Οι διαδηλωτές που εισέβαλαν στο κτίριο της πρεσβείας πέταξαν από τα παράθυρα δεκάδες εμπιστευτικά έγγραφα, ενώ υπέστειλαν τη σημαία του Ισραήλ για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και την έκαψαν. Κατέστρεψαν επίσης τρία περιπολικά της αστυνομίας.
Αστυνομικοί πυροβολούσαν στον αέρα και έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι απαντούσαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ.
Εκατοντάδες διαδηλωτές παραμένουν κοντά στην πρεσβεία, καίγοντας ελαστικά αυτοκινήτων στους γύρω δρόμους, ενώ αστυνομικοί και άρματα μάχης έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί έξω από το κτίριο.
Ένα άτομο υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε, ενώ ακόμη δύο σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.
Το BBC αναφέρει ότι έξι υπάλληλοι της πρεσβείας παγιδεύτηκαν μέσα στο κτίριο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και διασώθηκαν τελικά από Αιγύπτιους κομάντος.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αίγυπτο, Γιτζάκ Λεβανόν, εγκατέλειψε το Κάιρο, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν.
Κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα ότι ισραηλινό αεροσκάφος έφτασε στο αεροδρόμιο του Καΐρου για να παραλάβει τον πρεσβευτή, την οικογένειά του και διπλωματικό προσωπικό του Ισραήλ και να τους μεταφέρει στην πατρίδα τους. Ωστόσο, ο πρόξενος και αναπληρωτής του πρεσβευτή Λεβανόν θα παραμείνει στην Αίγυπτο προκειμένου να μη σταματήσει η λειτουργία της ισραηλινής πρεσβείας, ανέφερε Ισραηλινός αξιωματούχος.
Πηγές του αεροδρομίου αναφέρουν, επίσης, ότι δεκάδες Ισραηλινοί φτάνουν στο αεροδρόμιο για να φύγουν από τη χώρα.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού και ανέστειλε τις άδειες όλων των αστυνομικών.
Αφορμή για τα εκτεταμένα επεισόδια ήταν ο θάνατος πέντε Αιγύπτιων συνοριοφυλάκων, για τους οποίους το Κάιρο επέρριψε την ευθύνη στο Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Ισάμ Σαράφ συγκάλεσε εκτάκτως μία κυβερνητική ομάδα κρίσης.
Η αντίδραση του Ισραήλ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου καταδίκασε την επίθεση στην πρεσβεία λέγοντας ότι το περιστατικό «προκάλεσε σοβαρή ζημιά στον ιστό της ειρήνης με το Ισραήλ».
Αργότερα, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη βοήθειά τους: «Είμαι ευτυχής που καταφέραμε να αποτρέψουμε μια καταστροφή και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τη βοήθειά του» δήλωσε ο Νετανιάχου σύμφωνα με το δικτυακό τόπο Ynet.
«Η βίαιη επίθεση κατά της ισραηλινής πρεσβείας είναι ένα σοβαρό επεισόδιο, αλλά θα ήταν χειρότερο εάν οι διαδηλωτές είχαν καταφέρει να εισέλθουν στην πρεσβεία και να τραυματίσουν το προσωπικό» ανάφερε.
Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε ζητήσει βοήθεια για την προστασία της πρεσβείας του. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία στη διάρκεια της νύχτας με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα και τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα στη Μέση Ανατολή, Ντένις Ρος, από τους οποίους ζήτησε να συμβάλλουν ώστε να προστατευτεί η πρεσβεία από τους διαδηλωτές.
Συνεργάτης του Νετανιάχου, ο οποίος μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε το Σάββατο ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός καταδίκασε την επίθεση, ωστόσο ευχαρίστησε τις αιγυπτιακές Αρχές που βοήθησαν το προσωπικό της πρεσβείας να διαφύγει με ασφάλεια.
«Πρέπει να εκτιμηθεί το γεγονός ότι οι Αρχές της Αιγύπτου έδρασαν με αποφασιστικότητα και έσωσαν τους ανθρώπους μας. Τους ευχαριστούμε γι’αυτό» είπε ο συνεργάτης του Νετανιάχου.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος δεν μπορεί να αγνοήσει το σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις με το Ισραήλ και την κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων.
Ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον ανέφερε ότι ο πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στο Κάιρο σε συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου, ενώ κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να προστατεύσουν την διπλωματική αντιπροσωπεία.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον τηλεφώνησε στον Αιγύπτιο ομόλογό της Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Βιέννης για την προστασία των διπλωματικών αποστολών, δήλωσε ανώτερος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Τα επεισόδια σημειώθηκαν την ώρα που οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, με αφορμή τη Γάζα, αλλά και την πρόθεση του Τελ Αβίβ και της Λευκωσίας να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις για φυσικό αέριο. Την ερχόμενη εβδομάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί την Αίγυπτο, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, με σκοπό την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων.