tromaktiko: Γιγάντιο «μάτι» στο Διάστημα

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Γιγάντιο «μάτι» στο Διάστημα



Σκληρά προετοιμάζονται η Νότιος Αφρική, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία για να συμμετέχουν τον επόμενο χρόνο σε έναν διαγωνισμό... όπου όποια κερδίσει θα είναι αυτή που θα κατασκευάσει ένα από τα πιο ισχυρά επιστημονικά εργαλεία της ιστορίας, το γιγαντιαίο ραδιοτηλεσκόπιο του ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου SKA (Square Kilometer Array)!

Το κόστος του SKA ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ και οι τρεις "ανταγωνίστριες" χώρες πρέπει να πείσουν τον επόμενο χρόνο τους χρηματοδότες του προγράμματος, που είναι μία κοινοπραξία 16 χωρών με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, ότι το SKA θα λειτουργούσε καλύτερα στο έδαφός τους! Η κατασκευή του για την οποία συνολικά εργάζονται 67 οργανισμοί και ομάδες σε 20 χώρες, εάν όλα πάνε καλά θα ξεκινήσει το 2016, ενώ τα πιάτα θα είναι λειτουργικά το 2024.

Το χωρίς προηγούμενο μέγεθος του ραδιοτηλεσκόπιου ελπίζουν οι επιστήμονες ότι θα τους επιτρέψει να έχουν μια εξαιρετικά λεπτομερή εικόνα του Σύμπαντος και θα λύσει θεμελιώδη ερωτήματα γι' αυτό, όπως το πώς δημιουργήθηκε, γιατί επεκτείνεται και εάν υπάρχει ζωή εκτός της Γης.

Το SKA θα αποτελείται από χιλιάδες κεραίες-πιάτα 15 μέτρων διαμέτρου, απλωμένα σε συνολική επιφάνεια ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, τα οποία θα μπορούν να εντοπίζουν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα διάφορα κοσμικά σώματα και θα είναι τόσο ευαίσθητο που θα μπορεί να εντοπίσει οτιδήποτε θα μπορούσε να μοιάζει με το σήμα ενός ραντάρ αεροδρομίου σε απόσταση 50 ετών φωτός μακριά.

Ο όγκος των πληροφοριών που θα συγκεντρώνει το SKA μέσα σε μία ημέρα θα είναι τόσο μεγάλος (αρκετά Petabits το δευτερόλεπτο) ώστε οι επιστήμονες θα πρέπει να αναπτύξουν έναν νέο υπερυπολογιστή, ο οποίος να είναι ικανός να πραγματοποιεί ένα πεντάκις εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.

Ηδη στη Νότιο Αφρική λειτουργεί ένας πρόδρομος του SKA, το KAT-7, το οποίο βρίσκεται στην έρημο Καρού και αποτελείται από μόλις 7 πιάτα των 16 μέτρων διαμέτρου.

Σε περίπτωση που επιλεγεί η Νότιος Αφρική για να κατασκευαστεί και να λειτουργεί το SKA, τα 3.000 πιάτα θα απλωθούν σε 3.000 χιλιόμετρα, καθώς η Νότιος Αφρική έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή σε αυτό άλλων 8 αφρικανικών χωρών.

Θέσεις εργασίας
Ευκαιρία για νέους επιστήμονες

Το πρόγραμμα SKA, σύμφωνα με τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό στη Νότιο Αφρική, έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας για περίπου 100 νέους επιστήμονες και μηχανικούς, με δεξιότητες στις τεχνολογίες της "επόμενης γενιάς". Εχει ήδη δώσει υποτροφία σε 300 ερευνητές στους τομείς της αστρονομίας, της μηχανικής και της φυσικής. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του προγράμματος SKA στη Νότιο Αφρική, Μπέρνι Φανάροφ, "έχουμε προσπαθήσει σκληρά ούτως ώστε να εντάξουμε γυναίκες και μαύρους αστρονόμους και μηχανικούς στο πρόγραμμα".
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!