tromaktiko: Μάλτα …γιοκ. Μια φράση που σημάδεψε το τουρκικό ΠΝ

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Μάλτα …γιοκ. Μια φράση που σημάδεψε το τουρκικό ΠΝ



Οι “απειλές” Νταβούτογλου, για αποστολή του τουρκικού στόλου στη Ν.Α Μεσόγειο προς…επιβολή της τάξης, θυμισαν σε... πολλούς από σας το περίφημο “Μάλτα γιοκ”! Η ιστορία του έχει πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με όσα γράφει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τάκης Νατσούλης στο βιβλίο του «Λέξεις και Φράσεις Παροιμιώδεις» (Εκδόσεις Σμυρνιωτάκης), όταν Τούρκος κυβερνήτης βρέθηκε στην ανάγκη να χαράξει την πορεία του πλοίου για Μάλτα πήγε στη καμπίνα του με τους χάρτες, όπου πριν από λίγο ο καμαρότος τού είχε σερβίρει τον καφέ. Την ώρα που έπινε τον καφέ του, μετακινήθηκε το φλιτζάνι πάνω στον χάρτη και κάλυψε το σημείο όπου βρίσκεται η Μάλτα.

Μάταια λοιπόν έψαχνε ο κυβερνήτης να εντοπίσει το νησί και τελικά απελπισμένος έστειλε τηλεγράφημα στην Τουρκία, λέγοντας «Μάλτα γιοκ».

Το Μάλτα Γιοκ όμως ποιος το είχε πει;

Υπάρχουν δύο ονόματα

Ο πρώτος είναι Ναύαρχος Πίρι Ρέις, στην προσπάθειά του κάποτε να βρει το γνωστό νησί της Μεσογείου και καταγράφηκε στα διεθνή ναυτικά χρονικά. Παρ όλα αυτά, ο τούρκος ναύαρχος έγινε σύμβολο της όποιας τουρκικής ναυτοσύνης, και το όνομά του δόθηκε στο γνωστό μας ωκεανογραφικό σκάφος.

Οι Μαλτέζοι όμως αναφέρουν και επιμένουν ότι το είπε ο Μπαρμπαρόσα.Πρίν πάνε στήν Μάλτα οι Τούρκοι κατέλαβαν τήν GOZO τό δεύτερο σέ έκταση νησί, συνέλαβαν τούς κατοίκους του καί τούς πούλησαν δούλους στά σκλαβοπάζαρα τής Ανατολής.

Τότε ο JEAN-BATISTE DE LA VALLETE αποφάσισε νά πολεμίσει μέχρις εσχάτων τούς Τούρκους.Κάλεσε σέ βοήθεια τήν Γαλλία καί μέ τήν βοήθεια τού Καθολικού κόσμου ρίχτηκε ακάθεκτος κατά τών Τούρκων μέ αποτέλεσμα οι Τούρκοι νά πάθουν πανωλεθρία καί νά καταστραφεί όλος ο στόλος τους καί όσοι έμειναν ετράπησαν σέ φυγή μαζί μέ τόν ναύαρχό τους Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα.

‘Οταν ο Μπαρμπαρόσσα πήγε στόν Σουλτάνο νά αναφέρει τό γεγονός καί ο Σουλτάνος τό ρώτησε άν κατέλαβε τήν Μάλτα αυτόν τόν μικρό βράχο.Ο Μπαρμπαρόσσα απάντησε:ΜΑΛΤΑ ΓΙΟΚ».ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΡΗΚΑ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!