Και αυτό μολονότι προχτές η ίδια η Άγκελα Μέρκελ περιέγραφε το ενδεχόμενο αυτό ως παιχνίδι με τη φωτιά. "Αφενός", σχολιάζει ο κ. Μπόφινγκερ, "χρειαζόμαστε το κούρεμα του ελληνικού χρέους καθώς η χώρα βρίσκεται στην κατάσταση ενός νοικοκυριού που πνίγεται στα χρέη και ως εκ τούτου θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου να μειωθούν τα χρέη με τρόπο που να ανταποκρίνονται στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας.
Αφετέρου η κατάσταση έχει ως εξής: Εάν περιοριστούμε στο κούρεμα του χρέους, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος μετάδοσης στον οποίο αναφέρθηκε η κα. Μέρκελ και έχει απόλυτο δίκιο. Γι΄ αυτό εδώ και καιρό τονίζω ότι θα πρέπει να συνδυάσουμε ένα τέτοιο κούρεμα με ευρωομόλογα, προκειμένου να μπορούν να διασφαλιστούν συνολικά οι υπόλοιπες χώρες. Τότε μπορείς να προχωρήσεις σε κούρεμα. Δεν είναι απαραίτητο να (συνδυαστεί με) ευρωομόλογα, αλλά το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συνδυαστεί με περιεκτικά μέτρα διασφάλισης των υπολοίπων".
Μέρος μιας ευρύτερης λύσης
Ο Πέτερ Μπόφινγκερ εξηγεί ότι η έκδοση ευρωομολόγων δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως μεμονωμένη λύση, αλλά ως μέρος μιας ευρύτερης λύσης: "Πάντα έλεγα ότι τα ευρωομόλογα θα πρέπει να συνδυαστούν με μια πολύ πιο αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, η οποία μάλιστα θα ασκείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο προϋπολογισμός των χωρών που χρηματοδοτούνται μέσω των ευρωομολόγων, θα πρέπει να εγκρίνεται προηγουμένως από το Ευρωκοινοβούλιο. Έτσι μπορεί να γίνει. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε έναν σχετικά αυστηρό έλεγχο της πολιτικής δαπανών αλλά και μια ευρύτερη ασφαλιστική δικλείδα των χωρών μελών μπροστά στις αντιδράσεις πανικού των χρηματαγορών".
Αντιδράσεις που δεν είναι πάντα δικαιολογημένες, όπως τονίζει ο κ. Μπόφινγκερ: "Πιστεύω ότι αυτό που παραγνωρίζει τελείως η γερμανική κοινή γνώμη είναι το γεγονός ότι τα δυο τελευταία χρόνια οι προβληματικές χώρες προχώρησαν σε μια απίστευτη εξυγίανση των δημοσιονομικών τους. Τα νεότερα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι η Ελλάδα αλλά και οι άλλες τρεις χώρες μείωσαν σε μεγάλο βαθμό τα ελλείμματά τους, αλλά αυτό δεν αναγνωρίζεται από τις αγορές. Αυτό είναι το πρόβλημα, ότι οι αγορές δεν κινούνται τόσο πολύ στη βάση της λογικής, αλλά ότι αντιδρούν με πανικό και το ερώτημα είναι, θα το αναγνωρίσουν οι αγορές εάν συνεχίσουν οι χώρες αυτές τις προσπάθειες εξυγίανσης; Ο κίνδυνος είναι να επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές περαιτέρω υποχώρηση της ανάπτυξης με αποτέλεσμα να μην προκύπτει εντέλει καμία μείωση των ελλειμμάτων".
Σε ελεύθερη πτώση η ελληνική οικονομία
Όσον αφορά την Ελλάδα ο ειδικός είναι κατηγορηματικός: "Από οικονομικής άποψης, αυτό που ζητείται στην παρούσα φάση από την Ελλάδα είναι άκρως επικίνδυνο. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του έτους ανέρχεται στο 7 %. Εάν στην παρούσα συγκυρία η Τρόικα προτείνει και άλλα δραστικά μέτρα περικοπών, τότε αυτό θα σημαίνει ότι η Ελλάδα κάνει περικοπές μέχρι τελικής πτώσης. Και αυτός είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε, να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί και να έρθει η ελεγχόμενη χρεοκοπία η οποία θα είναι πολύ πιο ακριβή από όσα προτείναμε εμείς ως συμβούλιο εμπειρογνωμόνων τον Ιούλιο".
www.greekfinanceforum.com