Με τις φράσεις αυτές, ο γνωστός εργατολόγος κ.Αλέξης Μητρόπουλος , μιλώντας στους αστυνομικούς υπαλλήλους των Χανίων, ήταν καταπέλτης αναφορικά με τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί αλλά και με αυτά που έρχονται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Μάλιστα ο κ.Μητρόπουλος ανέφερε πως αναμένονται νέα μέτρα από τον κ.Βενιζέλο που θα αφορούν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές σε εφάπαξ, επικουρικές συντάξεις, βαρέα και ανθυγιεινά, αλλά και σε μισθούς και συντάξεις.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «εκτός από την δόση του δανείου που είναι τώρα σε διαπραγμάτευση, έχουμε μπροστά μας ακόμη δύο δόσεις για να δοθούν. Οπότε δεν ξέρω τι απομένει ακόμη για να ζητήσουν οι δανειστές».
Η ομιλία του κ.Μητρόπουλου έγινε στο πλαίσιο ενημερωτικής εκστρατείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, εν όψει και επερχόμενων κινητοποιήσεων των αστυνομικών.
Ήδη στην Κρήτη έχει αποφασιστεί η διοργάνωση παγκρήτιας κινητοποίησης των αστυνομικών η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά τις επόμενες ημέρες, ενώ σήμερα και στην διάρκεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Αστυνομικών των Χανίων, παρουσία του προέδρου της ΠΟΑΣΥ κ.Φώτη Φωτόπουλου, ο κ.Αλέξης Μητρόπουλος με τον αδελφό του Δημήτρη και συνεργάτη τους, ενημέρωσαν τους αστυνομικούς για το σύνολο των αλλαγών που ψηφίστηκαν.
Εργασιακός Μεσαίωνας
Συντάξεις πείνας αλλά και μετά….θάνατον !!!
Όπως είπε ο κ.Μητρόπουλος σύμφωνα με το πρώτο Μνημόνιο η κυβέρνηση ανέλαβε την δέσμευση μέχρι το 2060 να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες για μισθούς και συντάξεις στο 1/3 εκείνων που υπήρχαν το 2009. «Οι συντάξεις που προβλέπει το Μνημόνιο είναι οι ελάχιστες δυνατές και οι μικρότερες από κάθε άλλη χώρα του ΟΗΕ» είπε ο κ.Μητρόπουλος επισημαίνοντας και δύο επιπλέον στοιχεία.
Πρώτον : Στις δημόσιες αυτές δαπάνες έχουν συμπεριληφθεί και οι εισφορές των εργαζόμενων και των εργοδοτών. Το αποτέλεσμα θα είναι μετά το 2022-25 οι συντάξεις να είναι στο 50% των σημερινών και για διπλάσια χρόνια εργασίας.
Δεύτερον : Στο νόμο Λοβέρδου που ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει διάταξη που ορίζει αφενός ότι το όριο ηλικίας για σύνταξη γίνεται για όλους στα 65 χρόνια και πως από το 2021 το όριο αυτό θα αναπροσαρμόζεται αυτομάτως αναλόγως με το προσδόκιμο ανώτατο όριο ηλικίας του πληθυσμού.
Αυτό, είπε ο κ.Δημήτρης Μητρόπουλος, είναι το πλέον ανάλγητο και ταξικό μέτρο, καθώς εξομοιώνει το όριο προσδόκιμης ηλικίας για όλους, ασχέτως με το αν σε κάποια επαγγέλματα το όριο ζωής είναι σαφώς χαμηλότερο από άλλα και θα έχει σαν αποτέλεσμα αρκετοί να μην προλάβουν καν να βγούν στην σύνταξη.
Ακόμη και ο Ομπάμα που ήθελε να εφαρμόσει ανάλογο μέτρο αναγκάστηκε και το απέσυρε είπε ο κ.Μητρόπουλος.
Σε «εφεδρεία» όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι
Επίσης ο κ.Μητρόπουλος τόνισε πως σύμφωνα με το αναθεωρημένο Σύνταγμα του Μαίου του 2001, σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας μπορούν να μπούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ανεξαρτήτως του αν είναι μόνιμοι ή όχι.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, το Σύνταγμα αναφέρει πως «οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον οι θέσεις αυτές υπάρχουν».
Επομένως από την στιγμή που καταργούνται ή συγχωνεύονται οργανισμοί και φορείς του δημοσίου, αυτομάτως οι θέσεις των σημερινών μονίμων υπαλλήλων παύουν να υφίστανται και μπορούν να τεθούν στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.
Τέλος και σε ότι αφορά στον ιδιωτικό τομέα, ο κ.Μητρόπουλος έκανε λόγο για ολέθρια απαξίωση και συνολικά για προσπάθεια μεταφοράς και στον δημόσιο τομέα των τραγικών συνθηκών εργασίας που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα.
Πριν από την ομιλία στους αστυνομικούς υπαλλήλους, οι κ.κ.Φωτόπουλος και Μητρόπουλος μαζί με τους συνδικαλιστές των Χανίων είχαν συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης.
Flashnews.gr