tromaktiko: "Φάρμακο" για την άνοια το γέλιο

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

"Φάρμακο" για την άνοια το γέλιο



Σε «φάρμακο» για την άνοια αναδεικνύεται το γέλιο. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η γελωτοθεραπεία... μπορεί να μειώσει κατά 20% τον εκνευρισμό των ασθενών, βελτιώνοντας επίσης την ψυχική τους διάθεση.

Η μελέτη, που τιτλοφορείται «SMILE», διήρκησε τρία χρόνια, πραγματοποιήθηκε σε 400 ανοϊκούς ενοίκους 36 γηροκομείων της Αυστραλίας και διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ο γελωτοθεραπευτής Ζαν-Πωλ Μπελ, ο οποίος συνήθως εργάζεται ως «γιατρός-κλόουν» για άρρωστα παιδιά, χρησιμοποίησε συνδυασμό παιχνιδιών, ανεκδότων και τραγουδιών για να προκαλέσει το γέλιο στους μισούς από τους εθελοντές.

Σε κάθε γηροκομείο, ένα μέλος του προσωπικού εκπαιδεύτηκε ώστε να είναι το «αφεντικό του γέλιου». Ρόλος του ήταν να φροντίζει να ενσωματωθεί το γέλιο στην ρουτίνα όσων εθελοντών υποβάλλονταν σε γελωτοθεραπεία.

Οι υπόλοιποι 200 εθελοντές δεν υποβλήθηκαν σε αυτή τη μορφή θεραπείας.

Καθώς περνούσε ο καιρός, οι ασθενείς που έκαναν γελωτοθεραπεία έδειχναν πιο ήρεμοι, πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους στο γηροκομείο και λιγότερο νευρικοί. Στο τέλος της μελέτης, ο εκνευρισμός τους είχε μειωθεί κατά 20%, με αντίστοιχη βελτίωση στην εν γένει ψυχική τους διάθεση.

«Το 20% ακούγεται μικρό, αλλά είναι ακριβώς το ποσοστό της βελτίωσης που περιμένεις όταν δίνεις στους ανοϊκούς ασθενείς αντιψυχωσικά φάρμακα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λι-Φέι Λόου, από τη Σχολή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Όπως εξήγησε ο δρ Λόου, παρουσιάζοντας τη νέα μελέτη στο πλαίσιο του Εθνικού Ερευνητικού Φόρουμ για τις Άνοιες που διοργανώνει το υπουργείο Υγείας της Αυστραλίας, ποσοστό 70-80% των πασχόντων από άνοια βασανίζονται από τον εκνευρισμό.

«Ο εκνευρισμός τους εκδηλώνεται με σωματική και λεκτική βία, περιπλάνηση, φωνές και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ερωτήσεις», εξήγησε. «Η συμπεριφορά αυτή αποτελεί πρόκληση τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους φροντιστές τους - είτε μένουν σπίτι τους είτε σε γηροκομεία».

Ο δρ Λόου πρόσθεσε πως οι ανοϊκοί ασθενείς δεν ήταν οι μόνοι που ωφελήθηκαν από την γελωτοθεραπεία.

«Οι εργαζόμενοι των γηροκομείων που συμμετείχαν στη μελέτη, δήλωσαν πως η όλη διαδικασία βελτίωσε και την δική τους ψυχική διάθεση, καθώς έβλεπαν τους ασθενείς τους να νιώθουν καλύτερα και ερχόμενοι λιγότερο αντιμέτωποι με τον εκνευρισμό τους. Έτσι, ωφελήθηκε και η ποιότητα της εργασίας τους», είπε.
http://www.inews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!