tromaktiko: Η μετεγκατάσταση των Ρομά στα Μεσόγεια

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Η μετεγκατάσταση των Ρομά στα Μεσόγεια



Έντονη αγανάκτηση και ανησυχία προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες, η φήμη που διέρρευσε ότι εκπρόσωποι των αθίγγανων Ρομά που διαβιούν στον παράνομο καταυλισμό της...
Αττικής Οδού στο Κορωπί, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσουν γειτονικά οικόπεδα, έχοντας μάλιστα έρθει σε επαφή, μέσω «ειδικών» του real estate, με τους επίδοξους πωλητές.

Παρ’ ότι όμως πρόκειται για φήμη που ωστόσο δεν έχει διαψευστεί, έρχεται να ενισχύσει τις προθέσεις της κεντρικής εξουσίας για πιθανή μετεγκατάσταση στα Μεσόγεια, των Ρομά που διαβιούν σε παράνομους καταυλισμούς σε συνοικίες της Αθήνας. Αν δυστυχώς, η φήμη επιβεβαιωθεί, τότε θα μιλάμε για συντονισμένη προσπάθεια υποβάθμισης της περιοχής, ώστε αυτή να ξεπουληθεί με απώτερο σκοπό την επίτευξη των σχεδίων και μελετών που ήδη υπάρχουν.

Με κύριο επιχείρημα την ατμοσφαιρική ρύπανση και την απειλή της δημόσιας υγείας, που προκαλεί η καύση καλωδίων, τακτική που ακολουθούν οι Ρομά προκειμένου να διαθέτουν χαλκό έναντι αμοιβής σε παράνομα «σκραπατζίδικα», η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προειδοποιήσει με σχετικό έγγραφό της, όλους τους συναρμόδιους φορείς, ενώ με εντολή του Γραφείου του Πρωθυπουργού, ο Συνήγορος του Πολίτη προωθεί δράσεις για την οριστική επίλυση του θέματος, κυρίως μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης των Ρομά.

Η μελέτη

Όπως έγινε γνωστό και η Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α. (Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής), έχει ήδη εκπονήσει μελέτη για την εξεύρεση περιοχής κατάλληλης για τη μετακίνηση των περίπου 2.000 αθίγγανων, που από το 2005 έχουν καταλύσει παράνομα κυρίως στην περιοχή του Ελαιώνα στον Βοτανικό και σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου και όλα δείχνουν ότι τη λύση θα δώσει ο κάμπος των Μεσογείων. Σύμφωνα με τη μελέτη, το σύνολο της επιφάνειας που καταδεικνύεται για τη μετεγκατάσταση των Ρομά είναι περίπου 21.000 στρέμματα, ενώ οι επικρατέστερες περιοχές είναι οι ακόλουθες:

Βόρεια και ανατολικά του Κορωπίου με κύρια έκταση αυτή μεταξύ της πόλης και της Αττικής Οδού.

Η έκταση μεταξύ Γλυκών Νερών και Παιανίας ανατολικά της Λ. Λαυρίου και αυτής ανατολικά της πόλης.
Περιφερειακά της πόλης του Μαρκόπουλου με κύρια έκταση βόρεια και ανατολικά της πόλης.
Περιφερειακά της πόλης των Σπάτων με εξαίρεση το βόρειο τμήμα της.
Βόρεια της λεωφόρου Μαραθώνος μεταξύ Πικερμίου και Ραφήνας.

Η αντίδραση
Όλα τα παραπάνω όμως, σε καμία περίπτωση δεν βρίσκουν σύμφωνους τους κατοίκους και τους Δημάρχους της περιοχής, που είναι έτοιμοι να αντιδράσουν σε κάθε τέτοιο σχέδιο.

Ήδη η εκτελεστική γραμματεία της Ενιαίας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Δήμων Κρωπίας και Παιανίας-Γλυκών Νερών, αποφάσισε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση ενημέρωσης, διαμαρτυρίας και αποφάσεων, στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κρωπίας την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 20.00 μ.μ.. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τα μέλης της Επιτροπής, «το θέμα της ενημέρωσης - διαμαρτυρίας αφορά αυτή τη φορά, στη μεθοδευμένη, κρυφή από την κοινωνία των Μεσογείων, επιχείρηση μεταφοράς-εγκατάστασης πληθυσμιακής ομάδας που ζει νομαδικά σε παράνομους καταυλισμούς στον Βοτανικό ή και σε άλλες περιοχές της Αθήνας και της Αττικής, με πρόσχημα την επίκληση της προστασίας των δικαιωμάτων των Ρομά και της άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού!».

Η συγκέντρωση αυτή θα αποτελέσει τη συνέχεια της σύσκεψης Δημάρχων των Μεσογείων, επικεφαλής αντιπολιτεύσεων, βουλευτών και περιφερειακών συμβούλων Αν. Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουλίου 2011 στο Δημαρχείο Κρωπίας.

Η παράνομη δράση των Ρομά και τα «μεγάλα συμφέροντα»
Οι αθίγγανοι ρακοσυλλέκτες συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες καλωδίων και κάθε είδους μεταλλικά αντικείμενα για να τα πουλήσουν στη συνέχεια σε μάντρες που μαζεύουν «σκραπ». Μόνο στο Κορωπί τα τελευταία 2 χρόνια, έχουν αφαιρέσει 2.500 καπάκια φρεατίων ύδρευσης και 150 σχάρες αγωγών όμβριων. Στο Μαρκόπουλο, στο δρόμο που συνδέει τη Λεωφόρο Λαυρίου με τις εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου, ξηλώθηκε σε μια νύχτα, η ηλεκτρολογική παροχή της φωταγώγησης του δρόμου, συνολικού μήκους, περίπου ενός χιλιομέτρου, ενώ και στην Παιανία κατάφεραν να αφαιρέσουν όλο το καλώδιο ηλεκτροδότησης του δρόμου που οδηγεί στο σπήλαιο «Κουτούκι».

Όλη αυτή η παράνομη δράση και το «αλισβερίσι», ανάμεσα σε μετανάστες αθίγγανους και «επιχειρηματίες», την οποία αδυνατούν να σταματήσουν οι Αρχές, συνθέτουν ένα τεράστιο κύκλωμα παραοικονομίας στη χώρα μας, που παράγει περίπου το 60% του χάλυβα στην Ελλάδα. Δίκαια λοιπόν κάποιοι χαρακτηρίζουν τα … σκουπίδια ως τη «φλέβα χρυσού» για το καπιταλιστικό σύστημα!
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!