«Πράγματι, έχουμε αύξηση κι αυτό γιατί στη χώρα μας κατοικούν πλέον εκατομμύρια μετανάστες με προέλευση από χώρες με υψηλά ποσοστά ηπατίτιδας», αναφέρει ο χειρουργός της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου («Αγία Όλγα»), Σπύρος Δελής.
Όπως εξηγεί ο κ. Δελής, ο καρκίνος του ήπατος παρουσιάζεται ως πρωτοπαθής (ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα-χολαγγειοκαρκίνωμα) και δευτεροπαθής (μεταστατικός καρκίνος από το πεπτικό, τον μαστό, τους ενδοκρινείς αδένες, τον πνεύμονα κ.λπ.).
Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην πρώτη κατηγορία η χειρουργική αντιμετώπιση, όταν είναι εφικτή, αποτελεί τη θεραπεία εκλογής, ενώ εναλλακτικές θεραπείες υπό τη μορφή καυτηριασμών με ραδιοσυχνότητες, ή και μικροκύματα, αποτελούν δεύτερη επιλογή σε δυνητικά μη εξαιρέσιμους όγκους. Στη δεύτερη κατηγορία και ειδικά σε όγκους που προέρχονται από το πεπτικό, η χειρουργική αφαίρεση με τις νεότερες τεχνικές αποτελεί την κύρια θεραπευτική μέθοδο σε οργανωμένα κέντρα.
Την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στην Α΄ Χειρουργική Κλινική του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου πραγματοποιήθηκε σημαντικός αριθμός ηπατεκτομών, που προοδευτικά ξεπέρασε τις πενήντα το χρόνο.
Μάλιστα, η συνεχής αύξηση του αριθμού των περιστατικών κατέστησε την κλινική Κέντρο Αναφοράς.
«Τα τελευταία δέκα χρόνια», τονίζει ο κ. Δελής, «στην Α΄ Χειρουργική Κλινική του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 500 ηπατεκτομές για πρωτοπαθή και μεταστατικά νεοπλάσματα του ήπατος», ενώ η εφαρμογή πρωτοποριακών τεχνικών που εφαρμόζονται διεθνώς σε συνδυασμό με λαπαροσκοπικές επεμβάσεις στο ήπαρ βοήθησαν σημαντικά στη μείωση του χρόνου νοσηλείας των ασθενών στο νοσοκομείο.
medicalnews.gr