Αν συμβεί το δεύτερο, θα προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στην επιστημονική κοινότητα, καθώς οι φυσικοί θα υποχρεωθούν να επανεξετάσουν από την αρχή το κυρίαρχο «Καθιερωμένο Πρότυπο», το οποίο εδώ και 40 περίπου χρόνια περιγράφει θεωρητικά πώς λειτουργεί ο μικρόκοσμος των υποατομικών σωματιδίων και, κατ' επέκταση, όλο το σύμπαν.
Εκπρόσωπος του Tevatron, που λειτουργεί κοντά στο Σικάγο εδώ και 28 χρόνια δήλωσε ότι ο Αμερικανικός επιταχυντής έχει θέσει ως ορόσημο την 30ή Σεπτεμβρίου (άλλωστε μετά ο επιταχυντής θα κλείσει οριστικά λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από την αμερικανική κυβέρνηση) «προκειμένου να αποκλείσει την ύπαρξη του μποζονίου του Χιγκς με μάζα εντός του πιο πιθανού εύρους».
Το συγκεκριμένο σωματίδιο είναι ζωτικό, επειδή θεωρείται ότι είναι αυτό που προσέδωσε μάζα στην ύλη μετά την αρχική «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ) πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.
Αν η ύπαρξη του σωματιδίου αποκλειστεί, τότε τα πράγματα μπερδεύονται, καθώς οι επιστήμονες θα πρέπει να αναζητήσουν είτε ένα διαφορετικό είδος μποζονίου του Χιγκς, είτε ένα τελείως διαφορετικό σωματίδιο. Για να είναι σίγουροι ότι έχουν βρει το μποζόνιο, είτε στις ΗΠΑ, είτε στην Ευρώπη, θα πρέπει πρώτα να «δουν» το σωματίδιο αρκετές φορές. Από την άλλη, φαίνεται ευκολότερο να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει, καθώς συνεχώς αποκλείουν όλο και περισσότερες περιοχές, όπου δυνητικά θα μπορούσε να βρεθεί.
Από την πλευρά του CERN, o Γερμανός γενικός διευθυντής φυσικός Ρολφ Χόιερ έχει δηλώσει ότι αναμένεται να υπάρξει ένα οριστικό συμπέρασμα -θετικό ή αρνητικό- για την ύπαρξη του σωματιδίου μέσα στο 2012, στο τέλος του οποίου ο ευρωπαϊκός επιταχυντής έχει προγραμματιστεί να κλείσει για ένα έτος, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα για τις μελλοντικές συγκρούσεις σωματιδίων με διπλάσια ενέργεια και ταχύτητα από τη σημερινή.
Από την άλλη πάντως, ορισμένοι φυσικοί του CERN εκτιμούν ότι ο τεράστιος όγκος δεδομένων που συνεχώς συλλέγουν, θα τους επιτρέψει να φθάσουν σε ένα πρώτο συμπέρασμα για το αν υπάρχει ή όχι το μποζόνιο του Χιγκς έως το τέλος του 2011.
Έτσι, ακόμα κι αν φυσικοί του Tevatron στις ΗΠΑ αποκλείσουν την ύπαρξη του σωματιδίου στις 30 Σεπτεμβρίου, θεωρείται δεδομένο ότι για το CERN η υπόθεση καθόλου δεν θα έχει κλείσει.