Το μέγεθός του ήταν τόσο μεγάλο που για να μπορέσει να εκτεθεί στο Μουσείο της Σάμου που χτιζόταν την ίδια χρονική περίοδο, δημιουργήθηκε ειδική αίθουσα της οποίας το πάτωμα έγινε βαθύτερο από ότι είχε προβλεφθεί κατά 1,5 μέτρα. Επιπλέον το εύρημα μεταφέρθηκε στο μουσείο προτού χτιστούν οι τοίχοι καθώς αν ολοκληρωνόταν το κτίσμα ο κούρος δεν θα μπορούσε να περάσει στο εσωτερικό του από καμία πόρτα.
Τμήματα του έργου που είχαν εντοπιστεί νωρίτερα (αριστερός μηρός, δεξιά κνήμη και αριστερός πήχης) συγκολλήθηκαν στον κορμό του κούρου με δύσκολες τεχνικές επεξεργασίες και από το 1984 εκτίθεται όρθιος στο μουσείο. Η απουσία του κεφαλιού όμως στερούσε από τον κούρο το χαρακτηριστικότερο κομμάτι της μορφής του. Η ολοκλήρωση του έγινε μέσα από την ανασκαφή του 1984, οπότε και εντοπίστηκε η κεφαλή του αγάλματος σε μικρή σχετικά απόσταση από το σημείο που είχε εντοπιστεί τέσσερα χρόνια πριν ο κορμός του. Με τη συγκόλληση της κεφαλής αναδείχθηκε η ζωντάνια και η εκφραστική δύναμη του κολοσσιαίου αυτού κούρου.
Στιγμιότυπο από την ανασκαφή του κορμού του κούρου το 1980.
Ο κούρος της Σάμου είναι έργο καλλιτέχνη του πρώιμου 6ου αι. π.Χ. και ο αριστερός του μηρός φέρει την επιγραφή «ΙΣΧΗΣ ΑΝΕΘΗΚΕΝ Ο ΡΗΣΙΟΣ». Σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου.
erroso.blogspot.com