tromaktiko: Συμπληρώματα κρεατίνης και αθλητές

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Συμπληρώματα κρεατίνης και αθλητές



Πρώτα απ’ όλα είναι χρήσιμο να πούμε ότι η συνήθης ημερήσια ποσότητα της παραγόμενης κρεατίνης από τον οργανισμό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως για...
παράδειγμα από το τύπο των μυϊκών ινών, το τύπο προπόνησης, από την μυϊκή μάζα του αθλητή κ.α.

Η λήψη συμπληρώματος κρεατίνης είναι περισσότερο αποτελεσματική σε αθλητές υψηλού επιπέδου που θέλουν να αυξήσουν το μυϊκό τους όγκο και είναι κάτω των 30 ετών. Βασική προϋπόθεση όμως είναι να γίνεται με διακοπτόμενο και περιοδικό τρόπο.

Όσον αφορά όμως τους ερασιτέχνες αθλητές, οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν αποδείξει ότι δεν έχουν καμία ιδιαίτερη ανάγκη για επιπλέον λήψη κρεατίνης.

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων κρεατίνης προκαλεί αύξηση στη σωματική μάζα που μπορεί να φτάσει αρκετά κιλά μέσα σε μια εβδομάδα.

Ο συνδυασμός συμπληρωμάτων κρεατίνης και ενός σωστού προγράμματος προπόνησης μπορεί να αυξήσει την μυϊκή μάζα, πολύ περισσότερο απ’ ότι η άσκηση από μόνη της.

Μπορεί η κρεατίνη από μόνη της ή ο συνδυασμός κρεατίνης και καφεΐνης, να έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της μυϊκής κρεατίνης, μόνο με συμπληρώματα κρεατίνης όμως, έχουμε βελτίωση της μυϊκής απόδοσης.

Η καλύτερη και συνηθέστερη μορφή λήψης συμπληρωμάτων κρεατίνης (η οποία πρέπει να λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις καθημερινά) σύμφωνα με μελέτες, θεωρείται αυτής της σκόνης μονουδρικής κρεατίνης, η οποία διαλύεται στο νερό.

Για να αυξηθούν τα αποθέματα κρεατίνης στον οργανισμό (και κυρίως στους αθλητές), έχουν καθιερωθεί βάσει αρκετών ερευνών μερικά βασικά σχήματα λήψης κρεατίνης, τα οποία είναι τα εξής:
Λήψη 23-30gr κρεατίνης (ανάλογα με το μυϊκό βάρος του αθλητή) μια φορά την ημέρα και 1 ώρα πριν την προπόνηση. Η χρονική διάρκεια αντιστοιχεί σε διάστημα 2-3 ημερών, ενώ στη συνέχεια διακόπτεται η λήψη της για 1-2 ημέρες.

Λήψη 5gr κρεατίνης, 4 φορές την ημέρα επί 5 ημέρες την εβδομάδα. Στη συνέχεια έχουμε διακοπή της λήψης της κρεατίνης για τις επόμενες δυο ημέρες, ενώ μετέπειτα έχουμε επανέναρξη της διαδικασίας.

Ο συνδυασμός κρεατίνης με απλούς υδατάνθρακες όπως για παράδειγμα η γλυκόζη, αυξάνει την μεταφορά κρεατίνης στο μυ, ακόμα και στα άτομα που έχουν φυσιολογικά επίπεδα κρεατίνης στους μυς τους.

Λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης από τους αθλητές τις ημέρες προπονήσεων υψηλής έντασης και αποφυγή της κατά τη διάρκεια των προπονήσεων που έχουμε πολλές επαναλήψεις.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!