Δημοτικές και περιφερειακές Αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την τεράστια απειλή με… μπαλώματα, προχωρώντας στην κατασκευή ενός τειχίου ύψους 1,5 μέτρων, για τη συγκράτηση των σκουπιδιών του ΧΥΤΑ. Ωστόσο, ακόμα και η κατασκευή αυτού του προσωρινού έργου έχει καθυστερήσει σημαντικά, καθώς το τοιχίο επρόκειτο να είναι έτοιμο στις αρχές του καλοκαιριού. Τελικά, οι εργασίες ξεκίνησαν μόλις την περασμένη Δευτέρα, με τον δήμαρχο Ζακύνθου αλλά και τον πρόεδρο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου του νησιού να δηλώνουν πως η καταστροφή αποφεύχθηκε ως εκ θαύματος.
Μια ξαφνική νεροποντή θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση των σκουπιδιών μέσα στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου, κάτι που θα είχε ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για την παραλία, όπου κάθε χρόνο φιλοξενούνται περίπου οι μισές φωλιές της σπάνιας θαλάσσιας χελώνας. Κάτι ανάλογο, άλλωστε, είχε συμβεί πριν από μερικούς μήνες στο νησί της Ανδρου, όταν μια αιφνίδια θεομηνία προκάλεσε κατολίσθηση στη χωματερή του κυκλαδίτικου νησιού, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να πέσουν στην παραλία του Σχοινιά και να σκορπιστούν σε ακτίνα 100 μέτρων μέσα στη θάλασσα. Ενα τέτοιο περιστατικό στην παραλία των Σεκανίων θα μπορούσε να αποφέρει τεράστιο πλήγμα στον πληθυσμό της απειλούμενης με εξαφάνιση χελώνας Καρέτα Καρέτα.
«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε πολύ τυχεροί. Το τοιχίο δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί, και να γίνει όμως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ολόκληρος ο χώρος του ΧΥΤΑ πρέπει να σταματήσει να δέχεται σκουπίδια και να αποκατασταθεί με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να πούμε ότι τα Σεκάνια δεν κινδυνεύουν», δηλώνει ο Δρόσος Κουτσούμπας, καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας στο Πανεπιστήμίο Αιγαίου και πρόεδρος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.
Το έργο
Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, οι δημοτικές Αρχές έχουν ήδη εκπονήσει ένα ευρύ σχέδιο, συνολικού κόστους 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, αν ποτέ υλοποιηθεί, θα οδηγήσει στην πραγματική ίαση της περιοχής από την ασθένεια των σκουπιδιών. Εκτός από το υπό κατασκευή τοιχίο αντιστήριξης των απορριμμάτων, το σχέδιο προβλέπει την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ με εναπόθεση τόνων χώματος και φυτεύσεις δένδρων. Το σχέδιο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης έξι μηνών και εφόσον οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, θεωρητικά, το πρόβλημα θα έχει λυθεί οριστικά στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2012. Δυστυχώς, όμως, τα μέχρι στιγμής δεδομένα αφήνουν ελάχιστα περιθώρια αισιοδοξίας, ακόμα για την αποπεράτωση του τοιχίου αντιστήριξης μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο, πόσο μάλλον για την εκκίνηση των βασικών εργασιών αποκατάστασης του ΧΥΤΑ.
«Ο εργολάβος έχει εγκατασταθεί στο νησί εδώ και εβδομάδες. Οι πρώτες εργασίες έχουν, όντως, προγραμματιστεί γι’ αυτήν την εβδομάδα, δυστυχώς όμως, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχή», δηλώνει ο δήμαρχος Ζακύνθου Στέλιος Μποζίκης. «Το ποσό για την κατασκευή του έργου έχει δεσμευτεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, πολύ φοβάμαι όμως ότι με τις παρούσες οικονομικές συνθήκες θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις», τονίζει ο δήμαρχος, επισημαίνοντας και αυτός πως η καταστροφή έχει αποφευχθεί από καθαρή τύχη. «Εχουμε γλιτώσει από θαύμα. Δεν θέλω καν να σκέφτομαι τι θα συμβεί αν η παραλία δεν προστατευθεί...».
Μολυσμένα νερά στην «κυψέλη» της θαλάσσιας χελώνας
Στο ανατολικό άκρο του κόλπου του Λαγανά, η παραλία των Σεκανίων αποτελεί τον σημαντικότερο τόπο ωοτοκίας της Καρέτα Καρέτα. Το μήκος, γύρω στα 550 μέτρα, είναι σχετικά μικρό σε σχέση με άλλες περιοχές φωλεοποίησης, όπως η κοντινή παραλία του Γέρακα, παρ’ όλα αυτά, είναι το μέρος όπου επιλέγουν οι περισσότερες θαλάσσιες χελώνες να γεννήσουν τα αβγά τους.
Κάθε χρόνο, στα Σεκάνια καταγράφονται περίπου 500 φωλιές, αριθμός που καλύπτει σχεδόν το 50% όλης της ωοτοκίας της Ζακύνθου. Αυτή η ανυπολόγιστης φυσικής αξίας περιοχή έχει ήδη «πληγωθεί» από τον κορεσμένο ΧΥΤΑ της Ζακύνθου. «Τον χειμώνα είδαμε να απορρέουν στραγγίδια στην ακτή. Μιλάμε για μολυσμένα μαύρα υγρά που έφευγαν από τη χωματερή. Σε έρευνες που έγιναν από τους επιστήμονες του Θαλάσσιου Πάρκου, διαπιστώθηκε ότι δεν προκλήθηκε ζημιά. Σίγουρα, όμως, αυτό πρόκειται να αλλάξει αν το πρόβλημα δεν λυθεί», δηλώνει ο πρόεδρος του Πάρκου Δρόσος Κουτσούμπας.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ