Η βουλευτική αποζημίωση, παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει... τα τελευταία δύο χρόνια, ανέρχεται περίπου στις 6.000 ευρώ, ποσό το οποίο συμπληρώνεται από το επίδομα για συμμετοχή σε επιτροπές που είναι 150 ευρώ ανά συνεδρίαση για κάθε βουλευτή.
Χθες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω μείωσης των οικονομικών απολαβών των μελών του Κοινοβουλίου. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως βουλευτής χωρίς αποζημίωση είναι σπόνσορας συμφερόντων, ενώ άφησε αιχμές κατά των πλούσιων βουλευτών και των εξαρτώμενων από οικονομικά συμφέροντα.
Από την πλευρά της ΝΔ, η Φωτεινή Πιπιλή άσκησε κριτική στα μέλη των ΔΣ ανεξάρτητων αρχών, τα οποία, όπως είπε, εκτός των απολαβών τους, αμείβονται χωριστά για κάθε συνεδρίαση. Τόνισε, πάντως, πως η ίδια θα ζητήσει να καταργηθούν τα προνόμια διάθεσης αυτοκινήτων για βουλευτές και δημόσιους λειτουργούς.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης απάντησε, λέγοντας ότι έχουν περικοπεί οι αμοιβές στα 6.000 ευρώ μικτά. Μιλώντας στο Bήμα fm, παραδέχθηκε ότι η αμοιβή για κάθε συνεδρίαση είναι επιπλέον 350 ευρώ για τα μέλη, αν και υποστήριξε ότι προσπαθεί να μειώσει τις συνεδριάσεις ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα.
To ΚΚΕ, σε σχετική ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «κατέθεσε για άλλη μια φορά, εδώ και ενάμιση χρόνο, πρόταση νόμου στη Βουλή για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, για τη δραστική μείωση των μισθών των βουλευτών, για την κατάργηση των διάφορων επιδομάτων όσων συμμετέχουν στις επιτροπές της Βουλής. Την πρόταση ακόμη δεν την έχει φέρει για συζήτηση το προεδρείο της Βουλής και όλα τα άλλα κόμματα έχουν τοποθετηθεί διά της σιωπής τους».
Θέμα μείωσης της αποζημίωσης των βουλευτών αλλά και της διπλής σύνταξης που λαμβάνουν όσοι έχουν και δεύτερο επάγγελμα εκτός Βουλής, έθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Όπως είπε ο κ. Κουβέλης, η μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, ακόμη και ως συμβολική κίνηση, είναι ένα σημαντικό μέγεθος για τις ημέρες που ζούμε. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς τόνισε ότι «υπάρχουν και μια σειρά από θέματα που απαιτούν εξορθολογισμό, όπως η διπλή σύνταξη που παίρνουν όσοι βουλευτές έχουν ταυτόχρονα και εξωκοινοβουλευτική επαγγελματική δραστηριότητα ή οι αμοιβές για τη συμμετοχή των βουλευτών στις επιτροπές».