tromaktiko: Στοιχεία-σοκ από επιθεωρήσεις σε περίπτερα και μίνι μάρκετ στην Πάφο

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Στοιχεία-σοκ από επιθεωρήσεις σε περίπτερα και μίνι μάρκετ στην Πάφο



Μεγάλος αριθμός υποστατικών ταχείας εξυπηρέτησης στην Πάφο εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις των αρμοδίων υγειονομικών υπηρεσιών του...
δήμου για θέματα που άπτονται της σωστής φύλαξης των τροφίμων, αλλά και της δημόσιας υγείας. Ο «Φ» αποκαλύπτει σήμερα τα αποτελέσματα εκστρατείας των αρμοδίων δημοτικών υπηρεσιών, από τα οποία συνεπάγεται ότι παρανομίες σοβαρής μορφής διαπιστώνονται σε ένα ποσοστό που ανέρχεται στο 70% των επαγγελματικών αυτών υποστατικών.

Τις πληροφορίες μας επιβεβαίωσε αρμόδια πηγή του Δήμου Πάφου, που παραδέχθηκε ότι οι σοβαρής μορφής ελλείψεις αφορούν στην πλειοψηφία των υποστατικών και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Η εν λόγω πηγή αποκάλυψε ότι κατά τις υγειονομικές επιθεωρήσεις που άρχισαν εδώ και πολύ καιρό και συνεχίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα διαπιστώνεται μαζική παραβίαση των κανονισμών αναφορικά με το τι είδη δικαιούνται να πωλούν τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ.

«Ο νόμος απαγορεύει ρητώς την πώληση “ανοιχτού τύπου” τροφίμων», τόνισε, «όπως είναι τα χύμα παγωτά και τα διάφορα σκευάσματα τύπου καφέ ή γρανίτας που προέρχονται από μηχανές.

Απαγορεύεται επίσης η πώληση των λεγόμενων σπιτικών εδεσμάτων, όπως τα σάντουιτς, οι κούπες και άλλα παρόμοια κατασκευάσματα.

Τέτοιες επιχειρήσεις μπορούν να πωλούν μόνο βιομηχανικώς παρασκευασμένα και συσκευασμένα προϊόντα. Δυστυχώς όμως, στην Πάφο οι παρανομίες αυτού του τύπου, αφορούν σε ένα ποσοστό επιχειρήσεων ταχείας εξυπηρέτησης που προσεγγίζει το 70%».

Κατά τους ελέγχους αυτούς καταγράφηκε επίσης μεγάλος αριθμός περιστατικών που η φύλαξη ευπαθών προϊόντων ήταν κραυγαλέα αντικανονική.

«Υπάρχει σωρεία εκθέσεων ενώπιόν μας», τονίζει η δημοτική πηγή, «βάσει των οποίων εμφιαλωμένα νερά, που βάσει του νόμου πρέπει να φυλάττονται σε θερμοκρασίες κάτω των 16 βαθμών Κελσίου, είναι εκτεθειμένα σε τζαμαρίες και ήλιο με θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 30 και 35 βαθμούς».

Οι επιθεωρήσεις κατέδειξαν επίσης ότι σημαντικό ποσοστό αυτών των υποστατικών στην πόλη της Πάφου δεν έχει υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λειτουργία των επιχειρήσεων προς τον διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!