Ο κ. Έρογλου είπε μετά το τέλος της συνάντησης στους δημοσιογράφους (μιλώντας μέσω μεταφραστή) ότι υπέβαλε στο ΓΓ του ΟΗΕ πρόταση για το ζήτημα των ερευνών, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι ο κ. Μπαν χαρακτήρισε την πρόταση θετική.
Οπως ανέφερε στους δημοσιογράφους, πέραν της «κρίσης με τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου γύρω από την Κύπρο», συζήτησαν «τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στη διαπραγματευτική διαδικασία, μετά από την τριμερή συνάντηση της Γενεύης στις 7 Ιουλίου.
Απαντώντας σε ερώτηση αν οι έρευνες θα επηρεάσουν δυσμενώς τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.
«Θα εντατικοποιήσουμε τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και τότε θα δούμε πως θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις", είπε.
Η πρόταση, την οποία είπε πως έδωσε στο ΓΓ ο κ. Ερογλου, για τις έρευνες εισηγείται:
- 1. Να διακοπούν ταυτοχρόνως όλες οι σχετικές δραστηριότητες μέχρι την επίτευξη λύσης του Κυπριακού
- 2. Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει να συνεχιστούν αυτές οι δραστηριότητες προ της λύσης, θα μπορούσαμε να συστήσουμε μία άτυπη επιτροπή, η οποία:
- α) Θα επιδιώξει την συναίνεση όλων των πλευρών σχετικά με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με άλλες χώρες όπως και τις άδειες
- β) τη διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση του ζητήματος του διαμοιρασμού των υποθαλασσίων πόρων που θα βρεθούν γύρω από τη νήσο
- γ) την χρησιμοποίηση των εσόδων που θα αποκτηθούν για τη χρηματοδότηση μιας συνολικής διευθέτησης. Αν επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσουν για όποιον άλλο σκοπό, να μην είναι ποτέ για εξοπλισμό ή άλλο παρόμοιο στρατιωτικό σκοπό.
- δ) Τέλος αναφέρει πως η αποδοχή αυτού του σχεδίου δεν θα επηρεάσει τη νομική ή πολιτική θέση κάθε πλευράς.
Ερωτηθείς για την αντίδραση του Γ.Γ. στις ανωτέρω προτάσεις, ο κ. Ερογλου είπε πως ήταν θετική.
Η σχετική ενημέρωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ για τη συνάντηση αφορούσε αποκλειστικά στη συζήτηση του Κυπριακού και υπάρχει μόνο μία μνεία πως επίσης συζήτησαν «την ανάγκη μείωσης των εντάσεων στην περιοχή».
Σε σχέση με τη συζήτηση του Κυπριακού, ο εκπρόσωπος του ΓΓ ανέφερε ότι «αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο μακροχρόνιο κυπριακό πρόβλημα. Ο ΓΓ ενθάρρυνε τον κ. Ερογλου να συνεχίσει τις προσπάθειες για αύξηση των συγκλίσεων σε όλα τα υπό διαπραγμάτευση κεφάλαια και επανέλαβε την προσδοκία του όπως οι πλευρές προχωρήσουν σημαντικά τη διαδικασία προς τα εμπρός, πριν από την προσεχή συνάντησή του με τους δύο ηγέτες, στα τέλη Οκτωβρίου».
Διπλωματική πηγή, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, είπε πως ο κ. Ερογλου έχει ξεχάσει πως εκπροσωπεί μία παράνομη οντότητα, την οποία έχει επανειλημμένα καταδικάσει με αποφάσεις του Σ.Α. και δεν μπορεί να βάζει στο ίδιο καλάθι τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις παράνομες συμφωνίες που υπέγραψε με την Τουρκία.
Επανέλαβε επίσης την θέση του Προέδρου Χριστόφια ότι με τη λύση του Κυπριακού θα ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι από τα πιθανά κοιτάσματα.
Ο κ. Ερογλου, πάντως, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αμφισβήτησε την ειλικρίνεια των προθέσεων του Προέδρου.
«Αν ήταν ειλικρινής, θα αποδεχόταν την πρότασή μας για αναβολή, γιατί τελικά, στα τέλη Οκτωβρίου έχουμε την συνάντηση με τον γενικό γραμματέα και θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε εκεί και να συμφωνήσουμε σε κάτι. Υπό τις περιστάσεις, είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθούμε ως ειλικρινή την πρόταση που εισηγήθηκε”.
Πρόσθεσε πως αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ειλικρινής θα συζητούσε μαζί του την πρόταση και θα αποφάσιζαν που θα δοθεί το συμβόλαιο για τις έρευνες, αντί να έδιδε το συμβόλαιο σε μία εταιρεία, την αμερικανική NOBLE.
Τέλος, στο θέμα των «αδειών» που θα παραχωρήσει το ψευδοκράτος, είπε πως θα το κάνει το «υπουργείο Ενέργειας» και ότι τα συμβόλαια και οι συμφωνίες με εταιρείες και χώρες θα αφορούν «όχι μόνο τη βόρεια Κύπρο, αλλά επίσης τη νότια και γύρω από όλες τις ακτές».