tromaktiko: Κρίσιμες επαφές για το παλαιστινιακό αίτημα αναγνώρισης

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Κρίσιμες επαφές για το παλαιστινιακό αίτημα αναγνώρισης



Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνάντηση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, με τον πρόεδρο των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα... επιχειρήσει να τον πείσει να μην καταθέσει αίτημα για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε..

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση του Ομπάμα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Και οι δύο συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., που διεξάγεται αυτές τις ημέρες.

Ο Ομπάμα θα ζητήσει από τον Αμπάς να μην καταθέσει το αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και να δώσει χρόνο στο «Κουαρτέτο» (Ε.Ε., Ο.Η.Ε., Η.Π.Α., Ρωσία) να θέσει τις βάσεις για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, οι οποίες σταμάτησαν πριν από έναν χρόνο.

«Και στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστίνιους, ο πρόεδρος θα πει ξεκάθαρα γιατί πιστεύει ότι η δράση στα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι ο δρόμος για να υπάρξει (παλαιστινιακό) κράτος» ανέφερε ο αναπληρωτής σύμβουλος του προέδρου των Η.Π.Α. για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει την ένταξη παλαιστινιακού κράτους στον Ο.Η.Ε., ενώ Αμερικανοί πολιτικοί λένε ότι, εάν οι Παλαιστίνιοι αρνηθούν να υποχωρήσουν, θα προτείνουν να διακοπεί η βοήθεια που τους παρέχεται από τις Η.Π.Α. και που ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. δολάρια ετησίως.

Πάντως, μια άσκηση βέτο από τις Η.Π.Α. εκτιμάται ότι θα έβλαπτε τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή και θα ενέτεινε την ένταση μεταξύ των Παλαιστινίων και της κυβέρνησης Νετανιάχου - οι σχέσεις της οποίας με την Αίγυπτο και την Τουρκία έχουν ήδη διαταραχθεί σοβαρά.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!