tromaktiko: Όλοι στην αναμονή του νέου νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Όλοι στην αναμονή του νέου νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα



Σε τελικό στάδιο βρίσκεται το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα στη Βουλή. Ψηφίστηκαν και οι τελευταίες αλλαγές στη Βουλή, οι οποίες ήταν:-Το Δεκέμβριο θα πρέπει υποχρεωτικά να καταβάλουν την πρώτη δόση όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ενταχθούν στη ρύθμιση , ενώ αρχικά προβλεπόταν χρόνος 8 μηνών.
-Αυξάνονται οι μήνες αποπληρωμής του προστίμου από 24 σε 30.
-Μειώνονται και άλλο τα πρόστιμα για την νομιμοποίηση που αφορούν κτίσματα που ανεγέρθηκαν πριν το 1983 με το συντελεστή να διαμορφώνεται από 0,2 σε 0,15.
-Καταργείται από τη δημοσίευση του νόμου κάθε διάταξη που επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση σύνδεση αυθαίρετων κτισμάτων με δίκτυα κοινής ωφέλειας, και παύουν να ισχύουν βεβαιώσεις ή αποφάσεις που τυχόν έχουν εκδοθεί και δεν έχουν υλοποιηθεί.
-Καταργείται η διάταξη που ρυθμίζει τον ακριβή αριθμό των ισόποσων δόσεων καταβολής και ο καθορισμός τους παραπέμπεται σε απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ανοικτός και σε άλλες αλλαγές, οι οποίες μπορεί να κριθούν απαραίτητες κατά τη συζήτηση του στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα, όπως, για παράδειγμα, του χρονικού διαστήματος που θα ισχύει η τακτοποίηση του αυθαιρέτου.

Δηλαδή θα αποφασιστεί σε συνεννόηση και με τα άλλα κόμματα του κοινοβουλίου στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου εάν θα πρέπει να απαλειφθεί ο χρόνος των 20 και 40 ετών που έχει προσδιοριστεί για τη διατήρηση των εκτός και εντός σχεδίου αυθαιρέτων, ενώ προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα με το Συμβούλιο της Επικρατείας ο όρος «διατήρηση αυθαιρέτων» αντικαθίσταται από τον όρο «αναστολή των κυρώσεων».

Οι αλλαγές που παρουσίασε χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα, περιλαμβάνουν μειωτικό, όπως το χαρακτήρισε, συντελεστή για υπόγεια, πατάρια και σοφίτες, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα καταβάλουν μικρότερα πρόστιμα για την υπαγωγή στη ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, για τον καθορισμό του ύψους των προστίμων εισάγονται και δύο νέα στοιχεία, που είναι ο συντελεστής παλαιότητας του κτηρίου, και ο κοινωνικός συντελεστής, που αφορά στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ατόμων με αναπηρία, για τους οποίους το αυθαίρετο κτίσμα αποτελεί την κύρια και τη μοναδική κατοικία. Ειδικότερα, το πρόστιμο θα μειώνεται στο 50% για όσους ανήκουν στην κατηγορία αυτή και έχουν ατομικό εισόδημα έως 8.000 ευρώ και οικογενειακό έως 12.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το συντελεστή παλαιότητας, το πρόστιμο θα μειώνεται στο 20% της οφειλής για τα αυθαίρετα που έχουν χτιστεί πριν από το 1983 και στο 50% για όσα έχουν χτιστεί από το 1984 έως το τέλος του 2003, ενώ τα νεώτερα κτίσματα θα πληρώνουν τα πρόστιμα στο ακέραιο, χωρίς καμία έκπτωση.

Με τις νέες ρυθμίσεις τα αυθαίρετα που έχουν χτιστεί χωρίς οικοδομική άδεια και εντάσσονται στη διαδικασία τακτοποίησης, θα πληρώσουν διπλάσιο πρόστιμο και όχι τριπλάσιο που αρχικά είχε σχεδιαστεί.

Εν αναμονή λοιπόν όλοι!
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!