Κατά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ στην πόλη Νταλιάν, ο κινέζος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για την εξισορρόπηση της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά ζήτησε ανταλλάγματα.
"Η Κίνα πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει" και "θα συνεχίσει να αυξάνει τις επενδύσεις της στην Ευρώπη", δήλωσε ο Γουέν Τζιαμπάο.
"Όμως, ελπίζω ότι οι ηγέτες των μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών χωρών θα αντιμετωπίσουν με θάρρος τη σχέση τους με την Κίνα", συνέχισε ο κινέζος πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας το αίτημα του Πεκίνου να παραχωρηθεί στην Κίνα το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς θα αναγνωρισθεί πλήρως για την Κίνα το 2016. "Εάν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να επιδείξουν ειλικρίνεια μερικά χρόνια νωρίτερα, αυτή η κίνηση θα αντανακλούσε τη σχέση φιλίας" ανάμεσά μας, είπε.
"Ελπίζω ότι θα υπάρξει πρόοδος ως προς το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας", δήλωσε ο κινέζος πρωθυπουργός. Η χορήγηση αυτού του καθεστώτος θα επέτρεπε την άρση των περιορισμών στις επενδύσεις και τις κινεζικές εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επαναδιατυπώνοντας την υποστήριξη της Κίνας προς την Ευρώπη, ο Γουέν Τζιαμπάο ζήτησε από τις κυβερνήσεις "να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βάλουν τάξη "στα οικονομικά τους με την εφαρμογή "αποτελεσματικών και υπεύθυνων πολιτικών".
"Πρέπει να εμποδίσουμε την επέκταση της κρίσης του δημοσίου χρέους και να επιταχύνουμε την μεταρρύθμιση του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος" μέσω ενός καλύτερου συντονισμού μεταξύ των κρατών, πρόσθεσε ο κινέζος πρωθυπουργός ενώπιον 1.500 συμμετεχόντων στο Φόρουμ, στους οποίους περιλαμβάνονται επιχειρηματίες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από 90 χώρες.
Οι δηλώσεις του Γουέν Τζιαμπάο έρχονται τη στιγμή κατά την οποία οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις της ομάδας Brics (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) θα συζητήσουν την ερχόμενη εβδομάδα την πιθανότητα να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί να βοηθήσει την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Τελούσα υπό την πίεση των αγορών, η Ιταλία έδωσε χθες τη διαβεβαίωση ότι δεν ζήτησε από την Κίνα να την βοηθήσει αγοράζοντας ιταλικό χρέος. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Ρώμη, διεξάγονται συζητήσεις με κινέζους επενδυτές για πιθανές επενδύσεις στον βιομηχανικό τομέα.
Γενικότερα, ο Γουέν Τζιαμπάο έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η δεύτερη οικονομία στον κόσμο θα ήθελε "να συμβάλει περισσότερο σε μία ισορροπημένη παγκόσμια ανάπτυξη" τη στιγμή που "η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα είναι μία μακρά και πολύπλοκη διαδικασία".
Για να διαφοροποιήσει τις κινεζικές τοποθετήσεις, που σήμερα είναι συγκεντρωμένες σε κρατικά ομόλογα αξίας 1.100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο κινέζος πρωθυπουργός ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν τους περιορισμούς για τις κινεζικές επενδύσεις στο αμερικανικό έδαφος.
Με στόχο την εξισορρόπηση του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών, ζήτησε επίσης από την Ουάσινγκτον να άρει τους περιορισμούς για τις εξαγωγές ευαίσθητων τεχνολογιών προς την Κίνα.
"Θεωρούμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους", δήλωσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση "θα διασφαλίσει την εμπιστοσύνη και τα συμφέροντα των επενδυτών", σε μία αναφορά στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την Standard and Poor's.