tromaktiko: ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ...αλλά και πολλές απορίες

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ...αλλά και πολλές απορίες



Συγνώμη για το μακροσκελές των όσων θα γράψω αλλά είναι πολλά αυτά που δεν καταλαβαίνω.
Θα προσπαθήσω να είμαι περιεκτικός αλλά οι απορίες μου είναι πολλές.
Ας ξεκινήσω όμως.
Στο τέλος πάντως υπάρχει η εξήγηση του τίτλου..
1) Από ότι φαίνεται το πηγαίνουμε για χρεωκοπία. Αυτό άραγε τι σημαίνει?
Κάποιοι λένε πως δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Κάποιοι λένε πως αν ΔΕΝ πληρώνουμε όλους τους τόκους και τα χρωστούμενα (δεν έχουμε βρε αδερφέ να τα πληρώσουμε τώρα, όταν θα έχουμε τότε θα τα πληρώσουμε) αν ΔΕΝ πληρώνουμε λοιπόν αυτά τότε οι φόροι του κράτους φτάνουν και περισεύουν και για εξοπλιστικά, και για κοινωνικές δαπάνες και για μισθούς και για συντάξεις.
Κάποιοι λένε πως και άλλες χώρες κύρηξαν πτώχευση και πήγαν κατά του ακατανόμαστου μετά την πτώχευση και για πολλά χρόνια μετά. Ξεχνάνε μήπως ότι η Γερμανία η ίδια κύρηξε πτώχευση αλλά κατόπιν έγινε η πιό ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα (καθώς αφενός ρυθμίστηκαν τα χρέη της ΚΑΙ αφετέρου επενδύθηκαν τεράστια ποσά για την ανάπτυξή της?
2) ΔΕΝ ΤΟ ΧΩΡΑΕΙ Ο ΝΟΥΣ ΜΟΥ (Νο1) ότι κατόπιν της συνενώσεως Ανατολικής - Δυτικής Γερμανίας η χώρα αυτή που τώρα μας παίζει στα δάχτυλά της μας χρωστάει (με τους τόκους) ένα κάρρο λεφτά
Και γιατί δηλαδή δεν κυρήσσουμε στάση πληρωμών ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ? Όχι για πάντα. Μέχρι να ορθωποδήσουμε λίγο. (όπως έγινε με την Γερμανία)
Όχι για να τους φάμε τα λεφτά που μας έχουν δανείσει. Θα τους τα δώσουμε. ΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΔΙΚΙΟ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ. (και υπάρχουν νομικά προηγούμενα χωρών που έσβησαν χρέη τους γιατί ήταν παράλογα)
3) Αντε και τελικά στους προυγούμενους συλογισμούς έχω λάθος σκεπτικό και τελικά πάμε για πτώχευση και όλα θα πάνε σε άσχημη πορεία.
ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΠΩΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ?
Τι νόημα έχει να έχουμε λιγότερους δημόσιους υπαλλήλους αλλά περισσότερους (ισόποσα) ανέργους?
Τι νόημα έχει να κόβονται οι μισθοί αλλά αυτό να μην έχει καμία σχέση με την παραγωγικότητα του καθενός?
Τι νόημα έχει να ομολογείς σαν κράτος ότι "ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ" και σαν λύση να βρίσκεις ΌΧΙ την βελτίωση του προϊόντος αλλά το να μειώνεις το εργατικό κόστος του προϊόντος?
Δηλαδή οι χασάπης, ο μανάβης, ο εστιάτορας, ο εργολάβος, ο έμπορος, ο οποιοσδήποτε ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΠΡΟΪΟΝ σε ποιόν θα το πουλήσει? Σε αυτόν που του κόπηκε ο μισθός στη μέση? Ή ΜΗΠΩΣ και αυτός πρέπει να αρχίσει να παράγει ένα προϊόν που δεν θα το θέλει κανένας αλλά θα το παράγει φθηνότερα?
4) Να αυξηθούν οι εξαγωγές ακούω ότι πρέπει να γίνει. (σωστό αυτό και θα γράψω παρακάτω τις απορίες μου αλλά πρώτα άλλο με απασχολεί)
ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ?
Μήπως γιατί κάτι τέτοιο μπορεί μεν να μας συμφέρει εμάς αλλά αυτό δεν συμφέρει αυτούς που μας έχουν δανείσει?
Όταν Γερμανός ευρωβουλευτής ωρύονταν ότι και μας χαρατσώνουν (μας πουλάνε σε όποια τιμή θέλουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό) και μας δανείζουν για να τον αγοράσουμε εμείς πως αντιδράσαμε?
Όταν ΚΑΙ ΜΑΣ υποχρεώνουν (σαν προυπόθεση για να μας δώσουν την δόση μας ) να πάρουμε ότι μέτρα είναι αναγκαία αλλά ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΌΤΙ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΕ ΌΠΟΙΑ ΤΙΜΗ ΘΕΛΟΥΝ εμείς γιατί το δεχόμαστε?
5) Περνάμε νέους νόμους, αλλάζουμε μέχρι και το σύνταγμα μας ώστε να ανταποκριθούμε στις δύσκολες περιστάσεις που βρισκόμαστε. ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΕΕΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ,,,...
Προσωπικά εγώ βλέπω να προετοιμάζονται οι "εχθροί" μας για πόλεμο και εμείς να κάνουμε ότι μας διατάζουν αυτοί αλλά πάντως όχι να προετοιμαζόμαστε
-Γιατί αν ήταν να προετοιμαστούμε μήπως θα έπρεπε να είχαν ανοίξει 100 εργοστάσια που θα έφτιαχναν φωτοβολταικά (αντε να βάλω και λίγη πράσινη ανάπτυξη στο κείμενό μου) αντί να υπάρχουν 100 εισαγωγείς?
-Γιατί αν ήταν να προετοιμαστούμε μήπως θα έπρεπε να είχαν βγεί στα χωράφια όλοι οι εργαζόμενοι του υπουργείου Γεωργίας (συγνώμη μου διαφεύγει η νέα ονομασία) και να πρήζουν τους γεωργούς (όσους έχουν μείνει) για το τι εισάγουμε ώστε να το φυτεύσουν?
-Γιατί αν ήταν να προετοιμαστούμε μήπως θα έπρεπε να είχαμε φτιάξει ΟΧΙ για μία ή δύο (που αμφιβάλλω και αν είναι τόσες) επενδύσεις το φασττρακ, ΑΛΛΆ για κάθε έναν έλληνα ή ξένο που θα έπερνε στο 200 (ΝΕΟ ΤΡΙΨΗΦΙΟ ΝΟΥΜΕΡΟ) και θα έλεγε "θέλω να επενδύσω" να του δίναμε και καμιά 20αριά υπαλλήλους απου αυτούς που θα μπουνε σε εφεδρεία ώστε να κάνει την δουλειά του ΧΤΕΣ (ΟΧΙ αύριο)?
-Γιατί αν ήταν να προετοιμαστούμε μήπως θα έπρεπε να είχαμε φτιάξει καμιά 100 ζώνες επενδύσεων που θα ήταν a) αφορολόγητες και b) ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΖΕ ΚΑΝΕΝΑ εργασιακό ή οποιοσδήποτε άλλο καθεστώς για καμιά 10αριά χρόνια?
-Γιατί αν ήταν να προετοιμαστούμε μήπως θα έπρεπε να είχαμε προετοιμάσει σε βαθμό τελειότητας το μεγάλο μας όπλο που είναι ο τουρισμός (και εννοώ υποδομές και νοοτροπίες)? ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ Ο ΝΟΥΣ ΜΟΥ (Νο2) να βλέπω τουρίστες να μή μπορούν να κατέβουν στη χώρα (γιατί υπάρχει απεργία), να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν (γιατί υπάρχει στάση εργασίας), να μη μπορούν να ξοδέψουν (γιατί έχει περάσει το ωράριο)...να μην, να μην.... Δε με νοιάζει πως θα γίνει να μη ξανασυμβεί. Με νοιάζει να μην ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ.
-Γιατί αν ήταν να προετοιμαστούμε μήπως θα έπρεπε να είχαμε αρχίσει τους διαγωνισμούς για να πουλήσουμε (και όχι να ξεπουλήσουμε) την δημόσια περιουσία? Αντί να είμαστε με το πιστόλι στο κρόταφο μόλις μας διατάξουν να πουλήσουμε αυτό ή το άλλο μήπως θα ήταν καλλύτερα να είχαμε εύλογο χρόνο να κάνουμε διαγωνισμούς?
(ένα παράδειγμα που μου έρχεται....εδώ και χρόοοοοοοοοοονια δεν πουλήσαμε μία άδεια άντλησης πετρελαίου και μία άδεια εξόρρυξης χρυσού. Τώρα άραγε που τα δώσαμε πετύχαμε καλή τιμή? έγινε διαγωνισμός αδιαφανείς? ή........
-Γιατί αν ήταν να προετοιμαστούμε μήπως θα έπρεπε να καταργήσουμε ΟΛΟΚΚΛΗΡΩΤΙΚΑ τα βιβλία στα σχολεία και να αρχίσουμε επιτέλους την εκπαιδευση αντί της αποστήθησης κειμένων? (Διάβαζα κάπου για έναν δάσκαλο στην επαρχία που αποφάσισε μιας και δεν πρόκειται να δουν τα παιδιά βιβλία για κανα δίμηνο τουλάχιστον να αρχίσει την γεωγραφία με τουριστικούς οδηγούς, τα μαθηματικά με καθημερινά προβλήματα, τα θρησκευτικά με συζητήσεις, τα αρχαία με κείμενα της βιβλιοθήκης....)
(παρεπιπτώντος η λέξη σχολείο σήμαινε τον τόπο που δεν υπάρχει κούραση παρά μόνο γνώση, συζήτηση, ενδιαφέρον, μάθηση, εκπαίδευση μέσα σε περιβάλλον "σχόλης"... άγνωστα ουσιαστικά στο κατ'ευφημισμό εκπαιδευτικό και κατ'ουσία παπαγαλίστικο σύστημα που νομίζω πως έχουμε)
-Γιατί αν ήταν να προετοιμαστούμε μήπως θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από το πως θα γυρίσουν πίσω τα όσα μπήκαν σε μαύρες τσέπες? (και αν δεν γίνεται μέσω του συστήματος των δικαστηρίων υπάρχουν και άλλοι τρόποι...)
Πχ αντί να φορολογηθεί ο καθένας για το σπιτάκι που έχει (ακίνητη αξία που διάλεξαν για να εισπράξουν αναδρομικά από τον κόσμο τα όσα τους λείπουν ) μήπως θα έπρεπε να φορολογηθεί (με μισό της χιλίοις θα πω εγώ) κάθε πράξη που έγινε στο χρηματηστήριο? (κινητή αξία που θα μπορούσε επίσης κάλιστα να φορολογηθεί αναδρομικά αλλά θα τα έπαιρναν από αυτούς που πρέπει)
6) Να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας πρέπει, τονίζεται από άπαντες... Και ρωτά εγώ
- Μήπως έχει αλλάξει κάτι στα Προξενεία? Μήπως εάν πάρω κάποιο τηλέφωνο σε κάποιο νούμερο μπορώ να κλείσω ένα ραντεβού και να πώ σε κάποιον κατά πρόσωπο "Αυτό το προϊόν παράγω. Που μπορώ να το εξάγω? Ποιά δίκτυα διανομής υπάρχουν εκεί? Πότε μπορείτε να μου κλείσετε ένα ραντεβού με πιθανούς αγοραστές να παρουσιάσω το προϊόν μου?"
- Εχει αλλάξει κάτι στους δημόσιους φορείς που ήταν υπεύθυνοι για να συντονίσουν την εξαγωγική πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων? Δεν ρωτάω αν άλλαξαν πρόσωπα. Ρωτάω αν έγιναν θεσμικές αλλάγές. Αν πλέον υπάρχει έλεγχος που ξοδεύονται τα κονδύλια. Αν πέραν του ελέγχου μπορώ εγώ σαν πολίτης να βρώ που ξοδεύτηκε και το τελευταίο ευρώ το ΟΠΕΞ, του ΚΕΡΑΣΜΑ, του ΕΟΜΕΧ του δεν ξέρω καν ποιού οργανισμού? Και ακόμα που ακριβώς υπάρχει το όνομα αυτού που έλεγξε και ενέκρινε τον τρόπο που ξοδεύτηκαν
7) Και μιας και είναι γενικότερη απορία αυτή.. Που ακριβώς μπορώ να βρώ που ξοδεύονται τα χρήματα που πληρώνω σαν πολίτης? Για το κάθε υπουργείο, τον κάθε Δήμο, την κάθε Δεκο, για τα ΠΑΝΤΑ..... ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ που ξοδεύονται τα χρήματά που πληρώνω???????
8) Κλείνω (μη θέλωντας να γράψω περισσότερα αν και με βασανίζουν και άλλες απορίες) με την εξής απορία
Εάν ένα ψάρι βρωμάει από το κεφάλι είναι δυνατόν όσο και να βγάζεις τα λέπια από την ουρά να καθαρίσει?
Εαν με άλλα λόγια η δικαιοσύνη ΔΕΝ λειτουργεί στην απόδοση ευθυνών στα μεγάλα σκάνδαλα (είτε λόγω πολυνομίας, είτε λόγω μεγάλης καθυστέρησης στην εκδίκαση υποθέσεων, είτε λόγω συγκαλύψεων) είναι δυνατόν να συζητάμε για ευνομούμενη πολιτεία?
ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ Ο ΝΟΥΣ ΜΟΥ (Νο3) το γεγονός ότι υπάρχουν υποθέσεις που παραγράφτηκαν ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΠΟΔΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ γιατί παραγράφθηκαν ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΟΥ συζητάει και κανένας για αλλάγές ώστε να μη ξανασυμβεί κάτι τέτοιο αρκεί

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ....
Κάποιος να του εξηγήσει πως αυτά τα λεφτά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ στις τσέπες αυτών που έχει ρημάξει με τα μέτρα που παίρνει. Σε άλλες τσέπες βρίσκονται και μάλλον ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ τωρα εκεί...

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!