tromaktiko: «Αρμαγεδών» στις εργασιακές σχέσεις

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

«Αρμαγεδών» στις εργασιακές σχέσεις



Στην πλήρη αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων αναμένεται να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης... ενεργοποιώντας τον θεσμό τον Ενώσεων Προσώπων σε επιχειρήσεις με προσωπικό κάτω των 20 ατόμων για την υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων.

Ο νέος εργασιακός «Αρμαγεδώνας» έρχεται να …κάψει τα δικαιώματα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, συνεπεία της αποτυχίας της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να πείσει τους επικεφαλής της τρόικας ότι οι πολιτικές που έχει χαράξει οδηγούν στην επίτευξη των στόχων της…

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, η νομοθετική ρύθμιση για την εδραίωση των ειδικών συμβάσεων, η οποία θα παρουσιαστεί τις προσεχείς ημέρες στους επικεφαλής της τρόικας, θα προβλέπει τη σύσταση Ενώσεων Προσώπων σε σύντομο χρονικό διάστημα με την κατάθεση απλά αίτησης στα ειρηνοδικεία με στόχο τον περιορισμό της υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας με μειώσεις μισθών και μάλιστα χωρίς εγγύηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Οι Ενώσεις Προσώπων έχοντας ενισχυμένες δικαιοδοσίες θα μπορούν, με ψηφοφορίες και αποφάσεις με αυξημένη πλειοψηφία των εργαζομένων (2/3), να ρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς στην κάθε επιχείρηση για 1 ή και για περισσότερα χρόνια (ανάλογα με τη συμφωνία). Όπως και να προσφεύγουν στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας για την αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων σε περίπτωση διαφωνίας με τον εργοδότη (το δικαίωμα αυτό το έχουν τα συνδικάτα και οι εργοδοτικές οργανώσεις όλων των άλλων βαθμίδων).

Το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου «Αρμαγεδών»

Πέρα από την αναβάθμιση του ρόλου της Ένωσης Προσώπων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προχωρά στην κατάργηση της κατάθεσης αιτιολογικής μελέτης σχετικά με την υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕ), αλλά και επιτάχυνση ίδρυσης επιχειρησιακών σωματείων μέσω ταχύτερης έκδοσης αποφάσεων από 6 μήνες που είναι τώρα σε 1,5 μήνα.

Ο έλεγχος της νομιμότητας των συμβάσεων, ωστόσο, θα συνεχιστεί έτσι ώστε να εξακριβώνεται αν οι νέες (μετά τις μειώσεις) αποδοχές έχουν ως «πάτωμα» τα κατώτατα όρια των μισθών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Και αν πράγματι διατηρούνται οι θέσεις εργασίας σε αντάλλαγμα των μειώσεων των μισθών.

Με σύστημα κριτηρίων οι κλαδικές συμβάσεις

Όσον αφορά τις κλαδικές συμβάσεις, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα προχωρήσει στην επαναδιατύπωση και αυστηροποίηση των όρων και των προϋποθέσεων για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσεις του εκάστοτε κλάδου. Στις σχετικές ρυθμίσεις θα περιλαμβάνεται ένα σύστημα κριτηρίων που θα πιστοποιεί με πιο αντικειμενικό τρόπο την προβλεπόμενη από το Νόμο υποχρεωτική εκπροσώπηση του 51% των εργαζομένων για την επέκταση μιας κλαδικής σύμβασης.

Συνδικαλιστικές πηγές αναφέρουν ότι είναι αδύνατο να πιστοποιήσεις επακριβώς τα μέλη των σωματείων και τον αριθμό των εργαζομένων σε ένα κλάδο, γι’ αυτό και μοιραία θα οδηγηθούμε σε «πάγωμα» της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε όλες επιχειρήσεις, κάτι άλλωστε που άπτεται μόνο στις αρμοδιότητες του εκάστοτε υπουργού Εργασίας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!