από αυτό που υπολόγιζε η εταιρεία διαχείρισης του σταθμού Tokyo Electric Power Co (Tepco), δήλωσαν Ιάπωνες ερευνητές.
Η Tepco υπολόγιζε ότι περίπου 4,720 τρισεκατομμύρια μπεκερέλ καισίου-137 και ιωδίου-131 διέρρευσαν στον Ειρηνικό Ωκεανό μεταξύ της 21ης Μαρτίου και της 30ης Απριλίου, αλλά οι ερευνητές της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (JAEA) υπολόγισαν ότι το ραδιενεργό υλικό που διέρρευσε ανέρχεται σε περίπου 15.000 τρισεκατομμύρια μπεκερέλ.
Οι κανονισμοί της ιαπωνικής κυβέρνησης απαγορεύουν την αποστολή εμπορευμάτων τροφίμων που περιέχουν περισσότερα από 500 μπεκερέλ ραδιενεργού υλικού ανά κιλό.
Στον υπολογισμό αυτόν των Ιαπώνων ερευνητών δεν περιλαμβάνεται επίσης το καίσιο-134, καθώς η ερευνητική ομάδα δεν είχε αρχικά στη διάθεσή της τις πηγές που χρειαζόταν για να το μετρήσει, το οποίο σημαίνει ότι το ποσό του ραδιενεργού υλικού που διέρρευσε στη θάλασσα θα αυξηθεί σε περαιτέρω υπολογισμούς.
Τεράστιες ποσότητες μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια των προσπαθειών που καταβάλλονταν για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι που ακολούθησε. Μεγάλο μέρος του ραδιενεργού υλικού έφτασε στη θάλασσα. Ραδιενέργεια έχει βρεθεί στα ψάρια, στα θαλάσσια φυτά και σε άλλα είδη της θάλασσας.