tromaktiko: Φωτιές άναψε για ακόμα μία φορά ο Γιώργος Λάνθιμος

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Φωτιές άναψε για ακόμα μία φορά ο Γιώργος Λάνθιμος



Φωτιές άναψε για ακόμα μία φορά ο Γιώργος Λάνθιμος, καθώς κριτική επιτροπή και θεατές διαφώνησαν εκ νέου για τις «Αλπεις».
Η απόφαση της...
 κριτικής επιτροπής του 68ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας να απονείμει στην ταινία του Ελληνα δημιουργού το βραβείο καλύτερου σεναρίου αντιμετωπίστηκε με γιουχαΐσματα από το κοινό, το οποίο είχε αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο και κατά την προβολή της ταινίας.

Την ίδια «υποδοχή» είχε επίσης η απόφαση της επιτροπής και για την απονομή του Αργυρού Λέοντα Σκηνοθεσίας στην ταινία «People Mountain, People Sea» του Κινέζου Σανγκτζούν Κάι.

Τα πνεύματα ηρέμησαν όταν το σημαντικότερο βραβείο της βραδιάς, ο Χρυσός Λέοντας, πήγε στο μεγάλο φαβορί του φεστιβάλ, τον «Φάουστ» του Αλεξάντερ Σοκούροφ. Το βραβείο παρέδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Ντάρεν Αρονόφσκι, στον Ρώσο σκηνοθέτη, του οποίου η αφηγηματικά δύσκολη ταινία κατάφερε να νικήσει τις χολιγουντιανές παραγωγές.

Το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας κέρδισε ο Μάικλ Φασμπίντερ για τον ρόλο του στην ταινία «Shame» του Στιβ Μακ Κουίν, ενώ το αντίστοιχο γυναικείο βραβείο απονεμήθηκε στην Κινέζα Ντιάνι Γιπ για τον ρόλο της στην ταινία «A Simple Life».

Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενων ηθοποιών μοιράστηκαν οι Σότα Σομετάνι και Φούμι Νικάιντο για το «Himizu» του Σιον Σόνο, ενώ το βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε στην ταινία «Terraferma» του Εμανουέλε Κριαλέζε.

Τα «Ανεμοδαρμένα Υψη» απέσπασαν το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας, ενώ το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) κέρδισε η ταινία «Shame». Τέλος, το Λιοντάρι του Μέλλοντος δόθηκε στον Ιταλό Γκουίντο Λομπάρντι για την ταινία «La-Bas».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η ταινία του Ρομάν Πολάνσκι «Carnage» δεν διακρίθηκε σε καμία κατηγορία, με την ιταλική εφημερίδα «La Stampa» να σχολιάζει ότι οι κριτές δεν είχαν το θάρρος να βραβεύσουν ταινία σκηνοθέτη που δεν είναι αρεστός στις ΗΠΑ. Εξίσου μεγάλη έκπληξη ήταν και η απουσία διάκρισης για την ταινία του Κλούνεϊ «The Ides of March».

Espressonews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!