πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια ομιλίας του υπό τον τίτλο "Κοιτάζοντας το μέλλον: Η Ευρώπη της Ανάπτυξης και της αλληλεγγύης", στην Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών.
"Οι επενδύσεις στην Ελλάδα, είναι επενδύσεις στο μέλλον", τόνισε ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τα σημαντικά βήματα που έχουν προωθηθεί στη διάρκεια της τελευταίας διετίας για την επικράτηση όρων διαφάνειας και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην αύξηση των εξαγωγών, στην βελτίωση των αποτελεσμάτων της τουριστικής βιομηχανίας αλλά και στις δυνατότητες επενδύσεων που παρέχονται μέσω του προωθούμενου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ιδίως στους τομείς των υποδομών (αεροδρόμια, λιμάνια) αλλά και της ενέργειας, με σαφή αναφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και στη δυνατότητα εξαγωγής ρεύματος στη Γερμανία.
"Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει", κατέστησε σαφές ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος προς τους Γερμανούς βιομηχάνους, τονίζοντας ότι "μπορώ να εγγυηθώ ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί σε όλες τις ευθύνες της".
Αναφερόμενος γενικότερα στην τρέχουσα κρίση που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να πάψει η "κακοφωνία" και ότι πρέπει να υπάρξει ένα μεγαλύτερο κλίμα "ομοφωνίας", καθώς κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση μεμονωμένα ή να αναπτυχθεί μεμονωμένα.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού "ΔΝΤ", και υποστήριξε ότι αν και έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, η τελική επιτυχία εξαρτάται τόσο από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών, οι οποίες είχαν ενισχυθεί από τις κυβερνήσεις όταν και οι ίδιες αντιμετώπιζαν προβλήματα, όσο και από τα 17 κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης, τα οποία καλούνται να επικυρώσουν τις σημαντικές αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα ανταποκριθούμε σε όλες τις δεσμεύσεις μας. "Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε", τόνισε επανειλημμένως στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου, ενώ τόνισε ότι "όταν πολλοί με ρωτούν αν έχω την (απαραίτητη κοινωνική) στήριξη, τους απαντώ ότι το θέμα είναι να σωθεί η Ελλάδα και όχι αν θα με ψηφίσουν ξανά".
Αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται η Ελλάδα, επεσήμανε απευθυνόμενος προς τους Γερμανούς βιομηχάνους ότι "καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες, για την προώθηση σημαντικών και επίπονων αλλαγών στην Ελλάδα".
"Κάνουμε το σύστημα πιο δίκαιο, πιο αποδοτικό. Αυτό όμως σημαίνει μικρότερες αποδοχές για εργαζόμενους και συνταξιούχους. Σημαίνει πόνο. Οι συνεχείς κριτικές είναι δυσάρεστες. Δεν ζητάμε να μας χειροκροτήσετε. Ζητάμε όμως σεβασμό των προσπαθειών μας", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.