tromaktiko: Για γέλια και για κλάματα η δημοσιοποίηση της λίστας φοροφυγάδων εταιριών από το ΥΠΟΙΚ

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Για γέλια και για κλάματα η δημοσιοποίηση της λίστας φοροφυγάδων εταιριών από το ΥΠΟΙΚ



Νομίζουνε τώρα εκεί στο ΥΠΟΙΚ οτι κάτι έκαναν για την φοροδιαφυγή. Τους φορολογούμενους ένα πράγμα τους ενδιαφέρει μόνο, τι και πόσα από τα 30 δις θα εισπραχθούν.
Ας κάνω μια ανάλυση για το τι συμβαίνει με τα 6000 νομικά πρόσωπα της λίστας. Αλλες εταιρίες έχουν χρέη από την δεκαετία του 80 και πτώχευσαν το 90. Μάλιστα με ΠΟΛ του ΥΠΟΙΚ όσες υποθέσεις ληξιπρόθεσμων ωφειλών είναι πρίν από το 1994 θεωρούνται παραγεγραμένες. Ενώ επίσης για το 2011 που έχουμε, έχουνε δωθεί διαδοχικά πολλές παρατάσεις παραγραφής ωφειλών και υποθέσεων πέραν της 15ετίας.

Υπάρχουν εταιρίες που χρωστάνε πολλά εκατομμύρια, αλλά πέραν οτι έχουν πτωχεύσει δεν έχουν πλέον κανένα περιουσιακό στοιχείο. Αυτό συμβαίνει διότι είτε σε αρκετές τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία έχουνε δημευθεί και έχουν βγεί σε πληστηριασμό απο τις τράπεζες ενώ άλλες εταιρίες πρωτού βγάλουν απόφαση τα δικαστήρια για πτώχευση φρόντησαν να εκποιήσουν ακίνητα για να ελαφρύνουν όσο γίνετε τις ωφειλές τους, όχι προς το κράτος αλλά στις τράπεζες.

Οι ιδιοκτήτες και όσοι φέρουν την ευθύνση και πρέπει θεωρητικώς πάντα να πληρώσουν τα χρωστούμενα έχουνε εξαφανιστεί σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Ακόμα και να βρεθούν ζήτημα αν θα μπορέσει το ελληνικό κράτος από 5 ακίνητα λ.χ να εισπράξει συνολικές ληξιπρόθεσμες ωφειλές αρκετών δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομυρίων ευρώ.

Τέλος να μην ξεχάσω να παραλείψω και ευνοηκές διατάξεις κατά καιρούς, όπου οι προσαυξήσεις που επιβάλλονται και τα πρόστιμα επί του κυρίως φόρου, μειώνονται εως και 60%.

Οπότε παίδες μια τρύπα στο νερό είναι αυτή η λίστα. Αν κατάφερνε το κράτος να εισπράξει 4 με 5 δις θα ήταν τεράστια επιτυχία. Αυτά από έναν απλό πολίτη που δεν έχει σχέση φυσικά με το επάγγελμα του λογιστή και του οικονομολόγου. Αυτοί θα ξέρουνε και πολλά άλλα να πούνε.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!