Αφορά το παρελθόν, καθώς καταγράφει τους ψηφοφόρους ενός κόμματος στις προηγούμενες εκλογές, δίνει διευκρινίσεις για το παρόν, μετρώντας τη σημερινή εκλογική συμπεριφορά τους, και«φωτογραφίζει» το μέλλον, το πώς δηλαδή θα κινηθεί η συγκεκριμένη εκλογική μάζα μπροστά στην κάλπη.
Από τον Μάιο και μετά, οπότε και οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα διαρκώς αυξανόμενο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ, η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος παρουσιάζει δομικά χαρακτηριστικά που εκπλήσσουν, για κόμμα το οποίο ασκεί την εξουσία μόλις δυο χρόνια. Ειδικά όταν πρόκειται για το ΠΑΣΟΚ, που ακόμη και στις δύσκολες στιγμές του 1989, κατάφερνε να συγκρατεί τουλάχιστον το 60% της εκλογικής βάσης του.
Αυτή τη φορά, με την πρόθεση ψήφου για το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται μόλις στο 15,5%, η συσπείρωση της Ιπποκράτους φτάνει στα ιστορικά χαμηλά του 36%. Σχεδόν δηλαδή μόνο ένας στους τρεις από όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, δηλώνει με βεβαιότητα ότι θα επαναλάβει τη συγκεκριμένη επιλογή του στις επόμενες εκλογές.
Η αποσυσπείρωση της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, εξηγείται από τις καταλυτικές επιπτώσεις που είχε η εφαρμογή των μέτρων που απορρέουν από το Μνημόνιο, και βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία με τις ιδεολογικές και κοινωνικές παραστάσεις του Κινήματος.
Έτσι, το 24,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009, φαίνεται να κινείται σήμερα στη δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου. Που, σε συνθήκες πόλωσης θα μπορούσαν θεωρητικά να επαναπατριστούν στην Ιπποκράτους, με βάση τα σημερινά δεδομένα ωστόσο είναι πιθανότερο να επιλέξουν την αποχή, κάποιο από τα ιδεολογικά συγγενή με το ΠΑΣΟΚ κόμματα της Κεντροαριστεράς, ή να μετακινηθούν απευθείας στη Νέα Δημοκρατία.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση άλλωστε, κερδίζει απευθείας το 6,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ένα ισοζύγιο μετακινήσεων που εξηγεί και τη διαφορά του 6% ανάμεσα στα δυο κόμματα, καθώς οι απώλειες της Νέας Δημοκρατίας προς το ΠΑΣΟΚ είναι απειροελάχιστες.
Το ΠΑΣΟΚ πάντως χάνει και ένα διόλου ευκαταφρόνητο 9,5 %, προς τα κόμματα τα οποία βρίσκονται στα αριστερά του, στο πολιτικό και ιδεολογικό φάσμα. Προς το ΚΚΕ 5,5% και προς τη Δημοκρατική Αριστερά 4%, ενώ ένα άλλο 5% διαρρέει προς τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.
Την ίδια στιγμή, η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας αγγίξει επίπεδα… προεκλογικής περιόδου, στο 60%, έχοντας περιορίσει σημαντικά τις απώλειες που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, προς τη Δημοκρατική Συμμαχία και τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Σήμερα, οι απώλειες και προς τα δυο κόμματα βρίσκονται στο 4%.