tromaktiko: Αισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον της οικονομίας της Αυστραλίας

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Αισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον της οικονομίας της Αυστραλίας



Μελέτη της τράπεζας ΑΝΖ και του οικονομικού οργανισμού Port Jackson Partners προβλέπει ταχύρυθμη ανάπτυξη της αυστραλιανής οικονομίας στο αμέσως προσεχές μέλλον.
Η μελέτη προβλέπει ότι το 2030 η αξία των εξαγώγιμων προϊόντων θα αυξηθεί σε 450 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων στην εξορυκτική βιομηχανία θα ανέλθει σε 1.450.000 άτομα από 693.000, που είναι σήμερα.

«Δεν πρόκειται για συνηθισμένη αύξηση της ζήτησης ορυκτών μετάλλων και άλλων αγαθών. Πρόκειται μάλλον για συντελούμενη παγκόσμια αλλαγή μακράς χρονικής διάρκειας, η οποία θα αναβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο και την κοινωνική θέση εκατομμυρίων πολιτών του πλανήτη», σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης.

Η εξόρυξη του ορυκτού πλούτου και η εκβιομηχάνιση άλλων εξαγώγιμων αγαθών θα απαιτήσουν επενδύσεις δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να μπορέσει η Αυστραλία να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση προϊόντων από την αστικοποιούμενη βιομηχανία.

Οι συντάκτες της μελέτης προειδοποιούν τους κυβερνώντες, ότι οι θετικές προοπτικές της αυστραλιανής οικονομίας δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία εφησυχασμού για «να μη χάσουμε το τρένο».

Η μελέτη προβλέπει ότι η τιμή του αυστραλιανού νομίσματος θα εκτιναχθεί στα 125 σεντς Αμερικής εξαιτίας των σταθερών τιμών αγαθών στην παγκόσμια αγορά και των διεθνών επενδύσεων σε έργα υποδομής.

Η δημοσιοποίηση της μελέτης συνέπεσε με την ανακοίνωση της ανόδου της ανεργίας τον Αύγουστο, σε 5,3% από 5,1% που ήταν τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία τον Αύγουστο έγιναν 40.000 απολύσεις εργαζομένων αντιστρέφοντας την πτωτική τάση της ανεργίας.

Όμως, η οικονομία συνέχισε την αναπτυξιακή πορεία της και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, διαψεύδοντας τις προφητείες για τελμάτωση. Η ΕΣΥ ανακοίνωσε, ότι το τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος 2011 η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,2%, ανάπτυξη, που αποδίδεται στην αύξηση της κατανάλωσης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!