν θα εμφανιστεί ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα πολιτικά κόμματα αποφάσισαν να κάνουν την υπέρβαση ενόψει των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών δίνοντας την ευκαιρία στου δημότες να αποφασίσουν για τους τοπικούς τους άρχοντες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη», κάτω από τον τίτλο «Γιατί κύριε Πρόεδρε;» γράφει: «Ωρα μηδέν για τον Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος θα κληθεί να απαντήσει στα αμέτρητα ‘γιατί’ σε σχέση με την τραγωδία στο Μαρί, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος θα βρεθεί αύριο για πρώτη φορά ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, αλλά και για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τους συγγενείς των 13 νεκρών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών θέλοντας να αποφύγει δραματικές εξελίξεις της τελευταίας στιγμής άρχισε ήδη κύκλο επαφών με τις συντεχνίες για την ΑΤΑ.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα “Sunday Mail”, υπό τον τίτλο «Το σημείωμα επιδιώκει να καθαρίσει τον Πρόεδρο» γράφει ότι η Κυβέρνηση, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου δηλώνει ότι το σημείωμα δείχνει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν είχε προειδοποιηθεί πλήρως για τους κινδύνους των πυρομαχικών, που εξερράγησαν στη ναυτική βάση και ότι η φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων ήταν ευθύνη των στρατιωτικών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κυβέρνηση καταδίκασε χθες τις τουρκικές απειλές για στρατιωτική δράση κατά της Κύπρου και προέτρεψε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!