tromaktiko: Γυναίκα πρωθυπουργός στη Δανία και οριακή νίκη της κεντροαριστεράς

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Γυναίκα πρωθυπουργός στη Δανία και οριακή νίκη της κεντροαριστεράς



Το εκλογικό αποτέλεσμα προσφέρει «μια μεγάλη ευκαιρία για ευρεία συνεργασία»
Την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό, με νίκη της κεντροαριστεράς στο “νήμα”, ενέδειξαν οι εκλογές στη Δανία (η χώρα δεν είναι στη ζώνη του ευρώ και κρατά το δικό της νόμισμα). Είναι η 44χρονη Χέλε Θόρινγκ-Σμιτ, σύζυγος Βρετανού (ο άνδρας της είναι γιος πρώην ηγέτη των Εργατικών της Βρετανίας)....
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, και με καταμετρημένο το 99,2% των ψήφων, η κεντροαριστερά κερδίζει 89 από τις 179 έδρες του Κοινοβουλίου έναντι 86 της κεντροδεξιάς του απερχόμενου πρωθυπουργόυ Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.
Η νέα πρωθυπουργός είναι η σύζυγος του Στίβεν Κίνοκ, γιου του πρώην ηγέτη των Εργατικών της Βρετανίας Νιλ Κίνοκ, με τον οποίο έχουν δύο κόρες. Όπως σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο, τα τελευταία χρόνια κατάφερε να ξεπεράσει την εικόνα της κομψής μεγαλοαστής και να καταστεί η «φυσική αρχηγός» του κεντροαριστερού κόμματός της.
Η νίκη της κεντροαριστεράς τερματίζει μια δεκαετία διακυβέρνησης από την κεντροδεξιά. Πολιτικοί παρατηρητές κάνουν λόγο περί του τέλους μιας εποχής. Οι Φιλελεύθεροι και οι Συντηρητικοί κέρδισαν, υπό το Ράσμουσεν, όλες τις εκλογικές μάχες μετά το 2001.
Η Θόρνινγκ-Σμιτ αναδείχθηκε στην ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών το 2005, μετά από την κακή εκλογική επίδοση του κόμματος. Σχημάτισε συμμαχία με το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα και επίσης εξασφάλισε τη στήριξη δυο μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, των Σοσιαλφιλελεύθερων και του αριστερού Κόμματος της Ενότητας.
Βεβαίως οι Σοσιαλφιλελεύθεροι και το Κόμμα της Ενότητας έχουν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά την οικονομία κι αυτό καθιστά δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν και πολλοί πσιτεύουν ότι το αποτέλεσμα προσφέρει «μια μεγάλη ευκαιρία για ευρεία συνεργασία».

katestimeno
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!