Την έντονη δυσαρέσκεια της διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), προκάλεσαν τα... δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που εφαρμόστηκαν, κατά την διάρκεια των εγκαινίων της 76ης ΔΕΘ. Σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό, το ΕΕΘ τονίζει πως τα μέτρα τάξης που ελήφθησαν «θύμιζαν ολοκληρωτικά καθεστώτα τις δεκαετίες του 50 και του 60». «Η Θεσσαλονίκη έμοιαζε με νεκρή πόλη σε εμπόλεμη κατάσταση και τα γεγονότα και τα επεισόδια που έλαβαν χώρα επανέφεραν στις μνήμες μας, άλλες εποχές», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μ. Ζορπίδης. Επιπλέον, υπογράμμισε πως η μεγαλύτερη γιορτή της πόλης, εξελίχθηκε σε τραγωδία για τους επαγγελματίες και την οικονομία της πόλης. «Δε γνωρίζουμε πουθενά στον κόσμο, σε καμία Διεθνή Έκθεση, οι επαγγελματίες την ημέρα των εγκαινίων να κλείνουν τα καταστήματα τους, τις επιχειρήσεις τους αντί να γιορτάζουν και να βλέπουν να ανταμείβεται ο μόχθος, ο κόπος και ο ιδρώτας τους», επισήμανε ο κ. Ζορπίδης και σημείωσε πως η ΔΕΘ θα πρέπει να αποτελέσει «μοχλό ανάπτυξης, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες, πέρα από χρώματα και αποχρώσεις». «Θέλουμε τη ΔΕΘ ένα θεσμό που θα είναι η ατμομηχανή της ελληνικής πραγματικής οικονομίας, της αποκέντρωσης και της εξωστρέφειας. Ένα θεσμό όπου τα επίπλαστα διλήμματα και οι ψεύτικες υποσχέσεις δεν θα έχουν καμία θέση», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΘ.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θεσσαλονίκη 12-9-2011
Αριθ. Πρωτ. 1861
ΠΡΟΣ
κο Γεώργιο Παπανδρέου
Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Κύριε Πρωθυπουργέ ,
Αυτό που βίωσε η Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι πρωτόγνωρο.
Δυστυχώς μια γιορτή για την πόλη μας και για τη χώρα εξελίχθηκε σε τραγωδία και για τους επαγγελματίες και για την οικονομία. Τα μέτρα τάξης που ελήφθησαν θύμιζαν ολοκληρωτικά καθεστώτα των δεκαετιών του 1950 και του 1960.
Η Θεσσαλονίκη έμοιαζε με νεκρή πόλη σε εμπόλεμη κατάσταση και τα γεγονότα και τα επεισόδια που έλαβαν χώρα επανέφεραν στις μνήμες μας άλλες εποχές.
Η τύχη αυτή δεν αρμόζει σ΄ ένα τόσο ιστορικό και διεθνή θεσμό, δεν αρμόζει στη Θεσσαλονίκη, δεν αρμόζει στη χώρα.
Δεν γνωρίζουμε πουθενά στον κόσμο σε καμία Διεθνή έκθεση να δημιουργούνται τέτοιες καταστάσεις. Δεν γνωρίζουμε πουθενά στον κόσμο, σε καμία Διεθνή έκθεση, οι επαγγελματίες την ημέρα των Εγκαινίων να κλείνουν τα καταστήματά τους, τις επιχειρήσεις τους, αντί να γιορτάζουν και να βλέπουν να ανταμείβεται ο μόχθος, ο κόπος και ο ιδρώτας τους. Δεν γνωρίζουμε πουθενά στον κόσμο, σε καμία Διεθνή έκθεση, αντί για επισκέπτες να καταφθάνουν ορδές διαδηλωτών και αστυνομικών.
Δεν θέλουμε αυτή την κατάντια της Έκθεσής μας. Την Έκθεση την αγκαλιάζουμε με αγάπη όλοι οι Θεσσαλονικείς και όλοι οι Έλληνες.
Θέλουμε μία Έκθεση αναβαθμισμένη και ανανεωμένη σ΄ ένα καινούριο εκθεσιακό κέντρο. Θέλουμε ένα θεσμό - μοχλό ανάπτυξης, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες, πέρα από χρώματα και αποχρώσεις. Θέλουμε ένα θεσμό που θα προσθέτει αντί να αφαιρεί. Ένα θεσμό που θα είναι η ατμομηχανή της Ελληνικής πραγματικής οικονομίας, της αποκέντρωσης και της εξωστρέφειας.
Θέλουμε ένα θεσμό όπου τα επίπλαστα διλήμματα και οι ψεύτικες υποσχέσεις δεν θα έχουν καμία θέση. Ένα θεσμό που δεν θα είναι σημείο αναφοράς για διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και καταστροφές.
Ο Νίκος Γερμανός, ο εμπνευστής και ιδρυτής της Διεθνούς έκθεσης, δε θα νοιώθει καθόλου χαρούμενος και ευτυχισμένος μ΄ αυτές τις εξελίξεις.
Ο Πρόεδρος
Μιχάλης Ζορπίδης