Είμαι νέα δικηγόρος. Τα έξοδα του γραφείου μου (ενοίκιο, κοινόχρηστα κλπ) ανέρχονται σε 300 Ευρώ το μήνα...
ή 3.600 Ευρώ το χρόνο. Επιπλέον, πρέπει να πληρώνω 250 Ευρώ το χρόνο για το ΤΥΔΕ (δηλαδή την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που μόνο την πληρώνουμε, χωρίς να μας προσφέρει τίποτα, αφού έχουν να επιστραφούν χρήματα για νοσήλια εδώ και τρία χρόνια), καθώς επίσης και 1.500 Ευρώ το χρόνο για το Ταμείο Νομικών (για μια σύνταξη που δεν θα πάρουμε ποτέ). Στο σύνολο είμαστε στα 5.350 Ευρώ για έξοδα που απορρέουν από το επάγγελμα. Υποθέτω (δεν είμαι σίγουρη) ότι δικαιούμαστε το ποσό των 150 Ευρώ μηνιαίως (1.800 Ευρώ το χρόνο) για να επιβιώσουμε (για να ζήσει κανείς χρειάζεται κάτι περισσότερο). Δηλαδή φτάνουμε στα 7.150 Ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η δικηγορική ύλη έχει μειωθεί και ο κόσμος δεν έχει χρήματα - πολύ περισσότερο για δικηγόρους και δη νέους. Για τους λίγους που θα αποφασίσουν να προσφύγουν σε δικαστήριο με δικηγόρο, το κόστος είναι το εξής: Κρατήσεις για το δικηγορικό σύλλογο (για τα έξοδα του συλλόγου και για ένα μέρισμα μηδαμινό, ιδίως σε μεγάλες πόλεις), το ταμείο νομικών, το ΚΕΑΔ, ένσημα ΚΑΙ ΦΠΑ 23% επί της αμοιβής. Τι ποσό μπορεί να ζητήσει ένας νέος δικηγόρος, ώστε να καλύψει όλα αυτά τα έξοδα, να έχει ανταγωνιστικές τιμές και να του μείνει και η αμοιβή για να πληρώσει όλα τα έξοδα που ανέφερα στην αρχή και να ζήσει; Για φοροδιαφυγή φυσικά ούτε λόγος! Πέρα από τη φορολογική συνείδηση (την οποία με την προκλητική συμπεριφορά σας τείνετε να εξουδετερώσετε), υπάρχει και ο φόβος! Ποιος νέος δικηγόρος θα ρισκάρει να του γίνει ένας τυχαίος έλεγχος και να μην είναι φορολογικά συνεπής; Με τι θα πληρώσει το πρόστιμο; Και επιπλέον, ποιος νέος δικηγόρος ζητάει αμοιβή παραπάνω από την «ελάχιστη», ώστε να μπορέσει να φοροδιαφύγει; (επί της ελάχιστης αμοιβής, ποσού αναφοράς πλέον, με το «άνοιγμα» του επαγγέλματος) παρακρατείται αυτομάτως το 15% για φόρο. Δηλαδή, οι «φοροφυγάδες» δικηγόροι προπληρώνουν φόρο 15%, αυτόματα με την έκδοση του τετραπλότυπου. Πολλοί συνάδελφοι δεν έχουν ούτε μία παράσταση όλη τη χρονιά. Κάποιοι «τυχεροί» νέοι έχουν μία με δύο παραστάσεις το μήνα κι αυτή θα είναι φυσικά σε κατώτερα δικαστήρια, γιατί σε ανώτερα δικαστήρια πηγαίνουν οι μεγαλύτεροι. Οπότε η τελική τιμή που πληρώνει ο πελάτης είναι κατά μέσο όρο 350 Ευρώ για την παράσταση, δηλαδή στην καλύτερη 700 Ευρώ το μήνα (συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων και του ΦΠΑ 23% που πρέπει να αποδίδεται), που σημαίνει γύρω στα 550 Ευρώ καθαρά. Με 6.600 Ευρώ το χρόνο (για τα οποία τέρμα το αφορολόγητο) πρέπει να πληρώσουμε τα 7.150 Ευρώ που αναλύθηκαν παραπάνω. Και δεν μιλάω για μεμονωμένες περιπτώσεις, για να μου πείτε ότι πρόκειται για "χασοδίκες". Μιλάω για την πλειοψηφία και για πολύ άξιους συναδέλφους.
Ναι κύριε Πάγκαλε, έχετε δίκιο! Με μείον 550 Ευρώ το χρόνο μπορεί ένας άνθρωπος να θεωρηθεί πλούσιος! Κι επειδή είμαι πολύ καλός άνθρωπος, σας διαβεβαιώνω ότι είστε ευπρόσδεκτος στο κλαμπ μας, με τους πλούσιους. Αφήστε τη «μίζερη» ζωή σας κι ελάτε στη δική μας, την αξιοζήλευτη. Έχετε πολλά χρόνια να ασκήσετε το επάγγελμα του δικηγόρου, αφιερωθήκατε σ’ αυτό του πολιτικού, που είναι πιο κερδοφόρο, και δεν έχετε γνώση των γεγονότων. Σταματήστε επιτέλους να κρίνετε από τους μεγαλοδικηγόρους του περιβάλλοντός σας ή τους δικηγόρους – βουλευτές και να γενικεύετε. Δεν είμαστε όλοι κλέφτες και πλούσιοι. Βγείτε λίγο από το χρυσό κλουβί σας και δείτε την πραγματικότητα, έτσι απλά για ενημέρωση, σαν ντοκιμαντέρ…
Υ.Γ. Αυτά να τα βλέπουν και κάποιοι πολίτες αυτού του κράτους. Αυτοί που νομίζουν ότι όλοι οι δικηγόροι ζούμε όπως μας παρουσιάζουν στις ταινίες (βίλες, κότερα, αυτοκινητάρες κλπ) ή όπως παρουσιάζονται οι μεγαλοδικηγόροι – τηλεαστέρες και οι οποίοι χάρηκαν όταν επιβλήθηκε για παράδειγμα ο ΦΠΑ 23% γιατί νόμισαν ότι θα τον πληρώνει ο δικηγόρος (ο κατά τεκμήριο πλούσιος, κλέφτης, φοροφυγάς, που πρέπει να πάει στο πυρ το εξώτερον), ξεχνώντας ότι κάθε έμμεσο φόρο τον επιβαρύνεται ο πελάτης…
Αναγνώστρια