tromaktiko: Κι άλλο χαστούκι

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Κι άλλο χαστούκι



Οι σοσιαλδημοκράτες θριάμβευσαν στο κρατίδιο τουΜέκλενμπουργκ - Δυτικής Πομερανίας, ενώ οι χρι­στιανοδημοκράτες της Μέρκελ καταβαραθρώθηκαν... συγκεντρώνοντας στις εκλογές της Κυριακής το χειρό­τερο αποτέλεσμα που είχαν ποτέ εκεί.

Με το 35,7% το Σοσιαλδημοκρατικό Kόμμα είναι ο καθα­ρός νικητής, αφού αύξησε τη δύναμή του κατά 5,5 μονάδες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές του 2006. Έτσι ο Έρουιν Σέλερινγκ, ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών, θα παραμείνει πρωθυπουργός του κρατιδίου.

Οι Χριστιανοδημοκράτες έχασαν το 5,7% της δύναμής τους και περιορίστηκαν στο 23,1%. Τρίτο ισχυρότερο κόμ­μα αναδείχθηκε το κόμμα της Αριστεράς με 18,4%, αυξά­νοντας τη δύναμή του κατά 1,6%. Το κόμμα αυτό, που δημι­ουργήθηκε το 2007 με την ένωση ενός αριστερού κόμματος της πρώην Δυτικής Γερμανίας και του διαδόχου του Κ.Κ. της τότε Ανατολικής Γερμανίας, είναι ιδιαίτερα ισχυρό στα κρα­τίδια που ήταν κάποτε τμήματα της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.

Μεγάλος χαμένος

Δεύτερος μεγάλος νικητής αναδείχθηκε το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο κατάφερε να αυξήσει τη δύναμή του από 3,4% σε 8,4% και να ξαναμπεί έτσι στο τοπικό κοινο­βούλιο. Τώρα οι Πράσινοι έχουν έδρες σε όλα – και τα 16 δηλαδή – κρατίδια της Γερμανίας.

Ο μεγάλος χαμένος των εκλογών ήταν το κόμμα των Ελεύ­θερων Δημοκρατών, που έπεσε στο εξευτελιστικό 2,7% από το 9,6% που είχε πάρει πριν από πέντε χρόνια. Έτσι το κόμ­μα αυτό δεν θα έχει πλέον έδρες στην τοπική Βουλή και ο τοπικός ηγέτης Κρίστιαν Άρεντ υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του. Μια πραγματικά δυσάρεστη εξέλιξη είναι το γεγο­νός ότι το ακροδεξιό φασιστικό κόμμα που λέγεται Εθνικό Ρεπουμπλικανικό Kόμμα κέρδισε 6%, χάνοντας 1,3% από τη δύναμή του, αλλά θα μπει πάλι στην τοπική Bουλή.

Η συμμετοχή ήταν μόλις 51% του συνόλου των 1,4 εκατ. ψηφοφόρων. Στο κρατίδιο αυτό συγκυβερνούν μέχρι τώρα σοσιαλδημοκράτες και χριστιανοδημοκράτες. Το πιθανό­τερο σενάριο είναι να συνεχιστεί ο λεγόμενος «μεγάλος συνασπισμός», αφού τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν παρό­μοιες θέσεις σε πολλά ζητήματα και κυρίως στα μέτρα λι­τότητας που λαμβάνονται σε αυτό το σχετικά φτωχό γερ­μανικό κρατίδιο.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει διερευνητικές συνομιλίες με το κόμμα της Αριστεράς για ενδεχόμενο συνασπισμό, αλλά αυτό μοι­άζει απίθανο, γιατί στη Γερμανία οι σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη ένα ταμπού: τη συνεργασία με ένα κόμμα που περιλαμβάνει και τους πρώην κομμουνιστές της Ανατολικής Γερμανίας.

Πιθανότερη είναι η συνεργασία των σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους, αλλά τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν μόνο 34 έδρες, αλλά απαιτούνται τουλάχιστον 36 έδρες για την πλειοψηφία στη Βουλή των 71 εδρών.

Το αποτέλεσμα αυτό αναπτερώνει τις ελπίδες του Σοσιαλ­δημοκρατικού Κόμματος για νίκη σε εθνικό επίπεδο. Ο θρί­αμβος στο Μέκλενμπουργκ - Δυτική Πομερανία έρχεται λί­γους μήνες μετά τη νίκη στο Αμβούργο. Η επόμενη μεγάλη αναμέτρηση θα γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο.

Στο 11,5% η ανεργία

Το κρατίδιο αυτό πάντως είναι το φτωχότερο από τα 16 και η ανεργία βρίσκεται στο 11,5%, ενώτο κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κοινή γνώμηδιάκειται ευνοϊκά στην ιδέα μιας συνεργασίας με την Αριστερά. Το 47% θέλει τον σημερινόσυνασπισμό, το 35% θέλει συνεργασία με τους Πράσινους, αλλά και το 34% θέλει συνεργασία μετην Αριστερά! Λέτε;
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!