tromaktiko: Απορρίφθηκε για τέταρτη φορά η αίτηση για χάρη του θανατοποινίτη Τρόι Ντέιβις

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Απορρίφθηκε για τέταρτη φορά η αίτηση για χάρη του θανατοποινίτη Τρόι Ντέιβις



Η πολιτεία της Τζόρτζια απέρριψε την αίτηση για χάρη του θανατοποινίτη Τρόι Ντέιβις ο οποίος πρόκειται να εκτελεστεί το βράδυ της Τετάρτης με θανατηφόρα ένεση για την δολοφονία ενός αστυνομικού το 1989.
Εκπρόσωπος της επιτροπής της Τζόρτζια που απονέμει χάρες και αναστολές δήλωσε ότι η απόφαση να απορριφθεί η αίτηση του Ντέιβις λήφθηκε ύστερα από εκτενή ακροαματική διαδικασία.

Ο θανατοποινίτης έχει φθάσει τέσσερις φορές τα τέσσερα τελευταία χρόνια ένα βήμα πριν από την εκτέλεση, όμως αυτή την φορά, σύμφωνα με τους δικηγόρους υπεράσπισης, είναι η τελευταία του ευκαιρία.

Οι δικαστές επιμένουν ότι δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι ο σωστός άνθρωπος έχει καταδικαστεί για το έγκλημα αυτό.

Από την πλευρά τους, οι συγγενείς του ΜακΦέιλ, δηλώνουν ανακουφισμένοι από την απόρριψη της αίτησης για χάρη. «Επιτέλους αποδόθηκε δικαιοσύνη για τον πατέρα μου», είπε ο γιος του και πρόσθεσε ότι «η αλήθεια ακούστηκε επιτέλους».

Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία υποστηρίζει τον ισχυρισμό του Ντέιβις ότι καταδικάστηκε άδικα, χαρακτήρισε ασυνείδητη την απόφαση της επιτροπής. «Αν ο Τρόι Ντέιβις εκτελεστεί, η Τζόρτζια ενδέχεται να εκτελέσει έναν αθώο και πράττοντας με αυτό τον τρόπο, να πλήξει την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος» ανέφερε ο διευθυντής της οργάνωσης στις ΗΠΑ σε γραπτή δήλωσή του.

Διακηρύσσει την αθωότητά του

Ο Ντέιβις καταδικάστηκε το 1991 για τον πυροβολισμό του αστυνομικού Μαρκ Αλεν ΜακΦέιλ, που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, στη Σαβάνα της Τζόρτζια.

Ο θανατοποινίτης έχει παραδεχθεί ότι ήταν παρών στην δολοφονία του ΜακΦέιλ, όμως αρνείται ότι αυτός τον σκότωσε.

Πάντως, στη δίκη του εννέα μάρτυρες κατέθεσαν ότι ο Ντέιβις τον πυροβόλησε όμως οι επτά έχουν έκτοτε ανακαλέσει. Ποτέ δεν βρέθηκε το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για την δολοφονία ενώ δεν εντοπίστηκε ούτε DNA ούτε δακτυλικά αποτυπώματα που να συνδέουν πέραν πάσης αμφιβολίας τον Ντέιβις με την δολοφονία.

Περισσότερες από ένα εκατομμύριο υπογραφές απ' όλο τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί υπέρ της χάρης στον Ντέιβις. Έχουν υπογράψει, μεταξύ άλλων, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ', ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, και η υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Κάθριν Αστον.

Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της επιτροπής που συζητούσε την αίτηση του Ντέιβις για χάρη. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Είμαι ο Τρόι Ντέιβις» και «Σώστε τον Τρόι Ντέιβις».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!