Η αμερικανική ανακοίνωση συμπίπτει χρονικά με τουρκική επίσημη ανακοίνωση, ότι η κυβέρνηση στην Άγκυρα «συμφωνεί πλήρως» με την ανάπτυξη στοιχείων του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στο έδαφός της Τουρκίας.
Οι διμερείς διαβουλεύσεις για το ζήτημα «βρίσκονται στην τελική φάση τους» ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Σελτζούκ Ουνάλ.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η εγκατάσταση του συστήματος στην Τουρκία συνιστά «τη συνεισφορά της Άγκυρας στο αμυντικό σύστημα που αναπτύσσεται στα πλαίσιο του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ».
Μάλιστα, η Άγκυρα έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ το εν λόγω ραντάρ να «καλύπτει» όλη την επικράτειά της και όχι αποκλειστικά τις εδαφικές περιοχές που συνορεύουν με το Ιράν.
Τουρκική διπλωματική πηγή ανέφερε πάντως στο Γαλλικό Πρακτορείο πως μέρος της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας ανησυχεί πως η εγκατάσταση του συστήματος μπορεί να «επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις με Μόσχα και Τεχεράνη, που πρόσφατα έβαιναν βελτιούμενες».
Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει επιδιώξει στενότερους δεσμούς με τις μουσουλμανικές χώρες στην περιοχή της, του Ιράν συμπεριλαμβανομένου -προσφάτως όμως, οι σχέσεις με την Τεχεράνη άρχισαν να επιδεινώνονται λόγω και της στάσης της Άγκυρας απέναντι στον Σύρο πρόεδρο Άσαντ.
Επιπλέον, η Τουρκία έχει επιδιώξει να ενισχύσει τη σχέση της και με τη Ρωσία, η οποία θεωρεί πως το ΝΑΤΟϊκό αντιπυραυλικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ίδια.
Ο απεσταλμένος της Μόσχας στο ΝΑΤΟ ανέφερε μεν πως η εγκατάσταση του ραντάρ επί τουρκικού εδάφους δεν απειλεί την ασφάλεια της Ρωσίας, αλλά επανέλαβε την κατηγορία πως η Συμμαχία προχωρά το σχέδιό της για την αντιπυραυλική ασπίδα παρά τις δεσμεύσεις της για συνεργασία με τη Μόσχα.