Παράλληλα, καλούν τα μέλη του συλλόγου σε εγρήγορση για δυναμικές κινητοποιήσεις.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα παρακάτω:
«1. Οι δημοκρατικές διαδικασίες ανάδειξης των οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ, εξοβελίζονται ως «παθογενείς» και αναχρονιστικές και στη θέση τους προκρίνεται ένα «ολιγαρχικό» μοντέλο διοίκησης, με εκτεταμένες αρμοδιότητες για όλα τα διοικητικά και τα ακαδημαϊκά θέματα. Ο νέος νόμος πλήττει βάναυσα τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, γεγονός που διαπιστώνεται από την επιστημονική επιτροπή της βουλής και έγκυρους συνταγματολόγους. Με πρόσχημα την πάταξη της «διαφθοράς» απαξιώνεται η δημοκρατική λειτουργία των ακαδημαϊκών θεσμών, οι οποίοι καταστατικά οφείλουν να προάγουν τις δημοκρατικές κατά το σύνταγμα αξίες. Τούτη η πολιτική απόφαση διατρέχεται από ένα εξαιρετικά κρίσιμο συμβολισμό, καθώς σαφώς δηλώνει ότι τα όποια, πραγματικά ή φανταστικά, προβλήματα «διαφθοράς» δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν παρά μόνο με τη συρρίκνωση των δημοκρατικών θεσμών και την απαξίωση της ίδιας της Δημοκρατίας.
2. Ο διορισμός των κοσμητόρων πλήττει καίρια το δημοκρατικό δικαίωμα των υπηρετούντων το πανεπιστήμιο να εκλέγουν τις διοικήσεις τους. Σε συνδυασμό με τις «υπερεξουσίες» που αποδίδονται στον Κοσμήτορα, η συγκεκριμένη διάταξη θα έχει σοβαρές συνέπειες στη διαφάνεια και στη δημοκρατική λειτουργία των σχολών.
3. Η κατάργηση του τμήματος ως ακαδημαϊκής και διοικητικής μονάδας του πανεπιστημίου αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, η οποία δυστυχώς θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων και στην επιστημονική αυτοτέλεια και συνοχή των γνωστικών τους αντικειμένων. Η διεπιστημονικότητα δεν εξυπηρετείται με διοικητικές συγχωνεύσεις διαφορετικών γνωστικών πεδίων και επιστημονικών πειθαρχιών.
4. Η κατοχυρωμένη από το σύνταγμα υποχρέωση του κράτους να χρηματοδοτεί το δημόσιο πανεπιστήμιο, τίθεται εν αμφιβόλω.
5. Η πιστοποίηση, και η συνακόλουθη εξάρτηση της χρηματοδότησης, των προγραμμάτων σπουδών από μη ακαδημαϊκούς παράγοντες (ΑΔΙΠ) είναι άλλη μία παγκόσμια πρωτοτυπία του νέου νόμου, που βρίσκεται εντελώς έξω από το ακαδημαϊκό πνεύμα, το οποίο και επιτάσσει οι ειδικοί επιστήμονες να έχουν τον αποκλειστικό λόγο στην κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών».
Να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, ύστερα από 2 εβδομάδες κατάληψης από φοιτητές που διαμαρτύρονται για το νέο νόμο πλαίσιο, άνοιξε τις πόρτες του την περασμένη Τρίτη.
Αντίθετα το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΤΕΙ τελούν, για τρίτη εβδομάδα, υπό κατάληψη μέχρι και την επόμενη Τρίτη οπότε και θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των φοιτητών για να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.
http://www.flashnews.gr/