Παράνομο δίκτυο
«Η συμμορία δραστηριοποιείται κυρίως στα Κουφονήσια των Κυκλάδων και απλώνει το παράνομο δίκτυό της στην περιοχή της νότιας Κρήτης, ανατινάσσοντας τη θαλάσσια περιοχή της Γαύδου και της Γαυδοπούλας, που είναι ενταγμένες στο Δίκτυο Natura. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές για ψάρεμα με δυναμίτη στην Κάλυμνο και στη Σάμο», καταγγέλλει στην «R» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης. «Τα μέλη της συμμορίας είναι επαγγελματίες αλιείς που διαθέτουν ιδιόκτητα σκάφη. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι παράνομοι αλιείς στη Μάνη Λακωνίας.
Οι ασυνείδητοι ερασιτέχνες δεν διαθέτουν αλιευτικά σκάφη και ρίχνουν τους δυναμίτες από τη στεριά, προξενώντας τεράστιες καταστροφές στα παράκτιο οικοσύστημα», προσθέτει. Το ψάρεμα με δυναμίτη γίνεται όλο τον χρόνο, ακόμη και τον Αύγουστο, όταν οι περιοχές της χώρας κατακλύζονται από λουόμενους και σκάφη αναψυχής. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια τεράστια οικολογική καταστροφή, η οποία προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον και στα είδη της ιχθυοπανίδας.
Πώς δρουν
Η κατασκευή του δυναμίτη είναι σχετικά απλή. Μέσα σε πλαστικά δοχεία τοποθετείται ένα μείγμα εκρηκτικών υλών, που αποτελείται από νιτρική αμμωνία και βενζίνη. Στο καπάκι του δοχείου, οι παράνομοι αλιείς τοποθετούν βραδύκαυστο φιτίλι ή ένα καψούλι. Αρχικά τα σκάφη των «μαφιόζων» προσεγγίζουν εκλεκτούς ψαρότοπους και με σύγχρονα βυθόμετρα ερευνούν εξονυχιστικά τον βυθό, ώστε να υπολογίσουν την ποσότητα της ψαριάς που θα ανατινάξουν. Επειτα, οι ασυνείδητοι αλιείς ρίχνουν στη θάλασσα δολώματα και διάφορες τροφές, προκειμένου να προσεγγίσουν τα ψάρια. Οταν τα ψάρια πλησιάσουν αρκετά για να φάνε, ελέγχουν εκ νέου την περιοχή και αφού σιγουρευτούν ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο σκάφος, πετούν τον δυναμίτη. Η έκρηξη είναι τόσο ισχυρή που σκοτώνει τα πάντα σε ακτίνα 200 μέτρων και μέχρι και 50 μέτρων βάθος, αναλόγως την ποσότητα της εκρηκτικής ύλης που θα τοποθετηθεί στο δοχείο.
Θάνατος στο οικοσύστημα
«Μαζί με τα μεγάλα ψάρια που ανατινάσσουν οι δυναμίτες, δολοφονείται ο γόνος, καθώς επίσης και το φυτοπλαγκτόν, η βάση της τροφικής αλυσίδας. Επιπλέον, καταστρέφονται τα κοράλλια, τα δάση της Ποσειδωνίας και ό,τι άλλο βρίσκεται στον βυθό. Η ανάκαμψη του οικοσυστήματος είναι από δύσκολη έως αδύνατη. Οπου πέσει δυναμίτης, χρειάζεται τουλάχιστον ένας αιώνας για να ανακάμψει η περιοχή που ανατινάσσεται», εξηγεί ο Θ. Τσιμπίδης.
Διαμαρτύρονται και οι ψαράδες
Η Ενωση Παράκτιας Αλιείας των Κυκλάδων καταδικάζει ανοιχτά αυτούς τους δολοφονικούς τρόπους ψαρέματος και διαμαρτύρεται στη Real planet, καθώς η παράνομη αλιεία με δυναμίτη τούς διαλύει οικονομικά και τους ωθεί γρηγορότερα στον αφανισμό. «Εχουμε τεράστιο πρόβλημα με τις εκρήξεις στις νότιες Κυκλάδες. Εκτός από τα υπόλοιπα παράνομα αλιευτικά εργαλεία, τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τους “μαφιόζους” μπουρλοτιέρηδες. Κανείς δεν ενδιαφέρεται. Εχουν βαλθεί να καταστρέψουν το θαλάσσιο οικοσύστημα με κάθε τρόπο. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αμφιβάλω αν οι επόμενες γενιές θα βρουν ψάρια στο Αιγαίο», τονίζει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ένωσης Δημήτρης Ζάννες.
Κουφονήσια
«Τα Ζωνιανά των Κυκλάδων»
«Στα Κουφονήσια υπάρχουν τρεις “μαφιόζοι” επαγγελματίες ψαράδες, που δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο στον βυθό της περιοχής. Εκτός από το νησί τους, στο στόχαστρο έχουν μπει η Ηρακλειά, η Δονούσα και η θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της νότιας Νάξου. Η περιοχή είναι “τα Ζωνιανιά των Κυκλάδων”», αναφέρει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης. Η κατάσταση έφτασε στα απροχώρητο, όταν στις 19 Αυγούστου ένας άτυχος ψαράς που τους ακολούθησε τραυματίστηκε βαριά από δυναμίτη που του έσκασε στα χέρια.
Το ινστιτούτο είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή των Μικρών Κυκλάδων. Τον Φεβρουάριο είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Νάξου, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια απάντηση. «Το ινστιτούτο έχει στα χέρια του και ονόματα της συμμορίας, αλλά και τα ονόματα από τα καΐκια που ανατινάσσουν το οικοσύστημα. Τα ονόματα αυτά θα τα δώσουμε μόνο στον εισαγγελέα», επισημαίνει ο διευθυντής του ινστιτούτου.
Νάξος
Ένα σκάφος του Λιμενικού για όλη την περιοχή
Ανήμπορο να αγγίξει τη συμμορία των μπουρλοτιέρηδων των Κυκλάδων δηλώνει το Λιμεναρχείο Νάξου, το οποίο είναι υπεύθυνο να καλύψει μια περιοχή που ξεκινά από τη Νάξο, καλύπτει την ευρύτερη περιοχή των Μικρών Κυκλάδων και φτάνει μέχρι την Αμοργό. «Εχουμε πολλές καταγγελίες για ψάρεμα με δυναμίτη, ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες. Πέρα του ότι ο χώρος που πρέπει να προστατεύσουμε είναι μεγάλος για να φυλαχθεί επαρκώς από ένα σκάφος, οι παράνομοι ψαράδες έχουν αρκετά καλούς πληροφοριοδότες. Οταν ξεκινά το Λιμενικό να κάνει καταδίωξη, πάντα προλαβαίνουν έγκαιρα να ενημερωθούν», δηλώνει στη Real planet ο λιμενάρχης Νάξου Αλέξιος Αποστολόπουλος.
Κρήτη
Στόχος Γαύδος και Γαυδοπούλα
Το κύκλωμα φαίνεται να έχει διασυνδέσεις με μια μεγαλύτερη ομάδα ψαράδων, η οποία δραστηριοποιείται στα Σφακιά της Κρήτης. «Κάθε Αύγουστο, ένα από τα τρία επαγγελματικά σκάφη από τη “Μαφία” των Κουφονησιών επισκέπτεται τα Σφακιά και συστρατεύεται με τον υπόλοιπο στόλο των μπουρλοτιέρηδων», παρατηρεί ο Θ. Τσιμπίδης. Στο «στόχαστρό» τους έχει μπει η Γαύδος και η Γαυδοπούλα, που είναι περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ενταγμένες στο Δίκτυο Natura. «Στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Κρήτης, δραστηριοποιείται μια συμμορία περίπου 25 ατόμων που κάνει αυτή τη δουλειά.
Τα έχουμε καταγγείλει όλα στις λιμενικές Αρχές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια αντίδραση», τονίζει ο διευθυντής του ινστιτούτου. Πληροφορίες από το «Αρχιπέλαγος» τονίζουν ότι το ψάρεμα με δυναμίτη στα Σφακιά έχει γίνει, πλέον, παράδοση. Το Λιμεναρχείο Παλαιοχώρας είναι το μόνο που διαθέτει σκάφος σε ολόκληρη τη νότια Κρήτη, ωστόσο, μόλις πριν από λίγους μήνες έβαλε καύσιμα για να κάνει περιπολίες. Οι λιμενικές Αρχές επιβεβαίωσαν στην «R» ότι η Γαύδος και η Γαυδοπούλα είναι απροστάτευτες. Από την άλλη, δεν έχει επίσημες καταγγελίες για τους παράνομους ψαράδες των Σφακίων, παρά μόνο πληροφορίες.
Κάλυμνος
Σφαγή με... σύστημα
Μεγάλη καταστροφή από δυναμίτες συντελείται και στην Κάλυμνο. «Το παράνομο κύκλωμα αποτελείται από ένα αλιευτικό και μία ομάδα ερασιτεχνών ψαράδων, που διαθέτουν φουσκωτό σκάφος. Η συμμορία αλωνίζει σε όλη την περιοχή των Δωδεκανήσων και φτάνει μέχρι και το βορειοανατολικό Αιγαίο, προξενώντας τεράστιες καταστροφές. Τα δύο σκάφη ξεκινούν από το λιμάνι της Καλύμνου και επιλέγουν προσεκτικά την περιοχή που θα ανατινάξουν. Μπροστά πηγαίνει το ταχύπλοο με τους ερασιτέχνες, για να μπορούν να ελέγχουν την περιοχή. Οταν σιγουρευτούν ότι είναι μόνοι τους, ενημερώνουν το αλιευτικό και μαλαγρώνουν την περιοχή.
Επειτα ρίχνουν τον δυναμίτη και απομακρύνονται. Μετά την πρώτη έκρηξη, το επαγγελματικό σκάφος πηγαίνει στον τόπο και συλλέγει τα νεκρά ψάρια. Προκειμένου να θολώσει τα νερά, μάλιστα, επικοινωνεί με το «Αρχιπέλαγος» και καταγγέλλει την ανατίναξη που προκάλεσε το φουσκωτό. Με αυτό τον τρόπο κατασκευάζουν το άλλοθί τους, σε περίπτωση που κάνει την εμφάνισή του το Λιμεναρχείο.«Το έχουν κάνει επανειλημμένα, πλέον τους γνωρίζουμε. Το δόλιο κόλπο το έχουμε καταγγείλει και στις Αρχές, που ωστόσο δεν κάνουν τίποτα», υπογραμμίζει ο Θ. Τσιμπίδης. Πριν από έναν χρόνο, μάλιστα, στη νότια Σάμο, στον οικισμό Περί, μια μεσογειακή φώκια μήκους 1,70 μέτρων έπεσε θύμα των μπουρλοτιέρηδων. Το Λιμεναρχείο Καλύμνου, πάντως, αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση για τους παράνομους ψαράδες.