tromaktiko: Πιο κοντά η χρεοκοπία

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Πιο κοντά η χρεοκοπία



Η διαρκής κυβερνητική απειλή ότι, αν δεν λάβουμε τις δόσεις της τρό­ικας και δεν εφαρμοστούν τα σκλη­ρά μέτρα... σε αντάλλαγμα δεν θα υπάρχουν λεφτά για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, ερμηνευόταν από την Αριστερά για μεγάλο διάστημα ως κινδυνολογία (όχι άδικα εν μέρει), του ΚΚΕ συμπεριλαμβα­νομένου. Πλέον, με τα σενάρια χρεοκοπί­ας σε συνδυασμό με την αποπομπή από το ευρώ να κυριαρχούν στην ημερήσια διάτα­ξη της πολιτικής επικαιρότητας, όπως και η βροχή από χαράτσια, αυτός θεωρείται ένας πολύ πιθανός κίνδυνος στις αναλύ­σεις του Περισσού.

Ο τελευταίος βλέπει την έξοδο από το ευρώ να έχει σοβαρές πιθανότητες και... απρόβλεπτες συνέπειες, ακόμη και τη στάση πληρωμώντων μισθών και των συντάξε­ων, αν ο λαός δεν βάλει τη δική του σφρα­γίδα σε μια τέτοια εξέλιξη.

«Ξεβολευτείτε»
Από το βήμα του φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Πάτρα προ ημερών η Αλέκα Παπαρήγα ση­μείωνε ότι ισχυροποιείται η πιθανότητα «να δυναμώσει η τάση αποχώρησης από το ευρώ» προσθέτοντας ότι, χωρίς την επιθε­τική παρέμβαση του λαού, οι συνέπειες θα είναι βαριές καθώς «δεν είναι υπερβολή να βρεθούμε μπροστά σε στάση πληρωμών μισθών και συντάξεων».

Στον βαθμό λοιπόν που μια τέτοια εξέ­λιξη από μακρινό ενδεχόμενο μοιάζει όλο και περισσότερο με επερχόμενη πραγματικότητα, ο Περισσός καλεί τον λαό να είναι έτοιμος «για κάθε πιθανή εξέλιξη», έτοιμος να «ξεβολευτεί» και να στρατευτεί στους εργα­τικούς αγώνες για να μην περάσουν τα μέτρα.

«Ξεβολευτείτε από τις αυταπάτες σας» κάλεσε η γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος στην παραπάνω ομιλία της, γιατί «θα βρεθείτε χωρίς καλά - καλά να το καταλάβετε σε πολύ χειρότε­ρη θέση».

Στην αντίληψη του Περισσού αυ­τό που προέχει είναι να δοθούν όλες οι επιμέρους ταξικές μάχες στο κάθε μέτωπο που ανοίγουν κυβέρνηση και τρόικα, ώστε να μην υλοποιηθούν τα «βάρβαρα» μέτρα της κυβέρνησης, ει δυνατόν να «αποσπαστούν» μέτρα που ανακουφίζουν τον λαό. Στάση που απηχεί και μια λογική συντήρησης δυνάμεων για τις επερχόμε­νες μεγαλύτερες μάχες για «αποδέσμευση από την Ε.Ε. με λαϊκή εξουσία».

Άλλωστε, όπως είπε η Αλέκα, «διεκδι­κούμε με εργατικούς αγώνες και κοινωνι­κή συμμαχία μέτρα που ανακουφίζουν τον λαό, που δίνουν έστω και μια ανάσα, που εμπνέουν θέληση και συνέχεια για διαδο­χικές αναμετρήσεις μέχρι τη νίκη». Σε αυ­τό το πλαίσιο σηκώνει τους τόνους για ανυ­πακοή στα μέτρα, αρχής γενομένης από το κάλεσμα για «στάση πληρωμών» έναντι της εντεινόμενης φοροεπιδρομής (ΦΠΑ 23%, έκτακτη εισφορά, φόρος ακινήτων κ.λπ.).

Από τα λεγόμενα της Παπαρήγα προκύ­πτει ότι ο αγώνας για την ανατροπή είναι μακρύς και επίπονος και αυτή τη στιγμή η στόχευση είναι η πάλη για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης.

«Αγωνιζόμαστε με όρους ταξικής σύ­γκρουσης, ρήξης και ανατροπής ώστε όσο μπορούμε να κερδίσουμε χρόνο, να αναγκάσουμε τον αντίπαλο, την κυβέρνηση, τη μεγάλη εργοδοσία, τις Βρυξέλλες έστω σε προσωρινή υποχώρηση ώστε να οργα­νώσουμε τη μεγάλη αντεπίθεση» ήταν τα λόγια της προς τη νεολαία του κόμματος - και όχι μόνο - που παρακολούθησε την ομιλία της στην Πάτρα.

Ωστόσο η ηγεσία του Περισσού κάνει την εκτίμηση ότι μπορεί σύντομα να βρεθούμε ενώπιον πολιτικών εξελίξεων υπό την πί­εση της «αυξανόμενης ανεργίας και ανερ­χόμενης φτώχειας» και να φτάσουμε «σε πτώση της κυβέρνησης», εξέλιξη που, με δεδομένους τους σημερινούς συσχετι­σμούς δύναμης, μπορεί να «επιταχύνει τις διαδικασίες για τη λεγόμενη κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» ή παραλ­λαγή της...
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!