Οι εισαγγελείς της Νάπολης ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι «αν ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν παρουσιαστεί να καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση Ταραντίνι, μπορεί να ζητηθεί η υποχρεωτική του κλήτευση με αστυνομική συνοδεία».
Η κατάθεση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε ορισθεί για την Τρίτη, αλλά ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός δεν μετέβη στην Νάπολη, επικαλούμενος «υποχρεώσεις πολιτικού και εθνικού χαρακτήρα», καθώς έπρεπε να συναντηθεί με τους θεσμικούς ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τους παρουσιάσει τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που υιοθέτησε η χώρα του.
Η Εισαγγελία της Νάπολης όρισε τέσσερις δυνατές ημερομηνίες -από τις 15 έως τις 18 Σεπτεμβρίου-ανάμεσα στις οποίες ο Ιταλός πρωθυπουργός μπορεί να επιλέξει για να παρουσιασθεί ενώπιόν τους.
Διαφορετικά, αν τελικά επιλεγεί η λύση της υποχρεωτικής κλήτευσης με την συνεργασία των αστυνομικών δυνάμεων, «θα πρέπει πρώτα να έχει δοθεί πράσινο φως από την Βουλή», όπως αποσαφήνισε ο αρχιεισαγγελέας της Νάπολης, Τζαντομένικο Λέπορε.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση «Τζαμπάολο Ταραντίνι» αφορά τον επιχειρηματία από το Μπάρι που φέρεται να παρουσίασε σειρά συνοδών πολυτελείας στον Ιταλό πρωθυπουργό (ανάμεσά τους και την Πατρίτσια Ντ' Αντάριο) και να του απέσπασε, με εκβιασμό, το χρηματικό ποσό των 800.000 ευρώ.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ιταλού πρωθυπουργού κατέθεσαν γραπτό υπόμνημα, αλλά ο αρχιεισαγγελέας Λέπορε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Radio 24» κατέστησε σαφές ότι «η κίνηση αυτή δεν αρκεί και ο πρωθυπουργός πρέπει να μεταβεί στην εισαγγελία».
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε ό,τι αφορά την όλη υπόθεση, επιμένει ότι βοήθησε τον Ταραντίνι, επειδή «επρόκειτο για έναν φίλο, με δυο παιδιά, που αντιμετώπιζε μια δύσκολη οικονομική περίοδο».
Οι εισαγγελείς της Νάπολης, πιστεύουν, όμως, αντίθετα, ότι πρόκειται για απόσπαση χρημάτων με εκβιασμό. Οι δε σχολιαστές τονίζουν ότι η αρνητική στάση του Ιταλού πρωθυπουργού μπορεί να οφείλεται στο ότι στην συνάντηση με τους δικαστικούς δεν θα μπορούν να είναι παρόντες οι δικηγόροι του (διότι δεν πρόκειται για κατηγορούμενο αλλά για μάρτυρα) και ότι φοβάται, μάλλον, ότι μπορεί να του τεθούν ερωτήσεις με στόχο να αποδειχθεί ότι οι συνοδοί πολυτελείας τού παρουσιάσθηκαν από τον Ταραντίνι εν πλήρη γνώση του, συμπεριλαμβανομένων και των όλων οικονομικών τους απαιτήσεων.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ρώμης, έκανε γνωστό ότι αύριο, στην βουλή, πρόκειται να προσφύγει σε ψήφο εμπιστοσύνης, για την βέβαιη έγκριση της δέσμης έκτακτων οικονομικών μέτρων. Ίδια στρατηγική είχε υιοθετηθεί και στην γερουσία, την προηγούμενη εβδομάδα.