Κροατίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Ζάγκρεμπ «Βέτσερνι Λιστ».
Επικαλούμενη έγγραφα που βρέθηκαν στην έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών του Καντάφι, η εφημερίδα αναφέρει ότι απ’ αυτά προκύπτει πως ο Λίβυος ηγέτης «στη διάρκεια των πολέμων στην Κροατία, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στο Κόσοβο στήριζε οικονομικά το καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η οικονομική στήριξη ήταν αντάλλαγμα στις υπηρεσίες που είχε προσφέρει στον Καντάφι ο Μιλόσεβιτς, στη διάρκεια της εξέγερσης ισλαμιστών, τη δεκαετία του 1990, όταν είχε στείλει Σέρβους πιλότους. Μετά το θάνατο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Καντάφι άρχισε να χρηματοδοτεί τον Βόισλαβ Σέσελι, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ο Λίβυος ηγέτης χρηματοδότησε και την προεκλογική εκστρατεία του πρώην προέδρου της Κροατίας Στιέπαν Μέσιτς, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του λιβυκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη, Φαράγκ Αμπού Άλες, σημειώνεται στο δημοσίευμα και τονίζεται ότι με βάση έγγραφα που εντοπίστηκαν στο κτίριο της υπηρεσίας πληροφοριών, ο Καντάφι έστειλε χρήματα και σε άλλους ισχυρούς πολιτικούς της δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Σε ερώτηση, αν οι Λίβυοι εξεγερμένοι έχουν λεπτομερείς πληροφορίες για μισθοφόρους από την Κροατία, ο Αμπού Άλες απάντησε: «Γιατί ρωτάτε για τους μισθοφόρους από την Κροατία, οι οποίοι ήρθαν να πολεμήσουν για λίγα λεφτά; Αυτούς θα μπορούσα να τους δικαιολογήσω κατά κάποιο τρόπο, επειδή ήταν έτοιμοι να δώσουν και τη ζωή τους. Ρωτήστε για τους διπρόσωπους πολιτικούς μισθοφόρους, οι οποίοι παρ΄ότι είχαν πολλά χρήματα, πούλησαν τον εαυτό τους, την ηθική και το ήθος για ένα σάκο δολάρια».
«Γνωρίζω ότι ο Καντάφι χρηματοδοτούσε τον πρώην πρόεδρό σας, τον Μέσιτς. Μπορώ να το επιβεβαιώσω. Οι Λίβυοι απελευθερωτές, όταν εισήλθαν στο κτίριο της υπηρεσίας πληροφοριών στην Τρίπολη βρήκαν τα έγγραφα αυτά», δήλωσε ο Αμπού Άλες και τόνισε ότι «ο Μέσιτς ήταν ο μοναδικός άνθρωπος δημοκρατικής χώρας, ο οποίος στη διάρκεια της αιματοχυσίας στήριζε τον Καντάφι».
Ο πρώην πρόεδρος της Κροατίας απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο τους ισχυρισμούς του Αμπού Άλες. «Οι οικονομικές εκθέσεις από τις προεκλογικές εκστρατείες μου έχουν δημοσιευθεί και απ’ αυτές φαίνεται ποιος με χρηματοδότησε. Όλα τα υπόλοιπα είναι ανοησίες εξαιτίας των οποίων μπορούν να ασκηθούν μηνύσεις», δήλωσε ο κ. Μέσιτς στην εφημερίδα «Βέτσερνι Λιστ».
Ο πρώην πρόεδρος της Κροατίας, Στιέπαν Μέσιτς διέψευσε σήμερα τα δημοσιεύματα «ορισμένων ΜΜΕ στην Κροατία» και ανήγγειλε μηνύσεις εναντίον δημοσιογράφων που μετέδωσαν τις πληροφορίες. Τα κροατικά ΜΜΕ επικαλέστηκαν ως πηγή το δημοσιογράφο Χασάν Χαϊντάρ Ντιάμπ.
«Ο ισχυρισμός δεν έχει καμία βάση, ανεξάρτητα αν μετά από κάποιο καιρό εμφανιστούν και ορισμένες «αποδείξεις» που θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι είναι αληθινός. Οι αρμόδιοι για τις προεκλογικές εκστρατείες του Στιέπαν Μέσιτς δημοσίευσαν τα πλήρη στοιχεία για τη χρηματοδότησή τους το 2000 και το 2005», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρώην προέδρου της Κροατίας.
«Ο Ντιάμπ κάποτε ζητούσε επίμονα συνέντευξη με τον πρώην πρόεδρο της Κροατίας, επιμένοντας ότι ο κ. Μέσιτς πρέπει να φανεί ως μεγάλος φίλος του συνταγματάρχη Καντάφι, ο οποίος αξίζει κάθε στήριξη. Ο πρόεδρος Μέσιτς παραχώρησε τη συνέντευξη, στην οποία διατύπωνε προσωπικές απόψεις για τον τότε ηγέτη της Λιβύης, αλλά την απέσυρε εκτιμώντας ότι η εξέλιξη των γεγονότων στη Λιβύη την καθιστούσαν ανεπίκαιρη», τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «ο δημοσιογράφος αποφάσισε, σε αντίθεση με τις αρχές του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και της επαγγελματικής ηθικής, να δημοσιεύσει τη συνέντευξη και μάλιστα τρεις εβδομάδες μετά την διεξαγωγή και την απόσυρσή της».
«Οι Λίβυοι εξεγερμένοι μόλις εισέβαλαν στην Τρίπολη και με δυσκολία ήλεγχαν την κατάσταση στην πόλη, εισήλθαν στα αρχεία του Συνταγματάρχη και ήδη από τις πρώτες μέρες, βρήκαν τις αποδείξεις ότι ο Καντάφι χρηματοδοτούσε τον πρόεδρο Μέσιτς και - όλως τυχαίως - βρήκαν και το δημοσιογράφο που ήρθε από την Κροατία για να του το πουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο πρώην πρόεδρος της Κροατίας σκοπεύει να μηνύσει το δημοσιογράφο «για απειλή της προσωπικής ασφάλειας και για προσβολή της τιμής και του προσωπικού κύρους», μετέδωσε το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina επικαλούμενο συνεργάτες του κ. Μέσιτς.